Rendang van eieren

Rendang van eieren
Lang wilde ik niks weten van Beb Vuyk en haar Groot Indonesisch Kookboek, dat eigenlijk het Groot Indisch Kookboek zou moeten heten, maar sinds een aantal jaren ben ik juist zeer gecharmeerd van haar simpele recepten. Zonder een toko in de buurt zet je binnen een handomdraai en voor weinig geld een zeer smakelijk Indisch gerecht op tafel.

Misschien komt het door mijn liefde voor deze eerste fusionkeuken dat ik mij niet erg druk kon maken om de zogenaamde “Rendang Gate” die een tijdje terug speelde. Jurylid Gregg Wallace van Masterchef UK had het gewaagd om te klagen dat de huid van de chicken rendang niet crispy was. Ach ja, denk ik dan, de beste man houdt nu eenmaal van knapperig kippenvel en ik geloof veel mensen met hem. Ik leg eerlijk gezegd het weke, bleke, lellerige vel van een gesmoorde kippenbout ook liever naast mijn bord. Big deal. Maar de rest van de wereld en met name Indonesië, Maleisië, Brunei en Singapore sprak er schande van. Alsof Wallace niet snapte dat rendang nooit crispy is. Internet ontplofte zowat. Ik dacht alleen, laat ze maar niet horen van onze rendang van eieren!


RECEPT voor RENDANG van EIEREN

Ingrediënten
10 kippeneieren of 6 eendeneieren
1/4 blok santen
2 dl water
2 dl bouillon
1 kleine ui
1 teentje knoflook
2 tl sambal
1 tl laospoeder
1 tl koenjit
1 tl gemberpoeder
1 spriet sereh

Kook de eieren in 10 minuten gaar, pel en halveer.
Zet het kwart blok santen weg in 2 dl warm water weg om alvast enigzins op te lossen.
Staafmixer ondertussen de ui, knoflook en sambal tot een redelijk egale brij.
Meet het laospoeder, de koenjit en het gemberpoeder af en zet klaar.
Snij bovenkant en kontje van de sereh, kneus door er een paar keer op de slaan.
Bak in wat olie de boemboe van ui, knoflook en sambal droog en geurig.
Bak op het laatst de laos, koenjit en gemberpoeder nog 30 seconden mee.
Voeg santen, water en bouillon toe en breng aan de kook.
In plaats van santen & water kun je ook een klein kartonnetje kokosmelk gebruiken.
Leg de gehalveerde eieren in de saus en laat 20-30 minuten sudderen.
Of langer als de saus nog te dun is.
Lekkerste is om deze eieren een dag van tevoren te maken.
Daarna voorzichtig opwarmen zodat de dooiers er niet uitvallen.

Rendang van Eieren

Zoek je eigenlijk het normale recept voor rendang, klik dan hier: rendang


Reacties

Rendang van eieren — 9 reacties

 1. Ik vind Bep’s gerechten soms iets te simpel, maar wat ik wel heel erg waardeer van haar boek is dat ze redelijk wat uitleg geeft over randzaken, zoals het samenstellen van gerechten en dergelijke. Voor een leek geeft dit wat inzicht in wanneer en waarmee een gerecht gegeten zou moeten worden.

  Aan de andere kant heb ik het idee dat veel informatie ondertussen een beetje verouderd is (e.g. ergens geeft ze aan dat steeds meer Indonesiërs net als Nederlanders soep voor de maaltijd nuttigen, maar daar zijn we in Nederland volgens mij allang mee gestopt), dus ik zou liever een modern Indonesisch kookboek willen met precies dezelfde opzet.

 2. Als je flink uit wilt pakken en echt je best doen, dan zou ik ook niet gauw voor Beb’s gerechten gaan. Maar juist de simpelheid maken ze perfect geschikt voor doordeweekse dagen of voor minder ervaren koks. Een theelepeltje laospoeder is toch sneller gepakt dan een stukje raspen of snijden.

  Als je op zoek bent naar een Indonesisch kookboek, ik heb er een paar besproken: https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/indonesisch-kookboek/

 3. @Thomas ik ken bosjes oudere mensen die nog soep voor de warme maaltijd eten.

 4. Maaltijdsoepen zijn heerlijk. Wij maken regelmatig Soto ayam. Veel groenten erbij. Smullen en gezellig aan tafel met een passend Indisch muziekje.

 5. Mijn reactie is bedoeld voor @ Thomas
  Overigens niet alleen oudere mensen …..

 6. Robin,

  Jouw pannen, jouw wok’s zijn altijd zo fotografisch prachtig schoon. Is dat een set, puur voor de foto’s en de site of ben jij zo proper?

  Mijn wok, wadjan, koekenpan zijn … aangebrand, hebben een laag, een beschermende laag die niet aanbakt. Ik zou niet buiten deze potten en pannen kunnen. Voor mij geen teflon pannen of andere chemisch behandelde cookware.
  Doe mij maar de Wok met zijn korstjes, zijn randjes.
  Nooit afwassen met zeep of opschuren, gewoon heet water en een staal-sponsje, het restje vettigheid is de bescherming.

 7. Hm, de wok op de foto is geen echte wok, maar zo’n klein “presentatiewokje”. Zodat je bij een etentje je curries een beetje leuk op tafel kunt zetten. Gewoon een schaaltje in de vorm van een wok dus. Compleet nep.;-)

 8. Lekker! Ik heb dit laatst gemaakt als onderdeel van een vegetarische rijsttafel met nasi kuning, tempeh kering kentang (jouw recepten), zelfgemaakte atjar ketimoen en kouseband. Het viel zeer in de smaak allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *