Okonomiyaki (Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki, Japanese pancake recipe
Okonomiyaki is een gevulde pannenkoek uit Japan, geen traditioneel gerecht maar moderne Japanse junkfood. De basis bestaat uit bloem, nagaimo (Japanese mountain yam), ei, dashi en gesneden kool, maar de rest van de ingrediënten kan nogal verschillen. De letterlijke vertaling voor “okonomi” is namelijk “wat je maar wilt”.
Dit is mijn versie (voor 2 personen):

Het beslag
100 gram bloem (bijv. bapao meel)
¼ tl bakpoeder
70 ml dashi (of 140 ml als je geen naigamo gebruikt)
3-4 el geraspte nagaimo (of meer)
¼ tl zout
⅛ tl suiker

Maak in een grote kom een beslagje van de bloem, bakpoeder en dashi zoals je zou doen als je gewoon pannenkoekenbeslag maakt. (Kuiltje in de bloem en dan beetje bij beetje de dashi erbij en roeren met garde) Voeg als het beslag mooi egaal en zonder klontjes is de eetlepel nagaimo-smurrie toe en een snufje zout. Zonder nagaimo kan het ook wel, maar dan mis je de zijdezachte structuur.
Tip: er is ook Okonomiyaki Mix te koop (Okonomiyaki No Kona van Nisshin). Alleen water en eieren toevoegen. Geen idee echter of dat wat is.
Laat dit beslag een uurtje of hele nacht rusten in de koelkast.

De vulling
300 gr spitskool in dunne reepjes
handjevol taugé
½ rode puntpaprika
300 gr rauwe, grote garnalen (in kleinere stukjes)
2 lente-uitjes in ringetjes
2 el tenkasu (of gefrituurde uitjes of stukjes kroepoek of niks)
2 eieren
4/5 plakjes gerookt ontbijtspek

Roer eerst de eieren en daarna de andere ingediënten, behalve het spek losjes door het beslag. Verhit op redelijk hoog vuur een anti-aanbakpan en voeg een beetje olie toe. Giet het mengsel in de pan, druk het een beetje aan met een spatel en leg er de plakjes ontbijtspek op.
Zet het vuur nu zachter, leg een deksel op de pan en bak ongeveer 6 minuutjes of tot je denkt dat de onderkant stevig genoeg is dat je de pannenkoek om kunt draaien. (veiligste manier is een bord op zijn kop op de pan te leggen, het hele zwikkie in een keer om te draaien en daarna de pannenkoek van het bord terug de pan in te laten glijden)
Bak ook deze kant 6 minuutjes op getemperd vuur met de deksel erop.
Daarna nog eens omdraaien en 3 minuten zonder deksel bakken. Laatste keer omdraaien en ook die kant nog 3 minuten zonder deksel bakken.

Garnering
okonomiyaki saus (eventueel vervangen door tonkatsu saus)
kewpie mayonaise
bonito flakes
1 lente-ui in dunne ringetjes
aonori (nori flakes)

Laat de okonomiyaki op een bord glijden.
Besmeer met wat okonomiyakisaus.
Verdeel de lente-uitjes erover.
Spuit de kewpie mayonaise in een mooie rastervorm.
Verdeel er een lepeltje bonito flakes overheen.
En een klein beetje aonori.

Okonomiyaki ingredienten Nagaimo, Japanese mountain yam Okonomiyaki mengsel Okonomiyaki Sauce Japanse Mayonaise Okonomiyaki van binnen


Reacties

Okonomiyaki (Japanse pannenkoek) — 13 reacties

  1. Hoi Bert en Mieke,

    Nog bedankt voor de gezellige middag en avond. Hierbij voor Bert nog even het recept van de okonomiyaki zoals ik mij die herinner.
    Gisteravond heerlijk gegeten overigens!

    Groeten, Anita

  2. Geen idee wie Bert & Mieke zijn, maar leuk dat je hun dit recept voor okonomiyaki aanbeveelt, Anita. ;-)

    (ik dacht heel even te begrijpen dat jullie dit op 1e kerstdag aten, maar dat toch niet)

  3. Hallo Robin,

    Ik wil deze week met twee vrienden wat simpele Japanse dingetjes koken die wel redelijk ‘authentiek’ zijn en dit ziet er uit als iets dat wij best zouden kunnen maken. Alleen ik zit een beetje met die nagaimo in mijn maag (haha): ik denk niet dat we die kunnen vinden hier. Weet jij iets waar we dit door zouden kunnen vervangen?

  4. De naigamo zou je kunnen weglaten. Ik weet dat veel mensen dat standaard weglaten, maar ik zou dan waarschijnlijk wel proberen een zachte meelsoort te scoren en/of een of twee eetlepes van de bloem vervangen door maïzena. Zoiets. De hoeveelheid bakpoeder verdubbelen is dan ook een goed idee. En misschien de eiwitten apart luchtig kloppen en er voorzichtig doorscheppen.

    Maar eh, er zijn tegenwoordig ook kant-en-klare okonomiyaki bloem-mixen te koop, misschien is dat wat voor je? Dit soort zakken zie ik ook wel bij de Amazing Oriental enzo, niet alleen bij gespecialiseerde Japanse zaakjes.

    Kijk, zoiets:
    Okonomiyaki Mix Okonomiyaki Ko

  5. Dankjewel Robin, wat heb je je best voor me gedaan :)
    Ik denk dat we het wel zonder mix gaan proberen, hoewel me daar eigenlijk ook niet zo veel mis mee lijkt te zijn als ik er nu over nadenk. Het enige dat ‘niet klopt’ is dan nagaimo in poedervorm (en misschien dat er al dashipoeder in zit)… maizena zat ik inderdaad ook al zelf aan te denken, ook omdat dat natuurlijk een beetje een ‘papje’ wordt.
    Misschien dat we zo’n mix voor noodgevallen achter de hand kunnen houden.

    Ik laat je weten of het wat is geworden (als ik het niet vergeet)!

  6. Hoera! Wat een onwijs leuke manier van recepten opschrijven heb je. Alleen daarom al wil ik dit recept uitproberen. :) Dankje!

  7. Dit weekend eindelijk uitgeprobeerd. Lekker! Ik snap wel dat het in Japan populair fastfood is, het is een lekkere stevige vettige hap :-)
    Prima recept dus, alleen had ik aan 40 ml dashi te weinig, ik heb uiteindelijk ruim 100 ml gebruikt, anders werd het echt geen beslag. Of heb ik iets verkeerd begrepen?

  8. Aanvulling op vorige reactie: ik had geen geraspte nagaimo gebruikt, maar (zoals werd aangeraden) 100 gram bapaomeel. Misschien maakt dat verschil, nagaimo bevat ook vocht natuurlijk.

  9. Die ene eetlepel naigamo zal niet veel uitmaken, denk ik. Ik ging dus even op zoek naar mijn online foto-archief (flickr) om een foto te zoeken van de kom met beslag om te laten zien hoe het beslag eruit zien. Kijk:

    Okonomiyaki beslag maken

    Update: maar eigenlijk is dit te nat. Als je meer naigamo gebruikt wordt je beslag elastischer, als lijm.

    En toen zag ik bij de foto erna het recept dat ik er toen bij plaatste en daar staat 140ml dashi!!!! Ooh, shit, wat erg. En daar komen we nu pas achter. Sorry! Ik ga het meteen aanpassen.

  10. Aha! Dank voor de aanvulling, ook altijd handig om een foto te hebben van hoe het beslag eruit moet zien. Het is een favoriet recept geworden inmiddels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *