Ya cai (ingemaakte mosterdkool uit Sichuan)

Ya Cai - Pickled Sichuan Mustard greensHoe heet het?
Yacai, 芽菜, suimi ya cai, preserved mustard greens, ingemaakte mosterdkool, ingelegde sichuan-groenten.

Wat is het?
De ingelegde bladeren van een variant in de mosterdplant-familie die eigenlijk alleen bekend lijkt te zijn in de Chinese provincie Sichuan en wel onder de naam “guang gan qing cai”. De bladeren worden ingewreven met zout te drogen gelegd/gehangen in de zon. Daarna laat men ze met extra smaakmakers zoals suiker of chilipeper in aardewerken potten een aantal maanden rijpen. Dit is echt een van de meest typische smaken uit de Sichuanese keuken.

Hoe te gebruiken?
Als je beperkt zout wilt eten of als je veel yacai gebruikt in een gerecht is het raadzaam het eerst even onder de kraan af te spoelen en goed uit te knijpen. Daarna kort bakken in wat olie tot het half-knapperig is en gebruiken als garnering/smaakmaker. Je kunt het ook tegelijk met de knoflook of gember meebakken in roerbakgerechten. De smaak en textuur doet een klein beetje denken aan boerenkool, waar het ook verwant aan is. Jammer genoeg (tot nog toe) niet aan te komen in Nederland, maar hopelijk gaat daar nu verandering in komen! De kleine, handzame zakjes zijn heel praktisch en lang te bewaren buiten de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?
Nu nog niet te koop in Nederland, hopelijk gauw.


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Sichuan Yibin Suimiyacai Co., Ltd.
land van herkomst: China
etiket: Suimi yacai
ingrediënten: green vegetable, salt, brown sugar, compound spice, Food additive: potassium sorbate, acesulfame-K
prijsindicatie: nvt (80g)

Reacties

Ya cai (ingemaakte mosterdkool uit Sichuan) — 46 reacties

  1. Het is een verwarrende business, al die verschillende soorten ingemaakte groenten!

    Ik ben dol op dan-dan noodles en dat is eigenlijk het enige gerecht waarin ik ze gebruik. Ik heb volgens mij al 4 of 5 verschillende soorten uitgeprobeerd in dat gerecht. Soms uit nood (Kappertjes! Ik had niks anders in huis!) en soms uit experimenteerdrift. Mijn laatste poging was met kimchi en dat beviel eigenlijk prima :) .

    Ik zal deze ook een keer uitproberen als ik ze kan vinden. Enig idee waar het te krijgen is? Ik woon in Den Haag, maar ik kom vaker in Amsterdam en ben best bereid om een omweg te maken voor dit soort dingen.

    Peter

  2. Ik zou er ook een omweg voor willen maken, maar ben het jammer genoeg nog nooit in Nederland tegengekomen. Bovenstaand zakje nam iemand voor me mee uit China. Maar het zijn echt enorm handzame, makkelijke zakjes, dus het kan maar zo zijn dat een toko ze vandaag of morgen begint te importeren! Als iemand ze ergens spot, laat het ons weten!

    Ik ben meestal niet zo dol op ingemaakte groenten, maar dit was erg lekker.

  3. Wat een tegenvaller dat het in Nederland zo moeilijk te krijgen is. Bij mijn toko in Tilburg kenden ze het ook niet eens. Ik leerde het kennen tijdens een kookworkshop in Beijing waar we een roerbakgerecht met boontjes maakten dat ik thuis ook graag wil maken. Had ik geweten dat het hier zo moeilijk te krijgen is, dan had ik wel m’n koffer vol gestopt!

  4. Het is iets uit de Sichuan keuken en die is ook bij veel Chinezen in Nederland nog redelijk onbekend.

  5. Ik denk het eerlijk gezegd van niet. Het is iets waar ik al tijden naar zoek in de schappen met ingemaakte groenten. Maar je weet het nooit! Het zegt me niks, maar ik zal vanaf nu eens letten op “de blikken van white rabbit”.

  6. Had onlangs in Cheung Kong ook soortgelijke zakjes met allemaal ingemaakte groentes gezien, misschien tip om het daar te proberen?

  7. Daar kijk ik regelmatig, want je weet het nooit, maar nee, tot nu toe geen geluk gehad. Yacai zat er nooit bij.

  8. Ingeblikt verkrijgbaar bij Aziatische groothandel in Amsterdam zuidoost. Tegenover de Makro. (pasje is nodig maar wordt bijna nooit gecontroleerd). preserved vegatebles v/h merk Ma Ling.

  9. Ik koop ze regelmatig! Toko Nieuwe wereld in Leiden heeft ze soms, in het rekje met dit soort zakjes achterin de,winkel, en ook Oriental Plaza in DH heeft het vaak! Precies deze zakjes.

  10. Ik zoek er al jaren naar en heb het echt nog nooit gezien, Anne, de yacai uit de post hierboven. Dus het spijt me wel, ik geloof je pas als ik het zelf zie. ;-)

  11. Tsja, dat moet je zelf weten. Er zijn er meer dan jij die hard op zoek gaan naar ingrediënten wanneer ze met passie koken. Hoe dan ook was ik erg blij met mijn vondst en vind ik ze heel fijn in de dan dan mian, beter dan met tianjin pres. veg.

  12. Als ultieme poging te overtuigen: ik hield mijn exemplaar van Fuchsia’s EGoR erbij met de plaatjes van pag. 335 alwaar precies dit zakje met ya cai (HACCP) :-)

  13. Precies zo’n zakje als hierboven?
    Dit zakje dus?

    Suimi Ya Cai

    Dan ga ik morgen naar Den Haag! Cool! Waar zit Oriental Plaza? Of bedoel je Amazing Oriental? Die op de Spuimarkt of Markthof?
    En welk schap ongeveer?

  14. Ben vandaag in beide Oriëntals geweest, zowel in de Markthof als onder het Spui: geen Yacai.
    Ook niet, lees nooit verkrijgbaar geweest, ik heb geïnformeerd bij de goed Nederlands sprekende eigenaar van Oriëntal Markthof.
    helaas, geen Dan Dan noodles…

  15. Oh, ik ben blij dat er bij mij iets tussen kwam. En nog blijer dat jij even verslagl komt doen, Beline. Thanks!

  16. Net bij Toko Mega (Gedempte Burgwal, Den Haag) een zakje “Fragrant Pickles” (香辣盐菜) van Sichuan Province Jixiangju Food Co. gekocht. De inhoud ziet er uit als fijngehakte boerenkool. Ingrediënten: vegetable, rapeseed oil, salt, hot pepper, cooking wine. Is dit yacai of weer iets anders?

  17. Ja, die is het inderdaad. Ik heb het bij drooggebakken sperziebonen gebruikt, daarbij smaakte het best goed. Maar de zoektocht naar de echte yacai gaat dus verder!

  18. Ik heb jullie conversatie met belangstelling gelezen. Ik hoop dat jullie iets aan deze link hebben. Kool, zoals ook deze mustard greens en savoyekool voor zuurkool, worden ingemaakt met zout. In dit geval echter met zout en suiker. Omdat je nooit weet wat er nu precies in die gekochte pakjes zit, lijkt het mij de moeite waard om dit zelf in te gaan maken.

    Groetjes,
    Marijke

  19. Misschien een beetje verwarrend voor anderen, de link die je bedoelt zit nu onder je naam “verstopt”. :-)
    Deze: http://www.thaitable.com/thai/recipe/pickled-mustard

    Dat recept lijkt op wat men wel eens “Chinese zuurkool” noemt. (moet ik ook nog steeds eens over schrijven) Het wordt gemaakt door kai choi in te leggen in zout. Inderdaad iets wat je heel makkelijk ook thuis kunt doen. Maar yacai is echt een stuk ingewikkelder, het betreft ten eerste een soort mosterkool die voor zover ik weet niet in Nederland te krijgen is, ten tweede is de procedure van in de zon drogen en daarna maanden laten fermenteren ook niet echt heel simpel. Ik zou het graag eens proberen, maar dan wel samen met iemand uit Sichuan die het al eens eerder gedaan heeft!

  20. Wat dat betreft heb ik mazzel dat ik in Sichuan woon (Chengdu). Geen enkel probleem om het hier te krijgen. Je vind het op elke markt. Ik geef het ook wel aan mijn familie mee wanneer ze langskomen. Maar ja, daar hebben jullie verder natuurlijk weinig aan. Ik zal rondvertellen dat er in Nederland vraag naar is. Misschien dat er iemand is die bereid is om dergelijke producten te exporteren. You’ll never now! Succes iedereen!

  21. Ja, daar hebben wij he-le-maal niks aan. Beetje ons de ogen uitsteken met je onbeperkte toegang tot yacai! Tsssss.

    Ik heb wel eens gedacht om zelf een webshopje te beginnen, enkel en alleen met zakjes yacai. ;-)

  22. Gekocht in chinatown in NYC (kostte nog de nodige moeite om het daar te vinden).
    Maar is dit wel de real deal, of is het een copycat?

  23. Dat kan ik moeilijk beoordelen, maar ik zou het ervoor doen!
    Best logisch dat er meerdere producenten zijn, toch?

  24. Zeker! Maar omdat de verpakkingen nogal sterk op elkaar lijken (kleuren en afbeelding) maar nét niet hetzelfde zijn moest ik aan het verhaal over copycats van je denken. En het is niet alsof er andere opties zijn momenteel.. beggars can’t be choosers.

  25. Gewapend met deze link, betrad ik 3 Chinese supermarkten hier in DH. Wijzend op het Chinees, kwamen ze alle 3 aan met………taugé……
    Maar toen ik vertelde dan dan noodles te willen maken, wees één van de heren me op een blik, hij gebruikte het zelf bij gebrek aan yacai.
    Namelijk een blik met preserved Sichuan vegetables. Ingrediënten: Chinese radish, chilie powder, salt, spices. Merk: Golden Diamond

    Verder trof ik ook nog een zakje van Lao Gan Ma aan: Onleesbaar Chinees, maar ingrediënten: preserved chili vegetables, brown mustard stem, mustard leaves, chillies, salt, flavour enhancer…….zou dat het soms zijn????

  26. Ja, dat blik ken ik, dat is zhacai :

    ZhaCai

    En dat zakje, dat is het vast ook niet. Ik kijk nog regelmatig in de schappen of ik zhacai zie. Echt, het is er niet. En ik snap er niks van dat niemand dat nou even kan importeren. Ik zou meteen al mijn lezers erop afsturen!

  27. Volgens alle 3 de heren (in 3 verschillende supermarkten!) staat er in het Chinees dus ‘taugé” ipv yacai op je site! Wat ik stiekem wel hilarisch vond…..;)
    Maar waar zal ik de dan dan noodles nou mee gaan maken?
    Met bovenstaand blik? Met de gekochte verse kimchi? Of met die geheimzinnige Lao Gan Ma-zakjes met chilies en stelen en bladeren van deze plant: http://en.wikipedia.org/wiki/Brassica_juncea

  28. Aanvulling………….ik begin toch te denken dat die zakjes van Lao Gan Ma, yacai is, er zit immers ingemaakte mosterdkool in!!!
    Of mis ik iets?

  29. Ja, nou, euh, nee, ja, maar je vergeet dat er dus enorm veel soorten mosterdkool zijn. Hier op de site staan er al een paar soorten, maar er zijn er echt veel en veel meer: mosterdkool

    En de soort die ze voor yacai gebruik (inderdaad dezelfde tekens als voor taugé , dat was me al langer bekend ;-) ) is echt heel bijzonder en groeit naar mijn weten alleen in Sichuan. Ik kon de Latijnse naam niet eens vinden daarvan. Destijds wel goed gezocht, maar niet verder gekomen dan een Chinese “guang gan qing cai”.

    Ik denk dat als je jouw pakje open maakt het er echt heel anders (waarschijnlijk lichter) uitziet als die op het plaatje hierboven. Als je googelt op de chinese tekens voor Lao gan ma 老干妈 en de chinese tekens voor yacai 芽菜 dan kom je ook echt niks tegen. Dus nee, ik geloof het echt niet. ;-)
    Kun je me niet een foto van het pakje mailen?

  30. Ik heb je net deze 2 foto’s gemaild:

    Dong Cai

    Maareh, hoe weet men in Sichuan dan, of je taugé of yacai wilt kopen als je het identiek schrijft?
    Of is de uitspraak anders, ik weet dat Chinees een toontaal is.
    Morgen wil ik dan dan noodles maken, met shirataki noodles. Wat zal ik nou ipv yacai gebruiken? De verse kimchi, het blik of het duistere zakje van LMG?

  31. Dat recept is voor Suan Cai!
    Dat is weeeer wat anders. :-)

    Ik zou dan liever dat blik zhacai gebruiken. Goed afgespoeld en dun gesneden. Of dat zakje wat je hebt! Of nou ja, eigenlijk zou ik de yacai liever gewoon weglaten…..

  32. Ik heb het eerlijk gezegd sowieso nooit zo op die ingemaakte groenten. Ik hou ook niet van augurkjes bijvoorbeeld. Maar nu ik dat zo zeg, ik herinner me dat Jenny van Asian Glories reepjes zure augurk gebruikte als alternatief! En dat smaakte prima. Maar zhacai is volgens mij ook wel okay.

    Ik zou graag een keer yacai proberen te maken van boerenkool. Maar ja, dat is ook weer zo’n project wat je makkelijk bedacht hebt, maar niet zomaar uitgevoerd. Misschien als ik met pensioen ben. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *