Banh Xeo meel (voor Vietnamese pannenkoekjes)

Banh Xeo Rijstmeel met Kurkuma
Hoe heet het?
Banh Xeo meel, meel voor Vietnamese pannenkoekjes, Vietnamese Pancake Flour Mix, Flour for Vietnamese sizzling crêpes or Vietnamese crispy pancakes, bột bánh xèo / bot banh xeo (Vietnam).

Wat is het?
Banh xeo is een Vietnamees pannenkoekje, geel van de kurkuma (dus niet van ei!), traditioneel gebakken in reuzel, gevuld met garnalen, stukjes varkensvlees, taugé, soms met witte ui en soms ook gekookte mungboontjes. Je rolt het gevulde pannenkoekje (of een stukje daarvan) in een blaadje sla met lekker veel verse kruiden. Soms wordt dat sla-pakketje ook weer strak opgerold in een rijstvel. Je dipt het in een sausje van vissaus, limoensap, suiker en chilipeper. Normaal gesproken is zo’n pannenkoekje simpelweg gemaakt van rijstmeel en kurkuma maar in dit soort kant-en-klaar mixen zit eigenlijk altijd ook een klein deel van een andere meelsoort zoals tapiocameel, maïzena of gewoon tarwebloem. Waarschijnlijk om ze iets minder breekbaar te maken, al merk ik geen verschil, ik gebruik gewoon rijstmeel.

Hoe te gebruiken?
De meeste recepten gaan uit van een verhouding van ongeveer 1 deel meel op 2 tot 3 delen vocht. Dat vocht is vaak kokosmelk dat om het beslag wat dunner te maken wordt aangelengd met water, ijswater of nog beter: ijskoud bruiswater. Soms gebruikt men alleen water of kokoswater en ik zag ook een recept waarin een deel ijskoud bier gaat. Roer meel, kurkuma en vocht met een garde tot een dun beslag. Met dik beslag krijg je geen dunne pannenkoekjes. Laat het een half uurtje tot een nacht rusten voor je begint met bakken. Probeer de flensjes zo dun mogelijk te maken, bak ze een minuut of 4 of nog langer tot ze knisperend knapperig zijn. Op deze foto zijn ze eigenlijk te dik (recept na de klik):

Vietnamees pannenkoekje met Garnalen, buikspek en tauge

Tips, weetjes & recepten

  • Tip: het is altijd een goed idee om voor je aan zoiets begint wat filmpjes op youtube te bekijken, dan krijg je er meer een gevoel bij. Bekijk de filmpjes van Vietnamese moekes, maar ook die van de straatverkopers.
  • In Vietnam wordt (waarschijnlijk de lekkerste) banh xeo in behoorlijk wat vet gebakken om niet te zeggen gefrituurd. Op zich is dat nog een hele kunst. Met een koekenpan met goede anti-aanbaklaag gaat het een stuk makkelijker en is maar weinig olie nodig.
  • De “xeo” in banh xeo (spreek je uit als C-jo) is een onomatopee: een klanknabootsing van het sissende geluid dat de pannenkoekjes maken in de pan. “Banh” is een verzamelwoord voor dingen die van meel worden gemaakt zoals pannenkoekjes, brood, cake, etc.

Vietnamese sizzling pancake (Banh Xeo)

RECEPT voor BANH XEO 2.0
voor 4-6 pannenkoekjes
In Vietnam gebruikt men vaak een wok en gaan varkensvlees en garnalen samen met het beslag de pan in, daarop gaat een handje taugé en een deksel. Maar omdat je de pannenkoekjes toch gauw een minuut of vier moet bakken voor ze bruine, knapperige plekjes beginnen te krijgen en ik dat te lang vind voor garnalen vind ik het fijner om alles apart te garen. Ik gebruik buikspek (de afsnijdsels van dit: recept), maar een speklapje in plakjes voorbakken kan ook. Ik heb zelfs eens gerookt ontbijtspek en Hollandse garnalen gebruikt, ook lekker.

Het beslag
  200ml kokosmelk
  65g rijstmeel (of toch Banh Xeo meel)
  ½ tl kurkuma (zit in het zakje ín de mix)
  1 snufje zout
  1 el gehakte gewone of Chinese bieslook of lente-ui
Roer met een garde alles behalve de bieslook in een kom door elkaar. Met rijstmeel gaat dat best makkelijk, de kans op klontjes is klein. Het beslag moet redelijk dun zijn, je wilt knapperige, knisperende pannenkoekjes, geen dikke kledderpannenkoeken. Voeg niet al het vocht in een keer toe, dan kun je nog finetunen. Een beetje extra water kan ook nog. Voeg nu de bieslook toe en laat het beslag een half uur tot een nacht staan voor je ermee gaat bakken.

Het dipsausje (nuoc cham)
  1 el vissaus
  1 el limoensap
  1 el water
  1 el suiker
  1 el gehakte, verse, rode chilipeper
Voeg alles samen, roert tot de suiker opgelost is en zet klaar.

De vulling
  10 rauwe grote garnalen
  1 tl vissaus
  1 tl suiker
  80gr zachtgegaard buikspek
  100g taugé
  kruiden zoals shiso, Thaise basilicum, koriander of munt
Overgiet de taugé (ontdaan van worteltjes als je het helemaal goed wilt doen) in een zeef eerst met kokend water, daarna met koud water en laat uitlekken. Bak de garnalen in wat olie, voeg na een minuutje de vissaus en suiker toe, bak nog een minuutje (of tot gaar), laat op een bordje glijden en zet klaar. Zet alles klaar op tafel.

Nu gaan we de pannenkoekjes bakken. Verhit een (flensjes)pan met anti-aanbaklaag, voeg wat olie of reuzel toe, roer het beslag nog even door en giet een pollepel beslag rond in de pan. Doel: dunne flensjes met flinterdunne zijkanten. Bak de flensjes, langer dan je misschien zou denken tot ze in ieder geval onderop knapperig en bruin zijn. Een deksel is nu de rest al gaar is niet nodig. Bak meerdere pannenkoekjes achter elkaar of eet ze een voor een. Ik doe er de garnalen, het spek, de taugé en kruiden op, giet er wat nuoc cham op en eet het (ssst, niet doorvertellen) gewoon met mes en vork op.

Welke soorten banh xeo meel zijn er te koop?


Bot Banh Xeo (Vietnamese pannenkoek mix)

merk: Vinh Thuan
land van herkomst: Vietnam
etiket: bột bánh xèo / Pâte à la pour le crêpe
ingrediënten: Tarwemeel, rijstmeel, kurkumameel
prijsindicatie: € 1,45 (400g)

Vietnamese pannenkoek mix (Banh Xeo)

merk: Taky Food.
land van herkomst: Vietnam
etiket: Bot Banh Xeo / Vietnamese crispy pancake mix
ingrediënten: Rijstemeel, maïsmeel, tapioca zetmeel, zout, curcumine poeder, emulgator (E450i), rijstmiddel (E500ii)
prijsindicatie: € 1,45 (400g)


Reacties

Banh Xeo meel (voor Vietnamese pannenkoekjes) — 4 reacties

  1. Hm, ja, ik bedoel inderdaad die zoete, witte uien. Ik koop ze bij de Turk. Maar ik kan me niet voorstellen dat het met gewone, gele uien of zelfs rode minder lekker wordt. Ik vind alleen die rode soms alles zo vies verkleuren, dus die zou ik hier mijden. Of nou ja, ik mijd de uien sowieso. :-)

  2. Alleen in dit gerecht, Ed!
    Ik ben normaal gesproken dol op ui. Heb as we speak gele, witte én rode uien in huis, een netje met sjalotjes en een bosje lente-ui. Jeetje, ik schrik er zelf van. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *