Gestoomde aubergine

Gestoomde aubergine
“Koud gestoomde aubergines met knoflookdressing” heet het gerecht uit Fuchsia Dunlop’s laatste kookboek “De Shanghai Keuken“. Koud stomen bestaat volgens mij niet, dus ik vermoed dat het de bedoeling is het gerecht af te laten koelen voor je het eet, maar wij eten het gewoon warm. Het is een beetje puzzelen hoe lang je de aubergines moet stomen, want je wilt ze echt zijdezacht op het snotterige af, dan zijn ze op hun lekkerst. Heb je een Anova of ander warmwaterbadachtig apparaat, dan kun je ze ook in een dubbele zipperzak 3 uur lang op 80℃ garen. Zorg dan wel dat je er iets zwaars op zet, want het zijn net reddingsvesten, ze drijven! Verder is het heel simpel, als ze gaar zijn verdeel je er gember, knoflook en lente-ui over, giet er wat gloeiendhete, knetterende olie over, dressing erbij van sojasaus, zwarte rijstazijn en suiker en smullen maar. Koud laten worden mag.RECEPT VOOR KOUD GESTOOMDE AUBERGINES MET KNOFLOOKDRESSING

De aubergine
500 gr Chinese aubergine

De kruiden
1 el zeer fijngehakte knoflook
1 el zeer fijngehakte gember
3 el dungesneden lente-ui
2 el koriander (als je dat lekker vindt)

De olie om te knetteren
2 el arachide-olie (over andere olie met hoog rookpunt)

De dressing
3 el lichte sojasaus
2 tl zwarte rijstazijn (Chinkiang of Shangxi)
1/2 tl suiker

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1cm, dan in repen van 1 cm en daarna in staafjes van 5 cm. Zet kruiden, dressing en olie vast klaar. Of doe dat terwijl je stoomt.
Stoom de aubergines in een enkele laag in 20-30 minuten gaar. Heb je een hoopje en liggen ze op elkaar, dan kan het langer duren. Als de aubergines zijdenzacht zijn drapeer je ze op een bord en verdeelt de kruiden erover.
Verwarm de olie in een klein pannetje tot het begint te roken. Ik bewaar meestal een sprietje lente-ui, dat doop ik in de olie om te zien of die al heet genoeg is, als het knettert is het goed. Giet voorzichtig in een dun straaltje de gloeiendhete olie over de lente-ui.
Giet daarna de dressing erover en het gerecht is klaar. Je kunt het warm of koud eten.

Alternatieve dressing
Voor een pittigere variant kun je ook deze Sichuan dressing eens proberen:
3 el lichte sojasaus
1 el Shaoxing rijstwijn
1 el sesamolie
2 tl heldere rijstazijn
1 tl suiker
1 tl chilibonensaus (toban jiang)

Gestoomde Aubergines met Sichuan Dressing


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *