Burdock root (gobo of kliswortel)

Burdock Root, Gobo oftewel Kliswortel
Hoe heet het?
Burdock root, kliswortel / klitwortel, gobō / 牛蒡 / ごぼう (Japan), u-eong / 우엉 (Korea).

Wat is het?
Burdock of gobo is de wortel van de grote klit (Arctium lappa), een plant uit het geslacht klit (ook klis) die wel in Europa groeit maar hier bijna niet meer gegeten wordt. In Azië, en dan vooral Japan en Korea, wel. Daar maakt men er ook sport van om ze zo lang mogelijk te telen, vaak meer dan een meter lang.

Hoe te gebruiken?
Burdock root is lekker crunchy en smaakt kruidig en een beetje zoetig. Hoe ouder, hoe bitterder, medicinaler en draderiger. In Japan schilt men de wortel niet en snijdt er dunne schaafsels af, zoals je met een mes een potlood slijpt (zie foto). Vang die schaafsels direct op in een bakje water en laat 15 minuten weken om eventuele bittere smaak te elimineren en het verkleuren te beperken. Gewoon in plakjes snijden kan ook. Kwartier tot twintig minuten meesudderen in soepjes en stoofpotten. De wortel is ook buiten de koelkast nog wel enkele dagen of langer te bewaren hoewel de smaak en textuur dan wel minder wordt.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?

Tip: buiten de toko ook vaak (in het voorjaar) te koop bij natuurvoedingswinkel en biologische groentenboer. Alleen niet zo lang/groot.


 burdock root

land van herkomst: Japan
etiket: in het Japans
prijsindicatie: € 2,95 p/kg

Seasoned Burdock

merk: Days
land van herkomst: Zuid Korea
etiket: Seasoned burdock
ingrediënten: geen NL vertaling op het etiket
prijsindicatie: € 5,95 (150g)

Reacties

Burdock root (gobo of kliswortel) — 19 reacties

  1. He Robin,
    Ik had laatst toch over dat ik iets nieuws ga zetten.
    Nou dat is dus deze wortel.
    Grappig.
    Je hoort wel van me wanneer ik ze heb.
    Groetjes Sandra

  2. ik zou graag willen weten als u nog Burdock root, kliswortel heeft en hoeveel gaat het me kosten als ik 10 kg ga nemen en wat is de transport om het naar belgie te sturen alvast bedankt voor het lezen

  3. Ik heb Sandra (die van 2 reacties hiervoor) even gemaild voor je, Marcello. Zij verbouwt dit jaar burdock root en kan je vast meer vertellen. Want ik en deze site verkopen zelf niks, ik informeer alleen maar. Hopelijk neemt ze gauw contact met je op.

  4. He Robin,(Marcello) helaas heb ik dit jaar geen Burdock, maar
    ik kan er wel aan komen als het moet want er wordt hier in de wel buurt verbouwd.
    Hoe duur het is weet ik niet en het is de tijd nog niet om te oogsten.
    Van het jaar heb ik wel de nieuwe pompoen die de vorm heeft van een Rugbybal.
    Als die zo ver zijn laat ik het je weten, ben het enige van het land die het verbouwd en ik heb ook pompoen bloemen voor comsumptie als je intresse heb laat me even weten.
    Pompoenbloem frituren met met tempura is lekker.

  5. Ah, je hebt de rugbybal-pompoen in productie. Cool, dat wordt vast een hit dit jaar. Wanneer wordt die geoogst? En verkoop je de pompoenbloemen ook online, of is dat een “bijproduct”?

  6. Hallo Sandra,

    Kan je me ook even op de hoogte houden wanneer de kliswortel beschrikbaar is?

    mvg. Yon

  7. De kliswortel of grote klit teel ik al sinds zeker tien jaar voor eigen consumptie, want echt heel lekker. Sinds een jaar of drie verkoop ik er ook zaden van via mijn website, omdat er veel vraag naar was en is. De teelt is echt heel eenvoudig: De zaden in de herfst of vroege voorjaar strooien waar je ze wilt hebben (op diep losgemaakte grond ivm makkelijker oogsten) en niet afdekken. Is een licht- en koudekiemer. De wortel moet je binnen 6 maanden na opkomst oogsten, anders word ‘ie te taai en houterig. Zelf zaai ik om de maand wat zaden, zodat ik ik lang achter elkaar vers kan oogsten.
    Groetjes, Mike

  8. Hoi , ik heb begrepen dat deze wortel ook tegen acne is. hoe zou ik dat dan moeten gebruiken?

    groetjes Fatima

  9. Ik heb daar geen ervaring mee, maar op de site skincareguide.com staat dat je er thee van kunt trekken om te drinken. En van de wortelprut kun je daarna ook nog een maskertje maken.

    1. Eerst de wortel flink kneuzen. Bijvoorbeeld in een vijzel. Maar je kunt ‘m ook raspen. Dat lijkt mij handiger.
    2. Dan breng je een pannetje water aan de kook en doet de wortel erbij. Zet het vuur uit en laat het afkoelen. Als het lauwwarm is neem je alvast een paar slokjes. De rest van deze thee drink je 3 keer per dag, steeds maar zo’n 100ml. En steeds een klein beetje opgewarmd tot lauwwarm. Voor de lekker kun je wat gember of honing toevoegen.
    3. De “pulp” kun je mengen met havermout en een lepeltje citroensap. Dan fijnmalen (in een keukenmachine) en op je gezicht smeren en een tijdje laten trekken.

    (als je gedroogde kliswortel gebruikt moet je de thee 10 minuutjes zachtjes laten doorkoken. Twee eetlepels gedroogde wortel op 1 liter water)

  10. Burdock,Klettenwurz,kliswortel,iemand enig Idee hoe die Wortel smaakt,?Ik zoek naar ’n equivalent voor een jap. recept,Bij ons in het bos zijn Genoeg distels (Kletten) Maar die wortels zitten ontzettend diep !Graaft bij ons geen bioboer uit,!

  11. Zeg, Wil. Dat staat gewoon hierboven geschreven hoor, hoe die wortel smaakt: “burdock root is lekker crunchy en smaakt kruidig en een beetje zoetig. Hoe ouder, hoe bitterder, medicinaler en draderiger.”

    Waar je ze eventueel mee zou kunnen vervangen weet ik niet zo goed, ik ben niet zo thuis is alle verschillende soorten wortel. Schorseneer? Maar eerlijk gezegd zou ik gewoon iets anders kiezen om te maken, iets wat de bioboer wel heeft. :-)

  12. Weet niet,zo’n maskertje in ,,mijn,, filetrolletjes.Ik kijk Wel.

  13. Ik gebruik nu precies 1 week de capsules van het merk Arkocaps. Ik heb al een aantal jaren last van melasma, acne en littekens. Ik las dat het zeker minimaal 3 weken duurt voordat je enigzins resultaat zit. Maar gek genoeg zie ik nu al verschil. Mijn melasma en donkere vlekjes zijn al stukken minder zichtbaar. mijn acne wordt ook wel minder. Ik heb de eerste 3 dagen 3 capsules per dag gebruikt. 1 na het ontbijt, 1 na de lunch en 1 na het avondeten. Ik heb het daarna opgebouwd naar 6 capsules per dag.
    Het werkt echt goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *