Sesamzaadjes (zwart en wit)

SesamzaadjesHoe heet het?
Witte sesamzaadjes, zwarte sesamzaadjes, sesamzaad, sesame seeds.

Wat is het?
De kleine zaadjes uit kleine peultjes van de van oorsprong Afrikaanse plant genaamd Sesamum indicum. Als die peulen rijp en droog zijn barsten ze vanzelf open. (Daar schijnt ook de uitdrukking “sesam open u” vandaan te komen.) Je hebt witte en zwarte sesamzaadjes en daartussen nog allerlei tinten beige. Qua smaak ontlopen ze elkaar niet veel.

Hoe te gebruiken?
Het lekkerste is om de sesamzaadjes voor gebruik even geurig te roosteren in een droge koekenpan maar noodzakelijk is het niet. Dan als finishing touch over noodles, salades, dessserts, etc. Wordt ook gebruikt in brood en banket.

Tips, weetjes & recepten

Dit bericht is geplaatst in Overige smaakmakers en getagd, , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

12 Reacties op Sesamzaadjes (zwart en wit)

  1. Yvon zegt:

    De zwarte vind ik niet zoveel smaak hebben. Erger: net als zwarte pasta vinden tafelgenoten het een beetje ‘creepy’ (“Het lijken wel beestjes”). Hou het maar op de blanke sesamzaadjes ;-)

  2. Robin zegt:

    Beestjes?! Nou ja zeg. Het staat toch gewoon heel vrolijk die 2 kleuren zaadjes bij elkaar? Rare jongens komen daar bij jou over de vloer. ;-)
    Beestjes, tsssssssss.

    Gordon Ramsay's Sesame Crusted Tuna

    Soba with Tonkatsu, shichimi, aonori and more

    Sushi balls

  3. Yvon zegt:

    Beetje jammer ja, zus geloofde bijna dat gepofte rijst wurmpjes waren, een tante dacht dat ik niet goed snik was om zoete aardappel in taart te gebruiken. Kan een lijst opsommen maar intussen wel bedacht dat mensen snel iets heel vreemd vinden :-(

  4. Yvon zegt:

    Die tonijn ziet er trouwens super uit. De link naar het programma is foetsie, maar heb je deze al eens geprobeerd? http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=317529

  5. Robin zegt:

    Ik vergeet soms wel eens hoe “goed” ik het heb: mijn lief eet alles (behalve bietjes) en anderen waar ik voor kook doen meestal ook niet zo moeilijk. Ik snap het ook niet, van die rare miemels. Sesamzaadjes zijn sesamzaadjes, get over it! ;-)

    Ha, de gefrituurde sushirollen van Rudolph! Ik ben ze niet vergeten, maar van maken is het nog niet gekomen. Ik heb nu sinds een paar weken een frituurpan, dus wie weet. Maar dan puur en alleen omdat jij er zo enthousiast over bent, want als ik het recept lees, ook nu weer, denk ik “die is gek!”. Hehe.

  6. Ineke zegt:

    Hallo! Ik kwam hier terecht en heb even een vraagje: Is er geen smaakverschil tussen de blanke en de zwarte sesam? Ik koop namelijk geregeld Turkse broden bij mij om de hoek. Daar zitten zwarte pitjes op die erg op sesamzaadjes lijken, maar die smaken verrukkelijk! Weet iemand misschien hoe dit dan heet, als het geen zwarte sesam is? Groetjes!

  7. Robin zegt:

    Hoi Ineke. Ik denk dat ze op die turkse broden nigelle zaadjes strooien. Daar heb ik ook over geschreven: nigelle zaad.

    (en ja, tussen witte en zwarte sesamzaadjes zit niet erg veel smaakverschil)

  8. Jordy zegt:

    Misschien interessant voor de lezers van dit artikel is het feit dat sesamzaadjes ook gezond voor je zijn! Dit is te zien in het artikel dat ik heb geschreven: Is sesamzaad gezond?

  9. Bee zegt:

    Sesamzaadjes zijn ook heel lekker in chinese desserten. Ik heb onlangs 2 recepten geprobeerd met zwart sesamzaadjes, als er iemand geinteresserd is :)

    http://everybodyeatswell.blogspot.be/2012/06/black-sesame-paste.html
    http://everybodyeatswell.blogspot.be/2012/06/sweet-potato-green-tea-glutinous-rice.html

  10. Robin zegt:

    Dat zijn van die typisch Aziatische “desserts” die volgens mij niet direct bij ons Westerlingen aanslaan. ;-)
    Maar ik zou ze graag eens proeven!

  11. piet van veghel zegt:

    Ik word horendol van alle fouten /en misverstanden die ik tegenkom aangaanda Nigella seed en zwarte komijn. Hoe zit het nou precies ? Nigella seed (Latijnse naam Nigella Sativa Ranunculacea) word vaak zwarte komijn of kreuzkummel genoemd. Daar heeft het toch echt niets mee van doen. De Iraanse zwarte komijn (Latijnse naam: Bunium Persicum) is wel familie van onze gewone komijn ( Cuminum Cymium Umbellifera). Nou lees ik echter weer op de Aziatische-Ingredienten.nl dat Kala Jeera zwarte komijn is (klopt) maar dat Kalongii hetzelfde zou zijn, terwijl ik dat weer ken als zwart uienzaad. Ik heb alles in huis: Nigella, Kalongii, gewone komijn, zwarte komijn en zwart uienzaad, alles in de originele verpakking. Dat geeft ook geen uitsluitsel wat nu wat is. Ook Wikipedia maakt dezelfde fouten. Wie kan er meer licht brengen met nog meer Latijnse benamingen zodat het klip en klaar word.

  12. Robin zegt:

    Ik ben het helemaal met je eens, Piet!
    Hier staan ze onder elkaar uitgelegd: “twee soorten” zwarte komijn. En ik ben er vrij zeker van dat het klopt wat ik daar schrijf. Er staan ook linkjes bij naar Gernot Katzer’s website, een site die ik erg betrouwbaar vind in zulke gevallen.

    Lastig blijft vervolgens uit te vogelen wat iemand in een recept nu bedoelde, want inderdaad, de spraakverwarring is enorm. En die blijft, ook al weet je zelf wel hoe het zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>