Hin Choy (Klaroen)

Klaroen Hoe heet het?
Klaroen, amaranth, Chinese spinazie, Amaranthus tricolor, bayam (maleis), Hin Choy, Yin Choy, xiàncài (苋菜).

Wat is het?
Hin choy is een eenjarige kruidachtige plant, die voorkomt in wel 60 variaties. De blaadjes variëren in grootte en kleur. De variant te koop in de Chinese supermarkten heeft vaak prachtig paarse vlammen die ook het kookwater rood kleuren.

Hoe te gebruiken?
Omdat het op ongeveer dezelfde manier verwerkt kan worden als spinazie wordt het wel eens Chinese spinazie genoemd. Toch heb ik eerder de associatie met boerenkool. Met name door de geur. Je kunt het koken, stomen, roerbakken, noem maar op. De stelen zijn hard en taai en kun je beter weggooien.

Tips, weetjes & recepten

  • Wikipedia: over amarant
  • Recept: noodle soup
  • Alle posts mbt: “Chinese spinazie“.
  • NB: ik blijf het een moeilijke groente vinden die kan tegenvallen. (bitter, draderig, taai) De laatste keer dat ik het klaarmaakte heb ik het vooraf in reepjes gesneden, kort geweekt in kokend water, afgespoeld en daarna nog 5 minuutjes zachtjes gekookt voordat ik het in de noodlesoep verwerkte. Geen klachten, maar spinazie is makkelijker. Ik ben benieuwd naar andere ervaringen.

Wat is er te koop?


klaroen
merk: nvt
land van herkomst: ?
etiket: Klaroen / Hing Choi
ingrediënten:
prijsindicatie: ± € 2,95 p/kg

Reacties

Hin Choy (Klaroen) — 9 reacties

  1. van een mevr. kreeg ik het volgende recept,
    een paar uien bakken met tomaat,knoflook er bij, de klaroen fijn snijden en er bij roerbakken,toen vond ik het eigelijk niet fijn genoeg en heb ik kort de staaf mixer er door heen gedaan, en toen was het prima(oja voor de smaak kan je een bouilonblokje toevoegen
    en een beetje selderie)wat ik nu graag zou willen wqeten kun je het opwarmen? of is dat niet gezond.ik hoor het graag,gr.sien

  2. Ik zou zeggen van wel. Ik zou het ook zonder aarzelen zelf doen. Dat je spinazie niet meer om mag warmen is achterhaald:
    “Het opwarmen van nitraatrijke groente leidt niet tot meer nitrietvorming als de groente snel is afgekoeld en goed gekoeld is bewaard. De nitrietvorming lijkt namelijk vooral een gevolg van de activiteit van bacteriën. Als groente langer dan twee dagen wordt bewaard, neemt de kans op nitrietvorming wel toe. Bewaar nitraatrijke groente en resten daarvan daarom niet langer dan twee dagen in de koelkast.”
    Bron: Voedingscentrum

  3. In Suriname heb je tegenwoordig behalve de rood-gevlamde en lichtgroene soorten die uit China zijn geïntroduceerd nog drie inheemse soorten. Kies klaroen die jong is, dus nog niet gaat bloeien. Strip de bladeren van de stengels, was ze, laat uitlekken. Snij een halve ui fijn, een teen knoflook als je dat wil. Ondertussen een wok heet laten worden, twee eetlepels olie erbij, en wanneer er een blauwe walm vanaf komt, ui en klaroenbladeren erin. Roerbakken tot de bladeren verwelken; water toevoegen is niet nodig, er hangt genoeg aan de bladeren. Wat zout toevoegen, en misschien een snuifje suiker. Klaroen moet je NIET teveel bewerken, dan wordt het bitter en slijmerig.

  4. ik wil weten,of klaroen een van de veelste vitaminen is?of een ander bladgroenten zoa:tayerblad,paksoi,bitawiri enz……..
    en ik wil weten of klaroen goed zyn voor de mensen die hogebloeddruk hebben?

  5. Ik denk dat het vooral de olie in de zaadjes is dat bloeddrukverlagend zou werken. Maar ik ben bang dat ik je niet verder kan helpen. Ik hou me niet zo erg bezig met de gezondheidseffecten van bepaalde groenten, fruit of kruiden en zo.

  6. Vandaag een groente gekocht in de toko niet wetend wat het was maar gewoon om wat nieuws uit te proberen. Via deze website te weten gekomen dat ik het als spinazie kon klaarmaken.
    Klaargemaakt als volgt:
    – 6 kipkarbonades met vel krokant gebakken in olie en een theelepel komijnzaadjes.
    – De kip na het krokant bakken en uitsmelten van het vet uit de pan halen en overtollig vet afgieten naar eigen inzicht (weggooien of bewaren voor een ander doel).
    – In het restant van de olie een grote of 2 kleine gesnipperde rode uien fruiten, 2 teentjes knoflook en een 1 cm dikke plak gemberwortel fijnhakken en toevoegen. De rode ui kan vervangen worden door gewone uien.
    – voeg toe: 1 theelepel gemalen koriander; een halve theelepel turmeric (haldi/geelwortelpoeder) en een theelepel chilipoeder. De chilipoeder evt. na smaak wat minder of meer. Deze kruiden even meebakken en vervolgens de fijngesneden hin choy mee roerbakken. Ik heb zowel de stelen als het blad gebruikt; de stelen waren smakelijk en zorgen voor een knapperige textuur. Zout toevoegen naar smaak.
    – De kipkarbonades op de geroerbakte groente leggen en een klein beetje in de saus drukken zodat de kruiden nog kunnen intrekken.
    – Op het laatst toevoegen naar smaak: garam masala, citroensap en wat takjes fijngesneden korianderblad.
    We hebben dit curryachtige recept gegeten met de platte roti van de toko.
    Wij hebben gesmuld.

  7. wat ik wil weten kan ik niet vinden zelf heb ik 2 chinese planten ze zijn bijna 2 meter ze groeien in een hobbie kasje aan een touw ik pluk regel matig het blad is deze plant vorstgevoelig en hoe kom je aan nieuwe matriaal ik zie geen bloemen die zaad kunnen maken als je dat zaaid om jongen planten te krijgen kan uw mij zeggen hoe het moet ikhoor het wel grvan zanten

  8. gewoon koken in heet water, 10 minuutjes en dan afgieten , olijfolie zout en peper naar smaak + knoflook, en citroen overeen.

    in Griekenland noemen ze dit vlita/ chorta en word het zo klaargemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *