Mandu (Koreaanse dumplings)

Mandu, Korean dumpling
Hoe heet het?
Mandu (만두), mandoo, Koreaanse dumpling, Koreaanse jiaozi, Koreaanse ravioli.

Wat is het?
Mandu is een dichtgevouwen deeglapje gemaakt van bloem, warm water en een snufje zout, gevuld met een mengsel van kleingehakte groenten en/of champignons, vlees, vis, tofu of hoe kan het ook anders: kimchi. Mandu wordt soms de Koreaanse variant op jiaozi of gyoza genoemd, maar door een iets andere constistentie van het deeg lijkt het meer op wonton.

Hoe te gebruiken?
Er zijn 3 manieren om mandu klaar te maken:
* koken in ruim water (mulmandu, 물만두)
* stomen (jjinmandu, 찐만두)
* bakken of frituren (gunmandu, 군만두)
Maar let op, de kimchi dumplings op de foto waren slordig dichtgeplakt en daarom niet geschikt om te koken. Stomen of bakken is dan beter. Als de vulling al veel smaak van zichzelf heeft is een simpele dip van sojasaus met eventueel een scheutje zoete, zwarte rijstazijn al genoeg. Of toch ook nog wat Koreaans peperpoeder als je het niet kunt laten.

Tips, weetjes & recepten

Typisch Koreaans dipsausje voor Mandu
2 el suiker
4 el lichte sojasaus of Kikoman
4 el water
4 el rijstazijn
1 lente-ui in ringetjes
1/2 tl geroosterd sesamzaad
1/2 tl sesamolie
1/2 tl gochugaru (Koreaanse peperpoeder)
of als je dat niet in huis hebt een fijngehakt spaans pepertje
Of klik hier voor : 7 dipsausjes voor dumplings

Mandu, Koreaanse dumplings met dipsaus

Wat is er zoal te koop?


Koreaanse Diepvries Kimchi Dumplings
merk: Samlip General Foods Co., Ltd
land van herkomst: Korea
etiket: Kimchi Dumpling
ingrediënten: wheat flour, kimchi, palmoil, onion, cabbage, green onion, ginger, garlic, salt, cornstarch
prijsindicatie: € 3,65 (675g)

Mandu dumplings van Bibigo

merk: Bibigo Mandu
land van herkomst: Koreaans merk, gefabriceerd in Duitsland
etiket: Mandu Kimchi & Pork Original dumpling
ingrediënten: Varkensvlees en -vet 24%, groentes 19% (kool, ui, lente-ui, knoflook), tarwemeel, kimchi 18% (kool van napa, radijs, rode parprikapoeder, knoflook, verdikkingsmiddel (E415), gefermenteerde ansjovissaus), water, tofu (sojabonen, water, verstevigingsmiddelen (E511)), getextuurde soja-eiwitten, tapioca zetmeel, gistextract, rode paprikapoeder, oestersaus (water, suiker, zout, maïszetmeel, oesterextract, kleurstof (E150c)), zout, tarwegluten, sesamolie, suiker kalfsfond, smaakstoffen, raapzaadolie, erwtenvezels, specerijen.
prijsindicatie: € 4,- (525g)

dinges

merk: Bibigo Mandu
land van herkomst: Koreaans merk, gefabriceerd in Duitsland
etiket: Mandu Korean BBQ Flavoured Original dumpling
ingrediënten: Rundvlees en -vet 31%, groentes 24% (kool, ui, knoflook, lente-ui), tarwemeel, water, BBQ-smaak gebrachte vlees 6% (varkensvlees en-vet 72%, rundvlees en -vet 8%, barbecuesaus 4% (bevat soja, tarwemeel), suiker, knoflook, getextuurde soja-eiwitten, lente-ui, sesamolie, sojasaus (bevat soja, tarwe), erwtenvezels, perenmoes, ananasmoes, zout, suikerstroop, gistextract, specerijen), suiker, sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout) sesamolie, tapiocazetmeel, gistextract, smaaktsoffen, zout, tarwegluten, suikerstroop, getextureerde soja-eiwitten, raapzaadolie, specerijen.
prijsindicatie: € 4,- (525g

Son Mandu van All Groo

merk: All Groo
land van herkomst: Korea
etiket: Vegetable Son Mandu/ Handgemakte Groente Dumpling
ingrediënten: Tarwemeel (36%), tofu (11%) (soja), ui (11%), bosui (10%), bieslook (7%), sojaproteïne, maïsolie, galsnoedels (zoete aardappelmeel), gedroogd radijs (3%, maiszetmeel, knoflook, zout, suiker, gember, sesamolie, zwarte peper, smaakversterker (E621), sojaolie, emulgator (E322 soja, E417), bevochtigingsmiddel (E420)
prijsindicatie: € 2,99 (540g

Gyoza Mandu van All Groo

merk: All Groo
land van herkomst: Korea
etiket: Shrimp Gyoza Mandu / Garnalen gyoza Dumpling
ingrediënten: Tarwemeel (22%), wittekool, surimi [Koolvis, suiker, bevochtigingsmiddel (E240), emulator (E542)] , water, garnalen (10%), ui, tofu, (soja), inktvis, aardappelzetmeel, knoflook, maïsolie, oestersaus [oesterextracten, water, suiker, smaakversterker (E621), verdikkingsmiddel (E1420), kleurstof (E150a)], garnalenpoeder (1%) [gedroogde garnalenpoeder, dextrine, suiker, smaakversterkers (E621, E640, E635)], suiker, gember, zout, sojaolie, emulgator (E322 soja), bevochtigingsmiddel (E420)
prijsindicatie: € 4,50 (540g


Welke Koreaanse dumpling is het lekkerst?
De kimchi mandu van Samlip is altijd erg lekker. En eigenlijk alle dumplings van het merk Bibigo ook. De onderste twee van het mer All Groo waren een grote teleurstelling. De zogenaamde garnalen gyoza was ook gevuld met surimi (!) en inktvis en had daardoor ook een vieze, vissige smaak en geur. Misschien dat daarom de vegetarische dumplings van hetzelfde merk ook niet lekker waren. Die waren lomp en groot. Ik zal dat merk voortaan mijden, all goor.


Reacties

Mandu (Koreaanse dumplings) — 2 reacties

  1. Ziet er superleuk uit, maar ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen dat dit lekkerder wordt dan “echte” mandu’s. Het zal wel een uitkomst zijn voor mensen die glutenvrij moeten eten en toch gezellig dumplings willen eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *