Lotuswortel

lotuswortelHoe heet het?
Lotuswortel, lotusroot, raug bua (Thailand), Yeon-gun / 연근 (Korea), renkon / レンコン (Japan), lián ǒu / 蓮藕 (China).

Wat is het?
Lotuswortel is de wortel van de Heilige lotus, een bijzondere waterplant, oorspronkelijk uit Indonesië en India. De wortel bestaat uit langwerpige, gelige knollen met spikkeltjes, elk zo’n 15cm lang en aan elkaar verbonden als een grote, stugge ketting. De verrassing komt als je ‘m doorsnijdt: een prachtig patroon van luchtkamers.

Hoe te gebruiken?
Schillen met een dunschiller en in dunne plakjes snijden. Als je ze niet acuut verwerkt kun je ze beter even in wat water met citroensap of azijn leggen, ze verkleuren snel. De plakjes kun je een paar minuutjes in water met een scheutje azijn koken, daarna koud afspoelen om het kookproces te stoppen en verwerken in salades. Langer stoven of in een enkele laag bakken in een koekenpan, door een beslagje halen en frituren, chips van maken, de mogelijkheden zijn enorm. Het gaat vooral om de crunch en het mooie patroon, de smaak is niet zo uitgesproken. Eigenlijk wel een allemansvriendje, zeer geschikt voor kinderen.

Tips, weetjes & recepten

  • Een aantal recepten op rij: Just Hungry Blog
  • De schijfjes uit diepvries en in blik worden vaak gebleekt, maar de natuurlijke kleur is helemaal niet zo wit. Eerder oranje-gelig. Dus niet schrikken als je verse lotuswortel je niet tegemoet blinkt. Ook zwarte “schakels” hoeven niks te zeggen over de versheid.
  • Recept: Koude, zoetzure schijfjes lotuswortel
  • Zie ook de post over: lotusblad

Wat is er te koop?


lotuswortel
merk: nvt
land van herkomst:
etiket: lotus roots
prijsindicatie: €2,75 – €3,15 p/kg

lotuswortel
merk: Cock Brand
land van herkomst: China
etiket: Racines de lotus congelees
prijsindicatie: ± €1,60 (500g)

Reacties

Lotuswortel — 16 reacties

  1. Niet lekker? Hoe had je het klaargemaakt? Mij bevalt het ook niet altijd even goed. Kan een beetje zetmelerig zijn.

  2. Probeer dit es: twee schijfjes en dan een klein beetje (theelepeltje) varkensgehakt met knoflook en ui ertussen plakken, dan in de wok of koekepan bakken om en om. Het gehakt geeft de smaak, de lotuswortel de crunch. Lekker ontbijtgerechtje uit Beijing (echt waar!)

  3. Lekker ja, zoiets doen ze ook met aubergine of courgette. Soms dan ook nog door een beslagje gehaald of alleen wat bebloemd. Lekker hoor.

    Maar als ontbijt? Nee, dank je, liever niet. :-D

  4. Lotus slices blancheren, afspoelen en mengen met wat azijn (tegen verkleuren).
    Inkoken in een mengsel van water, suiker, soja saus en sake.
    Coaten met mulyeot en besprenkelen met sesam zaadjes.
    Het exacte recept staat: hier.

  5. Je moet er thee van zetten, als je last van bronchitis hebt, t is beter dan Hoestdrank!

  6. Ik zag deze mooie groente in een reclame van bonduelle. Ik wou toen graag weten wat voor mooie groente het was, dankjewel voor het artikel :)

  7. Ja, ik vroeg me al af waarom er sinds een week of zo zoveel mensen googelen naar lotuswortel! Toevallig dat iemand me het eergisteren vertelde. Ik heb de reclame voor Bonduelle Wereldgroenten Thai curry nog niet gezien, maar ga nu wel opletten als er reclame is. Grappig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *