Zelf seitan maken

Recept zelf seitan maken

Hieronder het recept om van gewone bloem zoals we die allemaal in de kast hebben staan zelf seitan (gluten) te maken.
(over seitan maken van speciaal glutenpoeder lees je: hier)

Ingrediënten
1 kg gewone bloem (je houdt straks 300 gr over)
1 tl zout
5,5 dl warm water

Zeef de bloem met het zout boven een kom en schenk heel geleidelijk het warme water erbij om een deeg te vormen. Kneed het deeg, denk de kom af met een vochtige doek en zet het 60 minuten op een warme plek.

Spoel het deeg onder koud stromend water en was het zetmeel eraf door er met je handen aan te trekken, het uit te rekken en erin te knijpen. Na 10-15 minuten wassen en knijpen hou je ongeveer 300 gram gluten over. Knijp er zoveel mogelijk water uit en snijd het deeg vervolgens in stukjes. Dep goed droog, zodat het niet te erg spat bij het frituren.

Verhit een (frituur)pan met olie tot 180°C en frituur de stukjes gluten in 3 minuten goudkleurig. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken. In plaats van frituren kun je de stukjes ook stomen of koken. Op de foto zie je dat ik ze deze keer kookte. Ervaringsdeskundigen in de reacties hieronder koken de stukjes tot wel 3 kwartier lang.

Dit product is de basis voor verder verwerking.
Bijvoorbeeld, heel simpel:
Verhit in pan of wok een eetlepeltje olie en voeg toe:
300g gluten
½ tl zout
1 tl suiker
1 el lichte sojasaus
4 el (groente)bouillon

Breng aan de kook en laat 3 minuutjes pruttelen tot het vocht verdampt is. Besprenkel met een paar druppels sesamolie en serveer warm of koud.

NB. De seitan op de foto’s hierboven maakte ik van speciaal tarwe gluten poeder, maar wel volgens bovenstaand recept voor gewone bloem. Dat was achteraf gezien niet helemaal verstandig. Met dit speciale meel moet je meer water gebruiken en hoef je het niet te wassen. Het resultaat was dan ook niet echt jofel. Eigen schuld, volgende keer beter. Maar de seitan die ik eerder maakte volgens bovenstaand recept was wel goed gelukt, dus het recept deugt.


Reacties

Zelf seitan maken — 32 reacties

  1. Als je seitan-broodjes maakt, uit de oven. Zou je het deeg dan eerst moeten bakken voor je het in bladerdeeg draait om in de oven te doen? Of zou het gaar genoeg worden in de oven, samen met het bladerdeeg? (spinazie en feta toevoegen…. heerlijk!)

  2. Je maakt een soort saucijzenbroodje? Maar dan gevuld met seitan, feta en spinazie? Ja, ik zou de seitan dan wel eerst bakken, denk ik. En er een beetje smaak aan geven met wat bouillon en sojasaus of zo? Dan hoef je alleen maar te zorgen dat het bladerdeeg gaar en bruin is.

    Winny van “Winny, Wat Eten We Vandaag Blog” heeft volgens mij meer ervaring met seitan, die maakte eerder dit recept: Seitan in Bladerdeeg. En die bakte de seitan inderdaad eerst, samen met de rest van de vulling. Ik zou als ik jou was alleen de seitan lekker bakken, dat af laten koelen en dan mengen met de spinazie en feta. Of misschien de spinazie toch ook eerst even garen? Dat die anders te nat wordt? Hmmm.

  3. Hoi,

    Is seitan nou het product na koken of de rauwe glutenbal na spoelen? Nadat ik had gespoeld had ik een prima deeg over het leek me niet handig voor de verwerking dus heb ik het 45 minuten gekookt. Toen was het wel handzaam en te snijden en kon ik het vervolgens bakken. Je beschrijft in het gespoelde deeg goed laat drogen. Hoe lang is dat en is het daarmee klaar voor verdere verwerking zoals bijvoorbeeld bakken en frituren?

    Groet,
    Michael

  4. Ja, dat “goed laten drogen” is misschien niet handig opgeschreven. Ik heb het veranderd in “dep goed droog, zodat het niet te erg spat bij het frituren”. Daarna frituur of kook je het, in stukjes. En die stukjes verwerk je dan in een sticky sausje zoals op de foto of in een roerbakgerecht met smaakmakers. Zo koop je ze meestal ook bij de toko, in blik of potje, doordrongen met een sausje:

    Fried Gluten

    Ik zou zeggen dat seitan het gare eindproduct is. Als je de gewassen glutenbal in zijn geheel kookt denk ik dat je een nogal compact eindresultaat krijgt. Met het frituren of koken zetten de stukjes deeg namelijk ook uit, daar wordt het luchtiger van. Vooral met frituren kan het enorm uitzetten :
    Seitan frituren

    Daarna “imploderen” ze ook weer, dat wel:

    gefrituurde seitan

    Dus ik zou het nooit als bal in 1 keer gaar koken. Al zal het zeker eetbaar blijven.

  5. Goedemiddag, ik snap het even niet. In veel recepten moet je de seitan nadat je het hebt gewassen, zeker 45 min zachtjes koken in bouillon. Maar bij dit recept is de seitan klaar nadat het gewassen is. Hoe zit ’t nou? Groeten, Alexandra

  6. Je kunt de stukjes dus frituren, stomen of koken. En daarna, daarna verwerk je ze in een gerecht. 45 minuten koken lijkt me erg lang! Koken ze het dan in hun geheel of zo? De hele klomp?

  7. Ik snap het even niet….kan er met bloem wel of geen seitan gemaakt worden? ?? Of moet dit met glutenmeel?

  8. Dat kan absoluut. Bovenstaand recept is dus om seitan te maken van “gewone bloem”.

  9. Cool !!! Ik heb gelijk speltbloem gehald en ga zo aan de slag EN en en EN >>>> Ik doe geen verslag want met deze beschrijving kan het gewoon niet mislukken :-D

  10. Nou, ik ben benieuwd of dat gelukt is, seiten maken met speltbloem.
    Ik zou een verslagje toch wel erg op prijs stellen hoor!

  11. bij zelfgemaakte moet je het in koud water met alle specerijen op zacht vuur zeker 1 uur koken anders wordt het sponzig

  12. Oh? Dat is het toch altijd, sponzig? Ook die uit potjes. Of wat bedoel je precies? Misschien kook je de hele bonk als een grote ham in plaats van in stukjes? Misschien heb je foto’s?

  13. Ik maak dit regelmatig en het recept is echt super. Na de eerste keer snap ik niet waarom ik het ooit heb gekocht…

    Echter, ik kook het ook altijd en hou dan een liter groentebouillon met een flinke scheut ketjap (= sojasaus + suiker in een keer), wat dungesneden verse gember en knoflook en breng het aan de kook. Dan voeg ik de nog rauwe seitan toe en laat het rustig pruttelen voor 3 kwartier. Komt er perfect uit.

    Wat ik ook vaak doe met de seitan is het mengen met ongeveer dezelfde hoeveelheid gekookte witte bonen (in een keukenmachine), flinke lading kruiden erbij en dan als ‘worstjes’ in aluminiumfolie rollen en gaar stomen in 3 kwartier. Ontzettend lekker en simpel.

  14. Nu begin ik nieuwsgierig te worden. Ik heb bovenstaande recept natuurlijk wel een paar keer zelf gemaakt, maar als jullie het anders doen moet ik dat er misschien bij vermelden.

    Dus vraag ik het nog eens, kook je je seitan dan in 1 homp of in stukjes?

  15. Ik ‘scheur’ het rauw in echt kleine stukjes, centimeter ongeveer, en als ze tijdens het koken zwellen komen ze er in een mooi formaat uit om verder in gerechten te verwerken (tussen de 3 en 4x zo groot).

    In het verleden heb ik ook wel eens grotere stukken gekookt maar vond dat zelf geen succes. Was prima gaar, maar dan lijkt het echt alsof je een spons zit te eten.

  16. Dankjewel allemaal voor jullie reacties, ik heb in het artikel een zin toegevoegd : “ervaringsdeskundigen in de reacties hieronder koken de stukjes tot wel 3 kwartier lang.”
    Dat moet goed komen nu. :-)

  17. Ik was ook niet zo’n fan van die sponzige bite, dus wat ik doe is:
    * Veel kruiden door je rauwe seitan kneden.
    * Kleine stukjes koken in bouillon, 1 uur.
    * Stukjes goed uit laten lekken en vocht eruit drukken.
    * Dan de stukjes op een bakpapier een kwartiertje/half uurtje in de oven op +/- 100 ºC om nog vocht te laten verdampen.
    * Bakken in hete (arachide)olie
    En je hebt een lekkere krokante bite!

  18. Mijn 1e poging het op de die hard manier te maken is mislukt, denk dat ik te veel water bij de bloem had gevoegd, na een uur ik het uitspoelen maar er bleef NIETS over, ja een drap die niet aan elkaar kleefde. Ik woon in Suriname en ik kan geen Tarwegluten vinden, ik probeer het nog 1x met bloem lukt het weer niet wacht ik tot ik tarwegluten over heb laten komen.

  19. ps ik heb begrepen als je het echt kookt [dat het borrelt] het sponsig wordt maar laat je het een uur sudderen [kleine stukken] dat het dan een fijne textuur krijgt en niet dat sponzige.

  20. Ik zou het weer eens moeten maken. Lang niet gedaan. En dan op 2 manieren koken om te zien wat het voor verschil maakt in de structuur. Thanks.

    (ik vind dat sponzige trouwens lekker!)

  21. @Cinny

    Tarwegluten zijn hier wel te krijgen, iig online, maar in verhouding veel (véél!) duurder. Ik neem liever 2 extra stappen.

    Als iemand die veel brood bakt weet ik dat de verhouding water-bloem ook erg afhankelijk is van het lokale klimaat maar ook de temperatuur van zowel het water als de bloem.
    Wat ik je aanraad is om op 1kg bloem te beginnen met 4dl water en dan 1 of 2 eetlepels water te blijven toevoegen tot je een stug maar verzadigd deeg hebt (met een snuf zout uiteraard). Verder kan je dan gewoon het basisrecept volgen.

    Ik maak overigens een grote batch iedere keer, met 2kg bloem, en vries het in losse porties in (ik ga uit van 80gr per persoon, kom ik op zo’n 14 porties). Om het verder te verwerken gooi ik het bevroren in de wok met een beetje olie of stoof het in een saus (je kan hier echt heel erg lekker ‘stoofvlees’ mee maken.) Werkt perfect!

    PS: Robin, er is geen mogelijkheid voor notificaties van nieuwe reacties? Deel graag mijn ervaringen maar nu is het toevallig als ik hier weer terug kom en nieuwe reacties zie…

  22. Bij mij rijst het amper…. maar lukt steeds goed , lekkere textuur, als kip nuggets.

  23. Nou ben nu 1 kilo bloem ipv 500 gram, aan het maken, er bleef maar 250 gram over [?] en nee ik had niks vermorst hoor.. en nu maar hopen dat het rijst ik wil een pan vol nl.. lekker met masala paprikapoeder en een halve Surinaamse rode peper ah koken, daarna wordt het nog apart gebakken, lekker met rijst en aubergine ga ik het eten YUMMIE.

    Maar ik maak het standaard uit bloem hoor , ik ben er eigenlijk redelijk vlot mee, en ervaar het niet als ene flinke klus oid..

  24. Ik maak het glutenpoeder aan met niet te sterke bouillon en een beetje ketjap. Daar draai ik een bal van die in in plasticfolie tot een worst rol. Uiteinden wel afsluiten. De worst kook ik ingepakt en
    snijd er na het koken plakjes van, die ik opbak.

  25. een tip als je de structuur van de seitan te hard vind met glutenmeel want als je bloem gebruikt is de structuur veel anders .
    met glutenmeel : je verdeeld je gluten meel in 2 of 3 delen je neemt een pot je doet er een kleine hoeveelheid kokend water in en je doet een deel glutenmeel in het kokend water je zal zien het gluten meel zal uit elkaar vallen en een luchtige moes geven dan doe je het in een andere pot en je begint glutenmeel toe te voegen je zal zien dat je deeg nu veel luchtiger is als dan je koud water gewoon bij het meel doet . zo simpel is het

  26. het maken van seitan met bloem vereist wat kennis en fingerspitsen gevoel ik maak al 10 jaar zelf seitan en ja de eerste 5 keren mislukt minstens en seitan kook je niet het water moet wellen wolken als het brubbelt kookt is het te hard je kookt geen seitan dat is een zonde

  27. Dat klinkt wel heel magisch, Giovanni! :-)
    Ik heb geen glutenpoeder meer in huis, anders ging ik direct een schep in kokend water gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *