Okra, oker, gumbo of Lady’s fingers

Okra, oker of Lady’s FingersHoe heet het?
Okra, ocra, oker, Lady’s fingers, gumbo, gombo, jambo, Abelmoschus esculentus Moench (L), bhindi / bhendi (India), bendi (Indonesië), krajiabmawn / กระเจี๊ยบมอญ (Thailand), bamya (Turkije), Đậu bắp (Vietnam), okura / オクラ (Japan).

Wat is het?
Okra is de 5-15 cm lange, peulachtige, vijfhoekige, onrijpe vrucht van Abelmoschus esculentus plant. Zusje van de katoen- en de cacaoplant. De oorsprong ligt in Ethiopië en vandaar uit verspreidde de plant zich naar de Arabische landen, India en omstreken en een paar eeuwen later met de slaven naar (Zuid-) Amerika. Europa is het laatste continent dat veroverd gaat worden.

Hoe te gebruiken?
Als groente (bovenkant & puntje eraf en dan geheel, gehalveerd of in stukjes/schijfjes) lekker in stoofgerechten of op zichzelf als bijgerecht. Roerbakken, stoven, frituren, alles kan. Okra kan in principe rauw (in schijfjes in een salade) gegeten worden, dus hoe lang je ze kookt hangt af van je persoonlijke voorkeur. Bij elk doorsnede komt er een doorzichtige, plakkerige vloeistof vrij, hoe smaller je de schijfjes snijdt, hoe meer plaksel. Als je gruwelt van deze slijmboel kun je de schijfjes eerst even 5 minuutjes blancheren in kokend water met het sap van een citroen of een scheutje azijn, het slijm wordt dan opgelost en kun je er onder de kraan (in een vergiet) zo vanaf spoelen. Om te testen of okra nog vers is: het puntje moet niet slap zijn, maar aanvoelen alsof je het zo af zou kunnen breken. Liever kleine (ter grootte van een damesvinger) dan die grote van 15 cm. En liever gaaf dan gebutst met allerlei plekjes. In de koelkast slechts een paar dagen te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Lekker als “extra groente” in bijvoorbeeld de zalmcurry uit Madhur Jaffrey’s currybijbel
  • Jamie Oliver’s versie van gumbo uit zijn reeks Jamie’s American Road Trip.
  • Bij de Surinaamse/tropische winkeltjes vaak goedkoper dan die voorverpakte bij de toko.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Belicious
land van herkomst: Thailand
etiket: Young Okra, Junge Okraschotten, กระเจี๊ยบเขียว
ingrediënten: okra
prijsindicatie: € 1.20 (100g)

Reacties

Okra, oker, gumbo of Lady’s fingers — 20 reacties

  1. Ok, ik ga ze dus gewoon in mijn gumbo’s doen, ik durfde dat nooit omdat ik om de een of andere reden dacht dat ze bitter waren (ooit eens op een kookforum denk ik verkeerd begrepen).

  2. Bitter? Nee hoor, ze smaken een beetje als spercieboon. Een beetje maar hoor, waarmee ik vooral wil zeggen dat ze helemaal niet zo apart smaken. Kan me niet voorstellen dat veel mensen ze niet zouden lusten of eraan zouden moeten wennen. Makkelijke groente dus.

    Maar ik hoor graag als het anders is. :)

  3. Vraagje…Gebruik je ze met zaden en al of kun je het beste eerst de zaden er uit peuteren?
    Kun je ze drogen zodat de zaden te gebruiken zijn om mee te telen?

  4. Ja, gewoon met zaden en al eten. Eruit peuteren lijkt me ook praktisch onmogelijk.

    En ze worden heel jong geplukt, dus ik weet niet of de zaden dan al volgroeid genoeg zijn om uit te kunnen groeien tot plant. Ik denk dat het makkelijker is om gewoon een zakje okra-zaad te bestellen bij Vreeken’s zaden. Krijg je er meteen de juiste teelinstructies bij. En ik denk dat als je eenmaal een bloeiende plant hebt het makkelijker is om “zaden te oogsten” voor vermeerdering.

  5. Thanks! Ik zet het er gewoon bij. Juist omdat ik het ook altijd bij mijn Turkse groentenboer haal.

  6. Dag Robin,
    Ik zou heel graag okra willen vinden, maar bij ons in België is het blijkbaar moeilijk te vinden! Hier in Genk hebben wij veel Turkse winkels en ze verkopen okra ingemaakt maar niet vers! Kunt u mij zegen waar ik eventueel verse zouden kunnen vinden!
    Dank u groetjes,
    Cosetje

  7. Hoi Cosetje. Ik zou het zo niet weten, ik hoop dat iemand uit de buurt van Genk die het wel weet meeleest en reageert.

    Maar ik associeer okra meer met Midden- en Zuid Amerika en Azië dan met het Midden Oosten. Dus als je ook niet-Turkse groentewinkels in de buurt kent zou ik het daar ook nog even proberen. Succes!

  8. Beste,

    Ik heb ze in mijn gastgezin in Nepal vaak gegeten, of snotterig zacht, of knapperig. Ik wil de knapperige versie bereiden,
    Hoe doe ik dit??

    MVG, S

  9. Ja, ik zou denken dat je beter zelf kunt googelen, jij weet wat je zoekt. ;-)

    Maar ik denk dat het gewoon okra is, bestoven met besan (kikkererwtenmeel) en je favoriete specerijen en dat gewoon eventjes frituren. Bijvoorbeeld zoals in onderstaande recepten (klik op foto voor recept)

    bhindi

    Kurkuri Bhindi

  10. Ik zou graag okra in POEDERVORM kopen,weet iemand adressen in België hiervan? Bedankt!

  11. Ik maak het altijd op zijn turks! met tomaten, lamsvlees/rundvlees, tomatenpuree, wat lamskruiden (komijn zit er o.a. in) (bij de turk of marrokaan), ui, knoflook. dat is echt heel lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *