Mushroom sauce (shii-take saus)

Mushroom sauce on noodlesHoe heet het?
Shii-take saus, XO mushroom sauce, Chinese mushroom sauce, gū jiàng / 菇酱 (China).

Wat is het?
Mushroom saus is een kant-en-klare saus op basis van shii-take paddestoelen, sojabonenpasta en chilipeper in een aantal smaakvarianten zoals 5-spice, extra knoflook, extra spicy (Hunan) of Szechuan. Lekker pittig en door de stukjes shii-take heeft het een beetje de body van een gehaktsaus. Verrassend lekker voor een potje kant-en-klaar, maar de ingrediënten lenen zich daar ook goed voor. Net als bij sambal, dat maken de meeste mensen ook niet zelf.

Hoe te gebruiken?
Supermakkelijk en veelzijdig: zo uit het potje, om bijvoorbeeld een simpele kom rijst of noodles mee op smaak te brengen. Of in plaats van gehaktsaus in peking style noodles. Veel of weinig, warm of koud. Als (dip)saus op een broodje vlees. Of even meegewokt met wat spitskool. Toegevoegd aan rul gebakken gehakt. De mogelijkheden zijn echt enorm. Na openen nog minstens 5 dagen houdbaar in de koelkast, maar feitelijk best veel langer.

Tips, weetjes & recepten

 • Zelf maken kan ook, hier is een basisrecept voor: mushroom sauce
 • In China heet het gewoon “mushroom sauce”, voor de Europese markt heeft de fabrikant er XO voorgezet. Dat staat niet alleen chique, maar het geeft ook een beetje dat je met deze saus net als met de “echte” XO-saus alles lekker kunt maken.

Wat is er zoal te koop?


 Mushroom Sauce, 5-spice

merk: BaiShanZu / 百山祖
land van herkomst: China
etiket: Spicy mushroom sauce, Five Spice / 京味香菇酱
ingrediënten: shiitake (45%), sojaolie, bonenpasta (bevat tarwe), specerijen, gember, knoflook, peper, sesamzaad, ui, zout, smaakversterker (E621), conserveringsmiddel (E202).
prijsindicatie: € 1,50 (210g)

 Mushroom Sauce, spicy

merk: BaiShanZu / 百山祖
land van herkomst: China
etiket: Spicy mushroom sauce, spicy (Hunan) / 湘味香菇酱
ingrediënten: shiitake (41%), sojaolie, bonenpasta (bevat tarwe), peper, kruiden, knoflook, gember, ui, zout, smaakversterker (E621), conserveringsmiddel (E202).
prijsindicatie: € 1,50 (210g)

Mushroom sauce, extra garlic

merk: BaiShanZu / 百山祖
land van herkomst: China
etiket: Spicy mushroom sauce, Fragrant Garlic / 鲁味香菇酱
ingrediënten: shiitake (44%), sojaolie, bonenpasta (bevat tarwe), knoflook (8%), gember, kruiden, peper, ui, zout, smaakversterker (E621), conserveringsmiddel (E202).
prijsindicatie: € 1,50 (210g)

 Mushroom sauce, aromatic Chinese

merk: BaiShanZu / 百山祖
land van herkomst: China
etiket: Spicy mushroom sauce, Aromatic Chinese / 苏味香菇酱
ingrediënten: shiitake (44%), sojaolie, bonenpasta (bevat tarwe), specerijen, gember, knoflook, suiker, zout, ui, smaakversterker (E621), conserveringsmiddel (E202).
prijsindicatie: € 1,50 (210g)

 Mushroom sauce, authentic Szechuan

merk: BaiShanZu / 百山祖
land van herkomst: China
etiket: Spicy mushroom sauce, Szechuan / 川味香菇酱
ingrediënten: shiitake (44%), sojaolie, bonenpasta (bevat tarwe), peper, pittige hot poeder (4%), specerijen, gember, knoflook, sesamzaad, ui, zout, smaakversterker (E621), conserveringsmiddel (E202).
PS. met pittige hot poeder bedoelen ze waarschijnlijk sichuanpeper. ;-)
prijsindicatie: € 1,50 (210g)

Reacties

Mushroom sauce (shii-take saus) — 29 reacties

 1. Hee, da’s toevallig. Die heb ik net vanmiddag gescoord bij de toko. De Fragrant Garlic en de Szechuan-versie. Komende week even proberen. Ben benieuwd, ik zal het laten weten :-)

 2. Dat is zeker toevallig! Ik vond de fragrant garlic niet zo, maar dat heb ik best vaak met sauzen en dingen die extra naar knoflook smaken. Vaak een beetje raar, chemisch of ijzerig bijsmaakje krijgt die knoflook dan. Maar dat is denk ik mijn persoonlijke afwijking.
  Ben benieuwd hoe het jou bevalt. Leuk.

 3. Bij Wah nam hong op de kruiskade in Rotterdam kon je dit sausje proeven vandaag. Uiteraard geproefd en de smaak is inderdaad verassend lekker voor een saus uit een potje, dus direct maar 2 potjes ingeslagen: Spicy mushroom sauce, Five Spice en Spicy mushroom sauce, Fragrant a €1,20.

 4. Ik was toevallig bij de Wah Nam Hong in Den Haag en daar hadden ze dezelfde actie. Van € 1,45 voor € 1,20 inderdaad.
  Fijn dat jullie ‘m ook verrassend lekker vonden. :-)

 5. Best lekker hoor die Szechuan-versie. Spicy. Ver weg de smaak van sichuanpepertjes, maar niet echt aanwezig. Zowel koud als warm lekker. Ik ga nog eens een potje halen. Is wel handig ;-)

 6. Ja, vind ik ook. Handig om in huis te hebben en snel een lekkere maaltijd in elkaar te kunnen flansen.

 7. Ik eet geen vlees en ben sinds kort helemaal verslaafd aan deze paddestoelensauzen. Heerlijk!

 8. Leuk. Heb je nog extra tips/recepten? Gebruik je de hele of halve pot of maar een of een paar lepels? Nieuwsgierig!

 9. Erg lekker, deze mushroom saus. ik gebruik ze bij rijst of noodles zoals je pesto gebruikt bij een pasta, de szechuan en de five spice zijn mijn persoonlijke favorieten.
  Bij de oriental in eindhoven staan ze op het ‘nieuwe produkten’ rek voor 1,59.

 10. Ik was gisteren op zoek bij de Oriental Group in Den Haag (die ondergrondse), en kom hem niet vinden. Gevraagd naar “mushroom sauce”, maar die hadden ze alleen met sojasaus. Dat is hem toch niet?

  Dus dadelijk even naar Wah Nam Hong in Den Haag

 11. Nee, dat is inderdaad gewoon een soort sojasaus. Lekker om stoofvlees of soep mee op smaak te brengen. Een beetje tussen maggi en sojasaus in.

  Jammer dat ze je niet konden helpen, ik weet bijna zeker dat ze ze wel verkopen hoor. Maar Wah Nam Hong ook. Misschien als je er “XO” bijzegt od shii-take mushroom sauce? Als je een smartphone hebt zou je ze deze post kunnen laten zien, dan weten ze het vast wel.

  Ik zag de potjes laatst ergen op een onlogische plaats staan, ik weet niet meer waar, maar dacht wel “daar zou ik ze niet zoeken”.

  Succes! Ik hoop dat je ze vindt.

 12. Zo, terug van Wah Nam Hong … met twee potjes mushroom sauce! Ook daar op een onlogische plek.

  En, toeval, ik had de URL van deze pagina in mijn telefoon staan, en ik liet de foto’s zien aan de medwerker … die kon het in één keer aanwijzen. :-)

  Is het eigenlijk ook mogelijk om tempeh te gebruiken ipv gehakt?

 13. Update:

  Een gerecht gemaakt met mushroom sauce, vega-kip (van @vegaslager), ui in halve maantjes, en wortel-reepjes.

  Conclusie: de smaak (en structuur) van de mushroom sauce is veel zachter dan ik verwachtte, en viel een beetje weg tussen de andere ingredienten.

  Dus volgende keer doe ik meer mushroom sauce, en minder andere ingredienten.

  Ik heb ook nog een Szechuan mushroom sauce gekocht, en al stiekem geproefd, en die is veel krachtiger.

 14. In toko Dun Yong stond er gisteren een meneer die de paddestoelenmixen demonstreerde. Inderdaad verrassend lekker. Ik kocht de Xo shiitake-saus en de ingemaakte oesterzwammen.
  De kok zei dat de potjes nog lang houdbaar zijn na opening. Het artikel hierboven heeft het over 5 dagen. Op de potjes staat alleen ‘na openen gekoeld bewaren’. Weet iemand hoe het zit?

  En bedankt voor deze prachtige website! Ik heb er al veel plezier van gehad.

 15. Volgens mij kan je het zeker langer dan vijf dagen bewaren. Onder een laagje olie wel máánden denk ik. Alleen worden dingen met olie na een tijdje ietwat ranzig. (Iets dat Robin zeker 100% zal onderschrijven) Zelf vind ik dat niet onoverkomelijk. Anders gewoon royaal gebruiken, zo sterk is het ook weer niet.

 16. Dank voor je reactie, Peter.
  Interessant, dat laagje olie. Dat zou ik eens kunnen proberen. Tot nog toe vind ik de shiitakesaus en de ingemaakte oesterzwammen echter zo lekker, dat ze wel niet lang in mijn koelkast zullen blijven rondhangen.

 17. @ Mirja. Het is lekker spul, maar ik kweek zelf shiitake en oesterzwammen. Heb de laatste maanden wel heel erg veel pado’s gegeten ;-)
  Bij erg pittige potjes gebruik ik de extra olie wel om een gerecht op te peppen. Bij voorbeeld bij een potje Pickled Chili With Black Soybean van Mong Lee Shang. Erg smakelijk, maar zo heet dat wat olie al een kick geeft…

 18. Als je hierboven op zo’n foto van zo’n potje klikt, Mirja, dan zie je dat het op het etiket staat: “Refrigerate after opening and consume within 5 days”. Dus ja, dat neem ik braaf over. ;-) Staat het er tegenwoordig niet meer op?

  Ben het helemaal met je eens dat het waarschijnlijk veel en veel langer houdbaar is. Ik heb dat er nu boven ook bijgezet.

 19. @Robin: misschien ligt het wel aan het merk. Zelf neem ik ook graag braaf de houdbaarheidsdatum over van een potje. Ik heb nog eens gekeken, en bij mij staat er alleen ‘refrigerate after opening’. De man die het demonstreerde in de toko had het over maanden. Maar dat vertrouwde ik niet helemaal, zeker niet nadat ik hier dus over de periode van 5 dagen had gelezen.
  Het merk waar ik nu enkele potjes van in huis heb, is ‘Bai Shan Zu’. Dat staat er met hele kleine lettertjes op en per potje ook weer op een andere plek, dus het is even zoeken. Ze hebben mengsels (‘sauce’) en ingemaakte paddestoelen zoals oesterzwammen en ’tea tree mushrooms’.

  @Peter: de olie is inderdaad smaakvol en pittig!

 20. Dat zijn toch gewoon allemaal dezelfde potjes als die hierboven in de post staan, Mirja? ;-) Ik denk dat ze het etiket hebben veranderd. Vijf dagen is ook best kort en ik geloof dat ook bovenstaande potjes heus wel langer houdbaar waren. Sterker nog, ik weet het wel zeker, want ik heb ze ook wel langer bewaard na opening en merkte geen bederf of zo.

 21. :-D

  Robin, je hebt gelijk! In de gauwigheid keek ik alleen maar even naar dat potje in de bijlage van Peter, en dat is niet eens paddenstoelensaus.

  Dan zullen ze inderdaad wel het etiket veranderd hebben. Zelf vind ik het altijd lastig als er geen dag of maandaanduiding opstaat, maar alleen ‘refrigerate’ of ‘koel bewaren’. Te vaag! Maar nu ben ik wel gerustgesteld. :-)

 22. Zelfs buiten de koelkast blijft het nog weken lang goed. Ik vergat het potje na gebruik in de koelkast te zetten, maar het spul bleek na een week of 4 in een keukenkastje gestaan te hebben nog prima. Ik vind het wel wat te ‘olie-achtig’. Heb de laatste tijd ook wel wat veel paddestoelen gegeten. Ik kweek zelf shitake en ook het bos leverde een mooie oogst aan boleten en ander smakelijks.

 23. Je kunt ook dotje invriezen in huishoudfolie..doe ik ook met sambal ..ik koop altijd sambal bij Sang Lee in Eindhoven maar ging telkens kapot.dus nu maar ik bolletjes ,telkens een lepeltje en draai hem in .in de diepvries in een zakje met zo,n zipsluiting.blijft super

 24. Goeie tip. Dat kan natuurlijk met heel veel dingen zo. Maar je moet ook wel een goed systeem hebben voor al die bolletjes. Ik zou al heel snel niet meer weten wat wat is. :-)

 25. Als je allerlei bolletjes in de vriezer hebt en het niet meer weet, heb je in elk geval een avontuurlijke maaltijd ;)

  Ik ga ook wat potjes inslaan dit weekend bij Wah nam Hong. Ben benieuwd!

 26. Ik heb de Aromatic Chinese gebruikt met wat kippedijen,prei,paksoi en bosui. Daarbij nog wat gember, knoflook,sojasaus en een pepertje. Smaakte super,bedankt voor de tip Robin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *