Thee eieren

Gemarmerde thee-eieren
Gemarmerde thee eieren zijn een Chinese klassieker die in China en China towns over de hele wereld op straat verkocht wordt. Gemaakt met zwarte thee, vaak earl grey, maar lapsang souchong is ook lekker.

8 eieren (kwarteleitjes gebruiken kan ook)
750 ml water
2 el lapsang souchong (thee met rooksmaak)
1 el zout
3 el lichte sojasaus
1 el sichuan peper
2 steranijs
1 kaneelstokje
1 stukje gedroogde mandarijnschil.

Kook de eitjes een minuut of 8 in gewoon water, laat ze even schrikken en rol ze dan over het aanrecht zodat de schil op heel veel plaatsen barst. Beetje slaan met een lepel kan ook. Breng ondertussen in een pannetje alle andere ingrediënten aan de kook, voeg de gekneusde eitjes toe en laat 2 uur rustig sudderen. Daarna af laten koelen en nog een nacht in de koelkast in het suddervocht laten trekken.

Lekker uit het vuistje, of met een beetje mayonaise (verdund met sojasaus). Je kunt er ook eiersalade mee maken. Of gewoon in schijfjes op een belegd broodje.

Thee eieren maken


Reacties

Thee eieren — 13 reacties

 1. 8 minuten koken oke, maar dan nog 2 uur sudderen? Is het eigeel dan niet helemaal blauw gekookt?? Je kunt ze toch ook in koude vloeistof laten trekken?

 2. Ja, helemaal supergaar gekookt. Ik vind dat ook een groot nadeel van deze eieren. Maak ze dan ook alleen met Pasen.

  Gemarmerde thee-eiern

  En toevallig, echt heel toevallig zat ik net te denken om ze volgende keer eens op lage temperatuur (66°C) te laten sudderen! Misschien ga ik dat straks even doen. Heb nog eitjes liggen.

  Ik ben bang dat als je ze koud laat trekken/marineren er weinig effect zal zijn. Eitjes zijn van nature best goed beschermd. Maar wie weet. Misschien dat ik er bij mijn experiment ook eentje koud weg zet. Dan weten we ’t zeker.

 3. Ik dacht ooit ook eens dat 2 uur sudderen niet nodig was, maar als je dat niet doet, is het resultaat beduidend minder.

 4. Can I vacuumpack a raw egg?
  Een rauw ei of een zeer zacht gekookt eitje vacuum verpakken lukt dus niet met een simpel vacuum machientje. ;-)

  Slowcooked Tea Eggs
  Dus dan maar zo. Is ook veel logischer, eigenlijk. Na anderhalf uur op 65°C heb ik ze voorzichtig getikt. Bij eentje kwam er eiwit vrij, dus ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Nu nog anderhalf uur of zo verder garen.

  Koud marineren ga ik maar niet proberen, als Rene dat al geprobeerd en afgekeurd heeft.

 5. Ook al niet slim, 65C is natuurlijk veel te laag. Bij die temperatuur blijft het eiwit hardstikke drellerig. Dat valt niet te marmeren:

  Zachtgekookt eitje

  Dit was een testeitje dat ik er gewoon los bij had gedaan, dus die drie van de vorige foto, die kook ik nu op iets hogere temperatuur verder. Maar begin er een hard hoofd in te krijgen. Denk eigenlijk dat het handiger is om de eitjes precies zo koken als je wilt en ze pas daarna op lage temperatuur te laten sudderen, zodat ze niet gaarder worden, maar wel gemarineerder. Wat een gepruts, ha!

 6. Ja, leuk, die roodgemarmerde eitjes! Ik had ze al wel gezien, prachtig. Jammer genoeg is dat Fuzhou red wine lees or red vinasse (hong zhao, 紅糟) in Nederland euh Rotterdam nog onvindbaar. Ben hier echt elke toko langs geweest. Sommigen kenden het wel, maar dachten niet dat het hier te koop zou zijn. Maar evengoed een hardstikke leuk blog om in de gaten te houden, dat Pig Pig’s Corner.

  Update 6 augustus 2011: gedaan! Zelf rode rijstwijn gemaakt.
  Lees het stap-voor-stap verslag: hier.

 7. Als ik de link die in bovengemelde link staat goed lees is het ook niet een gangbaar ingredient maar iets voor streethawkers en thuisbrouwers. Gr. Gerry

 8. In Maleisië inderdaad. Er is daar blijkbaar bijna net zo moeilijk aan te komen als hier in Nederland. ;-)
  Het is namelijk een specialiteit uit de Chinese provincie Fujian. Meer daarover kun je hier lezen. Maar ik ben ook bang dat als je het hier in Nederland wilt hebben je het inderdaad zelf zult moeten maken. Wat ik misschien nog wel eens ga doen en dan zal ik er uiteraard hier verslag van doen.

  Update 6 augustus 2011: gedaan! Zelf rode rijstwijn gemaakt.
  Lees het stap-voor-stap verslag: hier.

 9. Dit was een uitermate eenvoudig doch superrecept! Dank! Ik heb genoten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *