Pandan Blad

PandanbladHoe heet het?
Pandan blad, pandanus, schroefpalm, Pandanus amaryllifolius, ketaki / Kevadaa (India), lá dứa / bānlán yè / 斑兰叶 (China), bai teuy / bai dtoei horm / ใบเตย (Thailand), daun pandan / pandan wangi / soon-mhway (Indonesië).

Wat is het?
De lange, smalle bladeren van een bepaald soort palm. Die bladeren hebben een heerlijke, nootachtige geur die zeer geliefd is en veelvuldig gebruikt wordt in Indonesië en omringende landen. Deze lekkere geur vind je ook terug in versgebakken witbrood en jasmijnrijst, daarom ook wel pandanrijst genoemd.

Hoe te gebruiken?
Leg een knoop in een blad (door de kneuzing komen de smaken vrij) en laat meekoken in rijst of curry. Wordt ook gebruikt om kip of vis in te wikkelen en roosteren/grillen. De bladeren worden dus niet opgegeten, maar alleen gebruikt om smaak af te geven. Om zelf pandan-extract te maken blitz je 18 schoongespoelde pandanbladeren met 75ml water in een keukenmachine of blender. Haal dit mengsel door een fijne zeef en/of wring uit in een kaasdoek en bewaar tot 1 week in de koelkast. Vers pandanblad en pandanextract kun je goed invriezen.

Tips, weetjes & recepten

  • Recept (in engels): chicken wings in pandan leaves
  • Men noemt pandan ook wel de Vanille van het Oosten: in Azië wordt pandan (extract/sap) gebruikt voor het op smaak brengen en kleuren van de prachtigste desserts en gebak. De beroemde gifgroene pandan chiffon cake ziet er superchemisch uit, maar was dat tot voor kort dus niet. Tegenwoordig wordt net als overal steeds vaker met kunstmatige geur- en kleurstoffen gewerkt voor hetzelfde effect.
  • Pandan extract/sap/pasta in recepten zou je eventueel kunnen vervangen met vanille, het recept zal dan nog steeds lekker zijn, maar natuurlijk wel anders.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Belicious
land van herkomst: Thailand
etiket: Pandangleaf Small, Duftblätter klein
ingrediënten: pandan blad
prijsindicatie: € 1,20 (100g)
Dit bericht is geplaatst in Keukengerei/kennis, Verse Smaakmakers en getagd, , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Pandan Blad

  1. Eric zegt:

    Altijd erg grappig als je een (van buiten) bruine cake aansnijdt en een knalgroene punt aan iemand op een bordje serveert! Die blikken… En heerlijk ook trouwens.

  2. Robin zegt:

    Ja, leuk is dat he? Leuker en ook gewoon lekkerder dan een “gewone cake”.

  3. Budhymann zegt:

    Voor de lol en de leek zeg ik ‘t-is Maryhuana Cake.
    Een lekker Jointje erbij en iedereen is Zoet & Blij.

  4. vermeulen john zegt:

    Ik had graag geweten waar ik ergens in de buurt van sluis aan pandan bladeren kan geraken. Dank bij voorbaat

  5. Robin zegt:

    Ik denk dat je daarvoor in Vlissingen moet zijn. Daar zitten twee toko’s en die zullen het vast wel hebben. Hun adressen vind je in de: adreslijst. (<=klik)

  6. Bee zegt:

    Pandan blaadjes zijn ook gebruikt om de maken van pandan kaya jam, die is gebruikt voor die beroemd kaya toast in Singapore en Malaysia.

    http://ieatishootipost.sg/2010/08/video-blog-ieat-learns-to-make-kaya.html

    http://kitchentigress.blogspot.sg/2012/06/video-10-minute-kaya-coconut-egg-jam.html

    En als je pandan chiffon cake wil maken, moet je zeker deze link zien!
    http://ieatishootipost.sg/2010/05/how-to-make-pandan-chiffon-cake-almost.html

  7. Bee zegt:

    Mijn nieuw recept, vers gemaakt pandan kokosnoot jam in 15 minuten.
    Heel gemakkelijk en ook heel lekker. :)
    http://everybodyeatswell.blogspot.be/2013/04/homemade-kaya-coconut-egg-jam-in-15.html

  8. Robin zegt:

    Lekker! Dat ga ik binnenkort eens maken. Heb nog genoeg pandan in de vriezer. En de rest heb ik standaard wel in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>