Gestoomde Zalm met Zwarte Boontjes

Gestoomde zalmfilet
Zalm komt van nature niet voor in China, maar gelukkig is de Chinese keuken niet zo behoudend en Ken Hom (het recept komt uit zijn boek De Complete Chinese Keuken) is dat ook niet. Want vette zalm en gefermenteerde, zwarte boontjes, dat is een match made in heaven. Ik gebruik ietsiepietsie (je zou ook kunnen zeggen: belachelijk veel) meer groen dan Ken, gewoon omdat ik dat lekker vind. Vooral bij de hapjes gestoomde rijst die je tijdens het eten in de dressingachtige saus doopt. Om je vingers bij af te likken en daarom hier regelmatig op het menu.


RECEPT
voor 2 personen

Meng samen in een bakje:
  2 el zwarte boontjes (gespoeld en grof gehakt)
  1½ el fijngehakte knoflook (1 à 2 teentjes)
  1 el fijngehakte of geraspte verse gember

Verdeel dit mengsel over:
  2 zalmfilets (gespoeld en drooggedept)

Leg deze zalmfilets op individuele bordjes.
Vlak voordat deze bordjes de stoompan in gaan besprenkel je ze met
  1½ el Shaoxing rijstwijn
  1 el lichte sojasaus
  (zie foto hieronder)

Stoom de zalmfilets in een stoompan tussen de 8 en 10 minuten mooi rosé, liever niet doorbakken (zie: foto). Haal de bordjes uit de stoompan en verdeel over de zalm:
  3 el fijngehakte lente-uitjes
  1 el fijngehakte koriander

Verwarm in een klein (steel)pannetje:
  1½ el arachide olie
  (of een ander olie met lekker hoog rookpunt, rijstolie bijvoorbeeld)

Schenk voorzichtig de gloeiendhete olie over het groen op de zalmfilets. Als het goed is hoor je een knetterend geluid. Je zou als je een vetfobie hebt deze laatste stap best over kunnen slaan, maar voor de dressing/saus voegt dat beetje olie echt heus wel wat toe.
Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld deze heerlijke, warme pak choi salade

Zalm met zwarte boontjes stomen

Zalm stomen

Zalm met tausi uit de stomer


Reacties

Gestoomde Zalm met Zwarte Boontjes — 11 reacties

  1. Gisteren gegeten met de pak choi salade, met de voorbereiding en het koken zelf ben je toch even bezig, maar het resultaat is er ook naar. Wat was dat lekker met basmati rijst, een uur na je gegeten hebt springen je smaakpapillen nog op en neer !

    Bizar hoe lekker die gefermenteerde boontjes smaken, zeker in de totale combinatie met gember, koriander en eigenlijk de gehele rest.

    Dit wordt een blijvertje in het repertoire !!

    De volgende keer snijd ik alleen de pak choi in stukken van een centimeter of 5-6, eerste de grove delen in de wok, dan de midden gedeeltes, en daarna de blaadjes, dat eet toch wat makkelijker en alles is wat gelijkmatiger gaar.

    Al met al: Heerlijk !

  2. Goed te horen dat jij het ook zo bijzonder vindt. Dank je.
    En ik heb nav je feedback bij het paksoi recept een zinnetje toegevoegd, want meestal doe ik het ook gewoon in stukjes hoor!

    Gestoomde pak choy

  3. Het komt dan wel niet uit de Franse keuken, maar het lijkt mij wel lekker.

  4. Hoi Robin,

    Mijn echtgenoot lust geen koriander. Denk je dat de koriander te vervangen is met bijvoorbeeld een mix van bladpeterselie en selderij?

    Groetjes Mary

  5. Selderijblad zou ik niet doen, dat lijkt mij persoonlijk niet lekker. Gewoon alleen (platte) peterselie lijkt me een prima substituut. Je zal niet de eerste zijn die dat doet, de wereld is vergeven van de korianderhaters. ;-)

  6. Regelmatig staat dit geheel (Zalm en paksoi)op tafel. Steeds is iedere keer dat ik dit eet de smaak zo lekker, een geweldige combinatie, welke je naar eigen smaak wat aan kunt passen uiteraard, maar de gefermenteerde boontjes, koriander, soja en sesamzaadjes……. oh oh oh wat is dat toch lekker :-)

  7. Ja, echt hè? Hier zakt het gerecht soms weer wat naar de vergetelheid en als ik het dan weer maak ben ik altijd weer in jubelstemming. Zoooooo lekker. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *