Paneer of Panir (Indiase kaas)

Paneer of panir
Hoe heet het?
Paneer / panir / penir / chhena (India), peynir (Turkije), curd cheese, India style cheese, fresh Indian cottage cheese, Indiase kaas, vegetarische kaas.

Wat is het?
Paneer is een superjonge, verse kaas uit de Indiase en aanverwante keukens. Paneer wordt niet zoals “gewone” kaas gemaakt van melk met dierlijk stremsel maar van melk met citroensap of azijn. Daarom is deze kaas vegetarisch en heel makkelijk zelf thuis te maken. Paneer kun je net als halloumi bakken zonder dat het smelt. Het heeft vrij weinig smaak en kan voor tofuhaters een alternatief voor tofu zijn.

Hoe te gebruiken?
Paneer wordt meestal in dobbelsteentjes gesneden. Je kunt het rauw eten of meeverwarmen in een curry. Je kunt het ook bakken of grillen of nog lekkerder: kort marineren in wat olie met specerijen en dan bakken of grillen (zie foto onderaan deze post). Frituren in een beslag van kikkererwtenmeel is ook lekker. Zelfgemaakte paneer kun je in de koelkast hooguit een dag of drie bewaren maar je kunt het prima invriezen. Paneer uit de winkel is vaak wat langer houdbaar en kun je ook invriezen.

Indiase spinazie met panirTips, weetjes & recepten

 • Recepten:
  * Zelf paneer maken (inclusief tips)
  * Palak Paneer (Indiase spinazie à la blup)
  * Paneer Pakoras (paneer nuggets)
 • Niet verwarren met paneermeel. Paneer en paneermeel hebben niks met elkaar te maken, maar zoek je paneermeel? Kijk: panko!Wat is er zoal te koop?


Paneer

merk: Natural Oriental Fresh Foods (NofF)
land van herkomst: Nederland (Lelystad)
etiket: Paneer
ingrediënten: gepasteuriseerde melk, zuurteregelaar: citroenzuur
prijsindicatie: € 4,25 (450g)

Panir van Schapenmelk

merk: Heilig Schaap
land van herkomst: Nederland (Emmeloord)
etiket: Panir Naturel
ingrediënten: schapenmelk van biologische herkomst en citroensap
prijsindicatie: € 3,95 (200g)

Heilige Koe Panir

merk: Heilige Koe
land van herkomst: Nederland (Emmeloord)
etiket: Panir naturel
ingrediënten: volle melk van biologische herkomst en melkzuur
prijsindicatie: € 3,- (200g)

Apetina paneer

merk: Apetina
land van herkomst: Nederland
etiket: Apetina Paneer (gewoon te koop bij AH, Jumbo enzo)
ingrediënten: Melk, melkeiwit, zuurteregelaar: citroenzuur.
prijsindicatie: € 2,69 (225g)

Zelgemaakte paneer

recept: zelf paneer maken
ingrediënten: melk en citroensap of azijn
prijsindicatie: 1 liter melk voor 115g paneerGebakken paneer
Paneer bakken
Meng je blokjes paneer met
3 el olie
1/2 tl kurkuma
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl zout

Laat even (kwartiertje of zo) staan en bak de blokjes dan op halfhoog vuur in een minuut of 5 rondom goudbruin. Ik gebruik een pan met anti-aanbaklaag. Ze waren bedoeld voor in de saag paneer, maar eigenlijk vond ik ze lekkerder om zo op te peuzelen.


Reacties

Paneer of Panir (Indiase kaas) — 16 reacties

 1. Spinazie & paneer , ben ik echt een liefhebber van . Heb het overal in india gegeten onder de naam palak paneer op het menu . Nooit saag paneer . Dus even gezocht :

  Palak is the punjabi word for spinach…so Palak Paneer is just that – spinach with paneer.
  Saag is kind of a generic term for greens…so Saag Paneer could have spinach, or watercress, or mustard greens, or even brussel sprouts, gai lan or kale or whatever is fresh at the market.

 2. Heel eerlijk gezegd? Het recept waar ik naar link (linkje werkte eerst niet, nu wel) noemt het Saag Paneer, dus ik ook. :-)

  Ik kwam beide termen tegen toen ik zocht op “recipe spinach paneer” en las ergens in de gauwigheid dat palak paneer “natter” is dan saag paneer en liet het daarbij. Maar inderdaad, saag paneer kan worden gemaakt van verschillende soorten bladgroen, palak paneer altijd van spinazie.

  Genoeg reden om het in de post te veranderen. Ik ben voor Palak! :-)

 3. Off topic : eerste keer dat ik het gegeten heb, was in een soort b&b bij mount abu (2 e reis nr india ) . Arriveerde daar in een helse regen die 3 dagen heeft aangehouden . Er was geen buitenkomen aan . Gelukkig een goed en dik boek mee . Heb daar alle dagen palak paneer gegeten, favoriet van ook de vrouw des huizes, met een paar verse chapati’s erbij, vanaf toen een liefhebber :-)

 4. Ik vind het helemaal niet off topic. Leuk juist, zo’n verhaal bij paneer. Ik ken het alleen uit de Indiase eethuizen in Nederland. En omdat ik een gruwelijke hekel aan spinazie à la crème heb huiverde ik altijd voor palak paneer, maar het is gewoon helemaal niet vergelijkbaar. Palak paneer vind ik elke keer weer verrassend lekker.

  Ik wil nog eens het recept posten, maar dat recept waar ik naar link, dat is op de 1 of andere manier toch alle moeite niet waard. Volgens mij moet het makkelijker kunnen en net zo lekker zijn. Heb jij een favoriet recept paraat wat je aan kunt bevelen?

 5. Neen, geen recept paraat, ben meer een eter dan een kok :-)
  Heb nog even gecheckt bij een indiase vriendin, en over het algemeen klopt het dat palak met spinazie is, saag met andere groenten, maar in de regio pundjab is saag paneer ook met spinazie . Zij gebruiken het woord palak niet om een onderscheid te maken .

 6. Op Vedisch Koken kun je diverse gerechten vinden waar paneer in verwerkt is. Vedisch koken op Facebook organiseert in Rotterdam Noord ook kookworkshops (in Maart leer je hoe je saag paneer maakt).

 7. Nope, this website only provides information. Like a Wikipedia for the Asian Ingredients. :-)
  Maastricht has a pretty big Amazing Oriental store which probably sells paneer. And otherwise you should try the organic shops.
  And nowadays even normal supermarkets sell paneer. It’s from the brand Alpina.

 8. Robin, in je lijst van producten staat het merk ‘Alpetina’, maar dat moet Apetina zijn.

 9. Heeft Apetina nog wel paneer in het assortiment? Ik vind het bij Jumbo en AH niet meer terug, en ook op de eigen website kan ik het niet meer vinden… jammer!

 10. Ik kan de Apetina paneer ook al een tijdje nergens meer vinden..

  Weet iemand waar je paneer online kunt bestellen? Ik gebruikte het veel voor een paar snelle zelfbedachte gerechtjes, waarvoor het zelf maken of een uur rijden naar de dichtstbijzijnde toko simpelweg geen optie is…

 11. Dat heeft ook niet lang geduurd dan zeg. Jammer hoor.

  Maar heb je geen eko-winkel in de buurt, Menno? Ik kom wel eens bij Eko Plaza, dat soort biologische winkels hebben meestal wel paneer in het schap. Met een beetje geluk van verschillende soorten melk ook nog.

 12. Ik maakte zelf altijd paneer, maar omdat zuivel eigenlijk niet meer kan in deze tijd, vraag ik me af of er ook een goed recept bestaat om vegan paneer te maken.

 13. @Anne-Fleur: er is een geweldige vegan variant van paneer…tofu
  Is ook prima zelf te maken.

 14. Hihi, ja, ik ben bang dat Tessa gewoon gelijk heeft: tofu! In plaats van gestremde koemelk, gemaakt van gestremde sojamelk.
  Ik heb ook heel even gegoogeld op “make paneer from coconutmilk”, maar ik had niet het idee dat dat een succes is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *