Chilibonensaus uit Sichuan (toban jiang)

chilibonensausHoe heet het?
Chilibonensaus, chilibonenpasta, Sichuan sojabonensaus, chili bean paste, chili broad bean sauce, toban djan, toban jiang, dòubàn jiàng, 豆瓣酱.

Wat is het?
Chilibonensaus is een typisch Sichuanese chilipasta die wordt gemaakt door chilipepers, zout en tuinbonen maanden, buiten in aardenwerken potten te laten fermenteren, soms met toevoeging van tarwemeel of sojabonen. Er bestaan vele variaties in het recept, meer of minder pepers, wel of geen tuinbonen, veel of weinig gefermenteerd, met of zonder knoflook, noem maar op. De bekendste chilibonenpasta wordt gemaakt in Pixian, een provincie in Sichuan.

Hoe te gebruiken?
De “enige echte” chilibonenpasta’s uit Pixian worden nooit rauw gebruikt. Lekkerste is om die in wat olie te bakken, maar later meeverhitten of aan een saus toevoegen kan ook. De meer verwesterde varianten als die van Lee Kum Kee kun je wel rauw eten. Het smaakt een beetje naar sambal, maar dan met een diepere, gefermenteerde smaak. Zouter ook. In de ijskast nog maanden/jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

Chilli bean paste
Wat is er te koop?


 Pixian douban jiang

merk: Sichuan Pixian Douban Co. Ltd
land van herkomst: China
etiket: China Time-honored Brand
ingrediënten: chili, brede bonen, zout, water, tarwemeel
prijsindicatie: € 1,50 (454g)

Pixian douban jiang

merk: Sichuan Pixian Douban Co. Ltd
land van herkomst: China
etiket: Huiguorou broad bean sauce (eerder een soort kant-en-klare saus om “twice cooked pork” mee te maken met als basis wel chilibonensaus)
ingrediënten: red hot pepper, horse bean, wheat flour, salt, soybean, water, vegetable oil, chicken essence, white, granulated sugar, food additive: potassium sorbate.
prijsindicatie: € 1,25 (30 x 10 zakjes = 300g)

Broad Bean Paste

merk: Sichuan Fansaoguang Food Co.,Ltd.
land van herkomst: China
etiket: Chuan Lao Hui / 川老汇郫县豆瓣酱
ingrediënten: chili, tuinbonen, zout, tarwemeel
prijsindicatie: € 1,89 (500g)

 Pixian douban jiang

merk: Sichuan Pixian Douban Co. Ltd
land van herkomst: China
etiket: China Time-honored Brand
ingrediënten: chili, brede bonen, tarwemeel, raapolie, zout, conserveermiddel (E202)
prijsindicatie: € 0,95 (227g)

plastic jar Pixian Douban Jiang

merk: Sichuan Pixian Douban Co. Ltd
land van herkomst: China
etiket: gemarkeerd waterkers juanchen
ingrediënten: tuinbonen, chili, zout, tarwemeel, plantaardige olie, kaliumsorbaat
prijsindicatie: € 1,50 (500g)

merk: Lee Kum Kee
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Chili Bean Sauce
ingrediënten: gezouten chilipepers 48%, water, gefermenteerde sojabonenpasta (=water, zout, soja, tarwe), gefermenteerde tuinbonenpasta 9% (=tuinbonen, water, zout, tarwe), witte suiker, knoflook 3%, gemodificeerd maiszetmeel, chilipeperpoeder, sojaolie, zuur (E270), smaakversterker (E631, E627).
prijsindicatie: € 1,95 – € 2,25 (368g)

Pixian Douban jiang

merk: Sichuan Pixian Douban Co. Ltd
etiket: Sichuan sojabonensaus
ingrediënten: zout, rode chili, paarde bonen, tarwebloem, kalium sorbaat.
prijsindicatie: € 1,50 (400g)

Klik voor de inhoud

merk: Sichuan Pixiandouban Co. Ltd
etiket: in ’t chinees
ingrediënten: in ’t chinees
prijsindicatie: € 2,00 (280g)

chilli beansauce
merk: Jingou iets? [China]
etiket: Chilli sauce w/broad bean
ingrediënten: tuinboon, chili peper, plantaardige olie, gedroogde ongepelde garnaal
prijsindicatie: € 2,50


Welke heeft de voorkeur?
Ook al is het natuurlijk het beste/leukste om de originele Douban Jiang uit Pixian te gebruiken, de versie van Lee Kum Kee is ook best lekker en heeft als voordeel dat er geen grote stukken chilipeper inzitten en ook rauw te verwerken is. Het potje met hengsel is op basis van olie, waardoor je de hoeveelheid olie waar een recept om vraagt wat zou kunnen minderen. Bovendien is die ongefermenteerd, dus smaakt frisser, bijna als sambal. Niet echt the real deal dus.


Reacties

Chilibonensaus uit Sichuan (toban jiang) — 90 reacties

 1. ik heb laatst een zakje als op het bovenste plaatje gekocht (Time honored brand) bij de grote Oriental tegenover de Makro in Amsterdam. Tot nu toe had ik alleen Lee Kum Kee en Har Har gevonden. Dit zakje is echt andere koek en, vermoed ik, een stuk authentieker.

 2. Ja, dat is de “eerste keus” chilibonenpasta van de beroemste fabrikant in Pixian. In Nederland te krijgen, bedoel ik, want daar in Sichuan zijn er natuurlijk nog veel mooiere en authentiekere. In allerlei kwaliteiten en gradaties.

  Maar goed nieuws dat de Oriental ze nu in hun assortiment heeft!

 3. Hmm, was vandaag bij Wah Nam Hong en wilde binnenkort het roodgekookt stoofvlees keertje gaan maken, maar kon deze chilibonensaus niet vonden. Na kerst dan maar eens bij Oriental koekeloeren.

 4. Maar die van Lee Kum Kee hebben ze 100% zeker wel hoor. Alleen is het etiket een beeeetje onduidelijk. Al staat het woord (chili beansauce) wel op, ergens op de zijkant.
  Maar goed, bij Oriental hebben ze ‘m ook wel.

  Of wacht, je wil perse die uit Pixian hebben? Ja, die is wel moeilijker te vinden.

 5. Ik wilde inderdaad het liefst degene uit Pixian. Helaas niet meer bij Oriental geweest en kwam vandaag wel bij Wah Nam Hong. Nog gevraagd naar Lee Kum Kee, maar volgens de verkoper hadden ze die niet. Heb nu van Har Har, ben benieuwd of die een beetje smaakt.

 6. Sorry, maar ik geloof er echt helemaal niks van, dat ze die van LKK niet hebben. Was het WNH in Rotterdam? Dat ga ik morgen meteen kijken. Moet toch nog wat inkopen doen.

  Dat is zoiets als zeggen dat AH geen ketchup van Heinz heeft.

 7. Wow, dat is snel ;).

  Ik vond het ook al raar, was al een kwartier aan het drentelen zonder het te vinden. Toen maar gevraagd, waarop werd geantwoord dat het er niet was.

 8. Vragen is handig als het antwoord “ja, daar en daar staat het” is. Maar als het “nee, hebben we niet” is weet je nog niks, want meestal betekent dat gewoon “geen idee wat u bedoelt”. ;-)

  Maar goed, het zou heeeeeel eventueel kunnen hoor. Dat de potten net op zijn.

 9. Nah, ik geloof je 100% dat het er gewoon is, we zullen morgen zien, maar waarschijnlijk zoek ik gewoon als een man.

 10. In Den Haag is alleen de ongefermenteerde versie van de Pixian te krijgen. Ik heb nu de chilibonenpasta -met tuinbonen!- van Lao Ganma meegenomen, is dat ook goed of had ik toch die van Lee Kum Kee mee moeten nemen?
  Je weet nu vast wel wat ik vanavond wil gaan eten? :-)

 11. Op zich een goed, beroemd merk, al ken ik hun chilibonenpasta niet. Maar als er tuinbonen in zitten zal het vast wel goed zijn. “Toban jiang” is volgens mij de enige chilisaus met tuinbonen erin.

  Lekker, mapo tofu! Heb ik ook wel zin in. Hm, misschien even langs de toko zo….

  (PS. Ik vergeet steeds mijn toestel mee te nemen als ik naar de Wah Nam Hong ga, Steven, maar ze hebben ze echt)

 12. Ben net alle toko’s afgeweest, alle 5!
  Beide Oriëntals, Cheung Kong, WNH en de Mega -een piepklein winkeltje trouwens-, maar nergens gefermenteerde Pixian chilibonensaus te krijgen.
  Bij de WNH en de Mega wel de ongefermenteerde Pixian, in de emmertjes dus.
  Maar goed ik ga het met Lao Ganma uittesten vanavond.

 13. Jeetje mina, wat een pech!!!! Ik denk dat in ieder geval Oriental en Mega ze normaal gesproken wel in het assortiment hebben. Maar ja, de Sichuan keuken is hot! ;-)

 14. Wat is er aan de hand, is de tuinbonenoogst mislukt in China?
  Zowel LKK als Laoganma vermelden alleen nog maar sojabonen en ‘meelpasta’ op hun etiket…
  Geen broadbeans, geen tuinbonen….?
  Heb jij info?
  Wel weer 2 nieuwe ‘sauzen’ van Laoganma gespot; 1 met koolrabi en 1 met varkensvlees, ken jij ze al?

 15. Ik heb geen idee, Béline, ik checkte net even mijn potje LKK en daar zitten wel tuinbonen in. Potje is bijna op, dus ik zal er op letten als ik nieuwe koop. To be continued…

  Ik ben niet zo’n fan van de sauzen van Laoganma. Die zijn zo vaak op basis van olie en ik heb vaak een probleem met olie. Ik vind het al gauw ranzig smaken. Ik heb ook nooit veel veel soorten olie tegelijk in huis. Ik weet niet wat dat is, een afwijking, geloof ik. :-)

 16. Ben benieuwd…hier in Den Haag geen chilisaus met tuinbonen meer verkrijgbaar, ben 4 toko’s afgeweest.
  Alle chilisaus (van welk merk dan ook) was met sojabonen….heel vreemd.
  Gelukkig vertrek ik zondag as. voor 3 weken naar Maleisië, daar kan ik het spul in Chinatown vast wel verkrijgen!

 17. Twee potjes verder alweer en nog steeds gewoon tuinbonen in de chilibonenpasta:

  Chilibonensaus van Lee Kum Kee

  Dus ja, ik weet het niet, Béline, maar volgens mij is er niets veranderd. Sterker nog, die echte Pixian chilibonensaus zie ik steeds vaker gewoon bij Oriental liggen.

 18. Hier inmiddels ook al weer een pot verder mét tuinbonen! Jammer dat ik toen geen foto van de etiketten heb genomen, want er zat echt geen broadbeanpaste in…..
  De echte Pixian, is dat dan de gefermenteerde? Want daar kon ik niet aan komen, wel de ongefermenteerde, maar die wil ik niet.
  Moet idd. weer eens mapo tofu maken, maar nu lichtelijke verslaafd aan “Plenty’ van Ottolenghi….;-)

 19. Ik heb de Pixian Douban bonenpasta eindelijk gevonden bij Oriental in Rotterdam. Misschien hadden ze die al langer in het assortiment, maar was mij nog niet eerder opgevallen. Normaalgesproken kom ik ook vaker in de toko’s op de West-Kruiskade, en daar heeft niemand Pixan Douban (schande!). Heb voorheen altijd LKK’s gebruikt. Was dus erg blij verrast toen ik de Pixian Douban zakjes zag liggen. Smaakt veel puurder en gefermenteerd als LKK’s. Fijn ook dat er geen MSG in zit. Snap de kleine verpakking alleen niet zo; t’is zo op.
  Ben is gaan Googlen en zag dat het over x aantal jaar in hele grote aardewerk potten wordt gefermenteerd.

 20. Nou, of die chilibonensaus die we hier kunnen kopen ook jaaaren heeft mogen fermenteren betwijfel ik een beetje. Ook in China is tijd tegenwoordig geld.

  Maar die echte, ja, die is al vaker gesignaleerd bij Oriental. Ook op de boot. Ligt soms op een onlogische plaats, is ook wel eens uitverkocht en inderdaad, het zakje is tegenwoordig kleiner. Sterker nog, ik vond dit weekend elders een verpakking met “mini-zakjes” erin, van ik schat zo’n 2 eetlepels. Heeeeeel on-Chinees, maar wel handig voor als je gaat kamperen. ;-)

  (ik zal de foto’s dit weekend uploaden)

 21. In die minizakjes bleken bij nader inzien (echt heeeeel moeilijk te lezen, gouden letters op rode ondergrond) een soort kant-en-klare saus te zitten om twice cooked pork te maken. Gebruiksaanwijzing in het engels (of wat ik ervan kon ontcijferen): “boiling about 250g of pork into seventy percent cooked. Put it into sliced. Cooked 50g of lard or rape oil, fried the sliced meat curl fried a bag of the product 30g til the red oil comes out add right amount of salt or sauce according yourself taste then add little young garlic … or garlic stalks, green pepper and mixed well you can served after cooked.”

  De andere zak (met witte achtergrond) lijkt verdacht veel op de bovenste zak (met rode achtergrond)

  Beiden gevonden bij Chin’s winkel in Eindhoven

 22. Weet iemand een recept om de saus zelf te maken?
  Behalve dat ik dat leuk vind, net als zwarte bonen saus zelf maken, kan ik em dan ook vegan maken. Die kum lee zit vol met smaakversterkers, en daar word ik vaak niet vrolijker van..

 23. Ik vind het altijd tricky om zelf te fermenteren, dat is toch een kunst apart. Aan de andere kant, vroeger maakte ieder huishouden in Sichuan waarschijnlijk ook zijn eigen chilibonensaus, net zoals men hier zelf zuurkool maakte en nog maakt.

  Maar ik heb het dus nog nooit gedaan. Vond wel dit recept: How to make chili bean paste.

  Als je een poging gaat wagen, hou je ons dan op de hoogte?!

 24. Ha Robin,

  ha, wat een gedoe. Ik ga het zeker proberen, al zal het wel wachten tot de lente worden. Of misschien achter een raam?
  En zouden ze hele hete, als in pittige olie, of gewoon hele hete/warme olie bedoelen?
  Leuk, ik houd jullie op de hoogte, en als het lukt, zal ik proberen iets voor je site te tikken.

 25. Ja, achter een raam en bij kamertemperatuur zou vast ook moeten kunnen. Maar ja, of je dat wilt: “the broad bean color will be darker and the smell will be strong.” Volgens mij een eufemisme voor: “dat meurt enorm”! ;-)

  En met hele olie bedoelen ze vast hete olie, ik zou gokken, tussen de tussen de 107°C en 125°C, net als in dit recept voor: chili olie.

 26. Is een Lao Ganma chilisaus nou enigszins te gebruiken als de Sichuanese chilli bean paste zoals Fuchsia Dunlop gebruikt? En welke dan? Komt de preserved chili sauce, 香辣酱 niet het meest in de buurt? (Wat zijn die verpakkingen onduidelijk en waar ik het koop is het zonder toegevoegd Nederland etiketje pfff…)
  Ondanks de grote toko’s bij de Makro en nieuwmarktbuurt kan ik in Amsterdam alleen de Lao Ganmo potjes vinden of de Chili Bean Sauce van LKK. (Of kijk ik mischien miet goed?)

 27. Nee, die Lao Ganma sauzen zijn weer heel wat anders, dan kun je echt gewoon beter de chili beansauce van LKK gebruiken.
  Ik weet wel dat de zakjes van Sichuan Pixian Douban Co in toko’s meestal niet gewoon naast de potjes van LKK staan. Dus ja, je hebt grote kans dat je eroverheen kijkt, want ik zie ze tegenwoordig eigenlijk altijd wel liggen bij Wah Nam Hong en bij Oriental.

  Maaaaarrrr, ik zag ze nu ook online te koop, bij Toko Asia Online!
  Misschien is dat een idee?

 28. Nou, dan mag ik een aantal klassiekers – die best smakelijk waren – over gaan koken. ;-)
  Bedankt voor het snelle antwoord, ik ga vandaag langs de Nieuwe Markt.

  Uh… Ik heb nu een klein legertje bijna identieke Lao Ganma potjes staan, (ik heb ze maar genummerd) enig idee wanneer je dat nou gebruikt?

 29. Oh sorry, ja, nee, dat komt zo, die sauzen van Lao Ganma zijn zover ik weet allemaal op olie-basis. En nou heb ik op zich helemaal niks tegen olie, maar ik heb de afwijking dat ik olieën gewoon heel erg snel een beetje “ranzig” vind smaken. Het heeft dan een bijsmaakje wat me tegen staat, soms al de eerste keer dat ik een potje of flesje open maak, dus ik heb het gewoon opgegeven.

  Maar er zijn een heleboel mensen wel erg enthousiast over Lao Ganma hoor! Gewoon een schep toevoegen als je stukjes vlees roerbakt. Of groenten natuurlijk. Je kunt het ook in koude sausjes gebruiken. Dus eigenlijk net als sambal, gewoon wat jij lekker vindt/lijkt. The sky is the limit. :-)

  *edit* dd 14 juli 2019. Robin is eindelijk om. Bij de eerste hap wist ik het al: Lao Gan Ma chilisaus is heerlijk! Daarom hier een post erover: Lao Gan Ma Chilisaus.

 30. De potjes van Lao Ganma zijn bijna eender, de smaak niet. Er zit bijvoorbeeld een zeer sterk zoet brouwsel tussen. Ze zijn ook niet allemaal even olieachtig. Ik herken wel wat je zegt over het ranzig worden, al geldt het voor mij pas na een tijdje.

  Die online toko is een uitkomst. Nadeel is dat de verzendkosten veel hoger zijn dan een paar zakjes. Maar ik moet het in de hoofdstad toch ook kunnen vinden.

 31. Na een zoektochtje van een middag heb ik onderstaande gevonden. Is deze bekend?

  IMG

 32. @Peter, dat zakje van de bovenste foto hebben ze 100% zeker op de Nieuwmarkt bij Oriental. Als je de winkel binnen komt direct rechts het gangpad in. Bij de eerste doorgang links ligt het op de kopse kant van het schap met kruiden. Je loopt er praktisch tegenaan dus, als je na binnenkomst meteen rechts gaat. Het ligt dus in een heel ander schap dan waar je de Lao Ganma potjes vindt.

 33. @Jaquelien, dank je. Ik was er vanmiddag en heb er naar gevraagd nota bene. Als een Chinees je niet begrijpt lijkt het standaard antwoord vaak een neen. Had een print met de naam in karakters bij me, maar dat was ik verloren. Zucht… Een volgende keer ga ik daar zeker weer kijken. Ik krijg een aardige verzameling rare potjes inmiddels ;-)
  Dat wat ik vanmiddag wel scoorde lijkt me niet verkeerd. Het is wel meer chilie-olie-achtig en er zit extra smaakmakers en MSG in.
  De extra pepertjes die Fuchsia Dunlop voor mapo tofu als optie gaf heb ik gelukkig wijselijk achterwegen gelaten ;-) Ergo, knap heet spul.
  http://www.flickr.com/photos/119500403@N07/

 34. Ja, dat potje heb ik ook ooit gehad. Volgens mij ook weer niet “the real thing”, maar eentje op oliebasis en niet gefermenteerd. *oeps*

  Jammer dat ze in toko’s zo makkelijk “hebben we niet” zeggen he? Ik hoor het zo vaak, dat iemand dat gezegd wordt, terwijl ik dan vrij zeker weet dat het er wel is.

 35. In een thuistest bij Fuchsia Dunlop geeft chef Zhang Xiaozhong zijn mening: He thought this one was ‘ordinary, OK (一般)’. He preferred the ‘red oil chilli bean sauce’ (红油豆瓣)produced by the same company, although he wasn’t wildly enthusiastic about that either.
  Ik heb vermoedelijk die meer olieachtige. (niet jouw ding…) Niet gefermenteerd dus? Hij ontbeerd ook al de tuinbonen volgens mij.
  Zou deze ondanks dit alles niet beter zijn dan de versie van LKK?
  Mijn hemel, nou moet ik eerst weer die grote pot leeg eten…
  http://www.fuchsiadunlop.com/sichuan-chilli-bean-paste/

 36. Ik denk dat ondanks dezelfde vorm van het potje jij een andere versie hebt dan die in de thuistest van Fuchsia. Dat saus in dat potje van Fuchsia ziet er donkerder (gefermenteerder) en minder olie-achtig uit:

  Fuchsia’s potje:
  Potje

  Jouw potje:
  IMG

 37. Als ik het goed lees wordt ook die lichtere, meer olieachtige meegenomen in de bespreking. De chef vond die iets beter maar ook niet geweldig.
  Is het niet een beetje zo dat je het niet gefermenteerde enigszins opheft als gefermenteerde zwarte boontjes erbij gebruikt? Of zou het zo niet werken?

 38. Nee, dat lijkt me niet. Dan raak je alleen maar meer verwijderd van the real thing. Ik zou zeggen, probeer toch eens die LKK, zo erg is die niet hoor. ;-)

 39. Je hebt wel gelijk, het ene gefermenteerde product is natuurlijk het andere niet.
  Ik ga eerst achter die zakjes aan die op de Nieuwe Markt bij Oriental te krijgen zijn, lukt dat niet kan ik terug vallen op die van LKK. Voorlopig genoeg potjes met rood spul in huis…
  Bedankt voor het meedenken!

 40. Ik was vanmiddag bij Oriental op de Nieuwmarkt en ik heb even een foto gemaakt van het schap waar je het kunt vinden:

  ****edit***
  ****foto bestaat niet meer****

 41. Kijk! Geen wonder dat mensen het niet kunnen vinden. Wat een gekke plaats weer. Ditmaal bij de bouillonblokjes. We zouden er een serie van kunnen maken: de waar-hebben-ze-de-Pixian-Douban-Jiang-nu-weer-verstopt-serie. :-)

  Bedankt Jaquelien!

 42. @ Jaquelien, bedankt, nu kan ik het niet meer missen.

  Há, há, de zakjes als Chinese paaseieren.
  Ik heb te indruk dat de szechuan keuken ook figuurlijk hot is, je zou toch denken dat er vraag naar dit basisproduct komt.

 43. @ Jaquelien, gevonden hoor! Was nog in de aanbieding ook.

 44. Eindelijk, eindelijk, eindelijk heb ik ze gevonden!
  De zakjes van China Time honoured brand.
  De Oriental in Den Haag had ze nooit, en nu bij de Wah Nam Hong, dozen vol!!!!!
  Ik heb zowel de witte als de rode versie meegenomen.
  Overigens greep ik bijna mis, want van hetzelfde merk en met op de voorkant als tekst “sichuan pixian douban” werden zakjes zoete Chinese Soysauce verkocht, heel vreemd.
  Dus wat gaan we eten vanavond???
  Mapu dofu, maar nu met de échte, gefermenteerde chilibonensaus.
  Ik ben blij! ;)

 45. Ja, wat een wereld van verschil!
  De pot van Lee Kum Kee gaat in de prullenbak.
  Ik vond het spul zo lekker dat ik een paar theelepels zo heb opgesnoept…..
  Volkomen andere smaakbeleving en de mapu dofu was dus nog lekkerder dan die normaal al is.

 46. Ah nou zie ik het. Was vanmiddag op mijn mobiel, zie nu dat de Chinese tekens overeenkomen met de eerste foto. Maar eens een bestelling plaatsen en een aantal van die zakken erbij bestellen!

 47. Hi,

  The best I was able to find was: Sichuan pixian douban co ltd three time honored brand.
  ingredients: salt, chillies, beans, flour, potassium sorbate.

 48. Hi robin,

  No, I can find it in Brussels or Lille It’s imported by Paris Store.

 49. Hmmm, zojuist het zakje gefermenteerde bonenpasta gekocht (jullie holy grail onder de bonenpasta’s…ik ben zeer benieuwd), maar nu zie ik dat ie over de datum is (tht 02/07/2014). Hoe nauw komt dat met dit spul? Beter teruggaan? Alvast bedankt!

  Gegroet,
  Sanneke

 50. Oh, ik zou dat zelfs een jaar na dato nog wel durven eten. Echt.
  Zeker als het een dichte verpakking uit de winkel was. In feite is het volgens mij onbeperkt houdbaar, maar voor de vorm zetten ze er iets op. Net als op een pak suiker of zo.

 51. Nondeju!!!!!! Bij Wah Nam Hong GEEN zakjes pixian douban. Niets. Ook geen leeg schap waaruit blijkt dat ze alleen maar moeten worden bijgevuld
  Navraag levert slechts glazige blikken op.
  Volgende keer een foto mee dus.
  Bij de Oriental markthof en de ondergrondse Oriental ook al niets.
  En ik vertik het om weer over te gaan op de LKK…..
  Wat moet ik nu?????
  Ik heb zo’n zin in mapu dofu……:-(

 52. “Hmmm, zojuist het zakje gefermenteerde bonenpasta gekocht (jullie holy grail onder de bonenpasta’s…ik ben zeer benieuwd), maar nu zie ik dat ie over de datum is (tht 02/07/2014). Hoe nauw komt dat met dit spul? Beter teruggaan? Alvast bedankt!”

  Don’t worry the salt inside preserve it !

  some Sichuan chefs cooks with 8-10 years old Pixian Douban ^^

 53. Of de aanvoer heeft een dip of veel mensen hebben time-honored brand ontdekt. Een paar weken terug was ik in Oriental in Rdam en alle zakjes waren gewoon op.
  Gisteren was het gelukkig volledig aangevuld. Time-honored brand heeft de verpakkingen ge-upgrade van mat naar glossy.
  Nadat ik iets van 7 zakjes in m’n mandje had gedaan kwam er een Chinese meneer met een doos bijna alles wat er nog lag wegkapen. Hij liet letterlijk 1 zakje liggen. Omdat ik het opvallend vond vroeg ik ernaar. Hij bleek een Oriental medewerker ‘in burger’ te zijn. “Hij is mijn chef” zei een medewerker. Apart.

 54. Wah nam hong Den Haag heeft nog steeds geen pixian douban, maar de Oriental (de roltrapwinkel) heeft nu een nieuw merk. Wordt verkocht in een grote zak van 500 gram ã €1,95. Merk: Sichuan Gao Fu Ji Food co ltd.
  Ik heb hem nog niet geproefd, maar ondanks de zware verpakking ruik ik de saus dwars door de zak heen! Veelbelovend dus…..

 55. Ik geloof dat ik die laatst ook gekocht heb! Ik zal van het weekend eens beter kijken en een foto maken. (ligt nog in de kast)

 56. Ik vond dit wel een leuk stuk over pixian douban!
  https://blog.themalamarket.com/pixian-chili-bean-paste-douban-jiang/
  En ik weet nu dat het witte zakje van Sichuan Pixian Douban Co ltd inderdaad anders smaakt (minder lekker vind ik) dan het rode zakje van hetzelfde merk en waarom.
  Het witte zakje is jongere pixian douban en heeft minder lang gefermenteerd; een jaar maar tov het rode zakje 2 jaar.:-)
  Weer wat geleerd!

 57. Ok, ik geef toe, ik lijk wel gefixeerd op pixian douban, maar hier een recept om het zelf te maken!
  En ja, als ik eenmaal ingericht ben en het zomer is en warm genoeg ga ik het proberen! Je hebt namelijk zon nodig voor het fermentatieproces……:-)
  Tegen die tijd stuur ik wel foto’s of ik zet het wel op mijn FB.
  https://www.chinasichuanfood.com/doubanjiang/

 58. Hoi Iedereen,

  Tot vorige jaar kon ik bij Oriental Enterprises altijd een gefermenteerde variant vinden. Deze vond ik met grote voorsprong de lekkerste bonenpasta. Diegene die ik nu vind zijn veel roder en anders van smaak.
  Weten jullie nog een plek waar ik deze kan kopen/bestellen?

  Ik heb 3 potjes gevonden waarvan ik denk dat ze allen niet gefermenteerd zijn:

  voorkant

  achterkant

  Weten jullie wat voor bonenpasta in deze verpakkingen zit en weten jullie misschien een plek waar de gefermenteerde variant online/in een winkel te koop is?

  Groeten,

  Maarten

 59. Die potjes zijn volgens mij niet gefermenteerd.
  Maar ik weet eerlijk gezegd ook niet welke van alle voorbij gekomen zakjes nu de meest gefermenteerde is. Ze lijken ook allemaal nogal op elkaar. :-(
  Misschien dat ik er later nog eens induik om dat uit te zoeken, maar voorlopig heb ik daar jammer genoeg geen tijd voor.

 60. @Maarten Zondervan.
  De rode zakjes zijn 2 jaar gefermenteerd, de witte 1 jaar. Die laatste smaakt dus ook “zuriger”, meer sambal-achtig dan de 2 jaar oude, die een bijna rokerige smaak heeft.
  De potjes op je foto zijn beiden ongefermenteerd.
  De Haagsche Oriental (de roltrapwinkel dan) heeft een nieuw merk gefermenteerde pixian douban: Sichuan gao yi food ltd.
  Via internet kan je de rode, 2 jaar gefermenteerde Pixian douban zakjes van China time honored brand ook kopen.

 61. Beline & Robin: Bedankt! :)

  Omdat het zakje zo op de pot leek had ik hem ook nog niet opengemaakt. Ik was “verblind” door de gele ruitjes (ipv gouden ruitjes).

  Nu ik het zakje heb opengemaakt ziet de substantie er vertrouwd donker uit. Ik ga vanavond het meteen beproeven.

  Deze zakjes heb ik gisteren nog in het schap bij Oriental op de nieuwmarkt gevonden, met gele ruitjes. Ze stonden nog steeds op dezelfde plek. (Van de foto van Jacqueline hierboven, Bedankt Jacqueline :) )

  Ik zal de nieuwe variant ook gauw eens proberen. Ben benieuwd :)

 62. Daar gaan we weer……het blijt een fenomeen, Chinese chilibonensaus. l)
  Maar ik heb weer een nieuw merk ontdekt.
  Alleen verkrijgbaar bij de Wah Nam Hong Den Haag.
  Foto’s mail ik je nog wel, mijn dropbox doet sinds mijn nieuwe telefoon raar.

  Merk: Sichuan Hongweizhai Food Co Ltd.
  Ingredienten: Chili, vegetable oil, broadbean paste, salt, ginger, garlic, pepper, spice, flavour enhancers E621, E623,E202
  Prijs: €0,75 per 80 gram

 63. Ik moet toch echt eens naar Den Haag gaan :)
  Combineer ik het met een bioscoopbezoekje.

  Een beetje late update:
  De eerder genoemde Pixian Douban was als vanouds lekker.

 64. Oriental Enterprice bij de Makro in Amsterdam heeft nu volop Sichuan Pixian Douban (het bovenste rode pakje) Slechts 1.19.
  De winkel vraagt nu wel om een pasje. Kan zonder problemen aangevraagd worden en je kan gewoon afrekenen

 65. Nou ja, nee, niet echt. Want in chilibonenpasta zitten dus tuinbonen, dat maakt het wel anders dan andere chilisauzen. Een recept zal dus anders smaken als je gochujang gebruikt ipv chilibonensaus, maar vies zal het niet worden. Dus het kan wel, als je wilt.

  (ik ben zelf nooit zo van het vervangen, dus ik krijg het niet gauw over mijn hart om iets anders aan te bevelen als vervanger ;-) )

 66. Ik kocht bij Oriental Commodities op de Nieuwmarkt in Amsterdam twee zakjes chilibonensaus. Zijn ze verschillend?
  De karakters komen geloof ik overeen. (het blijft chinees voor mij ;-) De voedingswaarde informatie verschilt.

  Zou het grotere zakje wellicht meer pepers bevatten? (Ik wil het nog even dicht laten eigenlijk, er staat nog vanalles open hier)
  *edit linkje werkt niet*
  *edit linkje werkt niet*

 67. Chilibonensaus kan meer of minder gefermenteerd zijn he? Beetje als vissaus, die kan ook variëren in maanden dat ie gerijpt is.

  Maar euh, die linkjes van je intrigeren me wel. Want volgens flickr heb je helemaal geen foto’s availabe. :-) Dus waar je nu naartoe probeert te verwijzen? Geen idee.

 68. Ik heb de vraag uitgezet op Twitter, want ik kan alleen maar gokken. Ik zie wel dat de rechter E202 Kaliumsorbaat zegt te bevatten, maar of dat dan niet in de linker zit vraag ik me af.
  Mijn gok is dat het enige verschil de hoeveelheid is.

 69. Uiteraard wordt een verslagje op prijs gesteld!

  Die site met het recept kwam ik van het weekend toen ik aan het speuren was ook tegen. Erg leuk idee om het eens zelf te maken, al denk ik niet dat het er snel van zal komen. Ik ben ook altijd een beetje bang voor zelf fermenteren.

 70. De zogenaamde starter voor homemade pixian douban is online in Nederland gewoon te bestellen.
  Ik zit een beetje met die tuinbonen. Doppen, dubbeldoppen, split-tuinbonen… ;-)
  Dat fermenteren zal toch wel loslopen? (beetje antibiotica erdoor ;-)

  Maar als zo vaak, voor het geld hoef je het niet te doen. zeker niet nu de zakjes gewoon redelijk makkelijk te koop zijn. Daarbij zal een thuisbrouwsel ook een tijd moeten staan rijpen neem ik aan.
  Toch ga ik het een keer proberen denk ik….

 71. Die tuinbonen moeten volgens mij gedroogde tuinbonen zijn. Toch? En sowieso dubbelgedopt, geen velletjes. Dus eigenlijk een soort splittuinbonen. :-)

  Als je het gaat proberen, misschien wil je dan foto’s maken, dat we er hier een gastblog van maken?

 72. Splittuinbonen maakt het dan wel makkelijker. Zijn goed verkrijgbaar in de Marokkaanse super.
  Als ik er aan begin zal ik foto’s maken.

 73. Het lijkt mij hetzelfde als die kleinere zakjes die al te koop zijn.
  Potje op de foto is trouwens 13 maanden over datum ;-) Ik betwijfel of dat iets uit zou maken ;-)

 74. Een kilo, toe maar! :-)
  Ik kende wel de rieten mandjes.
  En zie bij googelen nu ook tonnetjes.

  Ik vermoed dat er niet alleen verschillen in fermentatietijd zitten, maar misschien ook wel in fabrikant. Het komt wel allemaal uit Pixian, maar er zijn meerdere producenten… Het wordt echt tijd er eens diep in te duiken…

 75. Zag bij Amazing Oriental in Duivendrecht een nieuw merk toban jiang.
  Een pond voor 1,89!
  Met tuinbonen, ziet er authentiek uit. Mooie verpakking ook… Vermoedelijk de ongefermenteerde versie (?)
  Rauw geproefd en op eerste indruk een lekkere volle smaak. Nogal zout.

  https://www.flickr.com/photos/151794295@N07/38202140126/in/dateposted-public/
  https://www.flickr.com/photos/151794295@N07/38202140656/in/dateposted-public/

  De naam is: Chuan Lao Hui Broad Bean Sauce 500g 川老汇郫县豆瓣酱

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *