Thaise gele currypasta

Thai yellow curryHoe heet het?
Thaise gele curry (pasta), Thai yellow curry (paste), (khrueang) kaeng kari / (naam prik) kaeng kari / แกงกะหรี่

Zelf maken?
naar recept van Madhur Jaffrey
7 rode gedroogde chilipepers
150g sjalot
1 el zeer fijngehakte citroengras
10 kleine of 5 grote teentjes knoflook
2 el fijngehakte verse gember
1 tl gemalen witte peper
2 tl kerriepoeder
1 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
1 tl kaneel
1 tl garnalenpasta (of 3 ansjovisjes uit blik)
1 tl gemalen kurkuma (koenjit/geelwortel)

Als je het fijn gaat wrijven in een grote vijzel is het handig alles vast zo klein mogelijk te snijden. Ga je blenderen, dan kun je het wat grover laten. Voeg zo nodig een paar eetlepels water of olie toe en wiebel de blender ruw heen en weer tot “het pakt” en je een mooie, fijne currypasta draait. Met een keukenmachine lukt dat niet/moeilijk. De currypasta is een week, misschien wel twee weken te bewaren in de koelkast. Of vries ze in kleine porties in, steeds precies genoeg voor één gerecht.

Zelf Thaise curry pasta maken

Of toch liever kopen?
Wat is er te koop, welk merk is het lekkerst en hoe maak je gele curry?


Thaise gele curry van Mae Ploy

merk: Mae Ploy
land van herkomst: Thailand
etiket: Yellow Curry Paste
ingrediënten: citroengras, knoflook, sjalotten, zout, galangal, gedroogde rode chilipepers, korianderzaad, kaffercitroenschil, komijn, kaneel, foelie, koenier, kardemom.
prijsindicatie: € 2,10 (400g)

gele currypasta van Lobo

merk: Lobo
land van herkomst: Thailand
etiket:
ingrediënten: sojaolie, sjalotten, knoflook, specerijen (komijn, mosterd, gember), citroengras, chili, garnalenpaste (garnalen, zout), koriander, zout. .
prijsindicatie: € .. (50g)

Thai Yellow Curry van Asian Home Gourmet

merk: Asian Home Gourmet
land van herkomst: Thailand
etiket: Thai Yellow Curry, nam prik kaeng karir
ingrediënten: sjalotten, sojaolie, zout, knoflook, citroengras, suiker, rode chilipeper, gemalen korianderzaad, gember, garnalenpasta (garnalen, zout) gemalen komijn, mosterd, genefriek, natuurlijke especerijen, (kurkuma, witte peper, paprika, kaneel, karwij)
prijsindicatie: € 1,20 (50g)



Welke is het lekkerst?
Uiteraard is verse, eigengemaakte currypasta altijd het lekkerst, zeker als je ‘m een beetje naar eigen smaak aanpast, maar daarna is onder liefhebbers van de Thaise keuken de currypasta van Mae Ploy favoriet. Zo’n pot is groot en na openen beperkt (maar waarschijnlijk toch wel maanden) houdbaar in de koelkast, maar kun je natuurlijk ook gewoon in porties invriezen. Of anders toch kiezen voor de kleine zakjes.

Hoe gebruik je gele currypasta?
(zelfgemaakt of kant-en-klaar, dat maakt weinig uit)

Stap 1:
Gebruik je kant-en-klare currypasta, trek je niet al teveel aan van de gebruiksaanwijzing. De fabrikant is liever lui dan moe en denkt dat jij dat ook bent, maar zelf vissaus, suiker en limoensap toevoegen is echt het aller-, allerminste en garneren met verse kruiden een pre.

Stap 2. De saus:
Het lekkerste is om de currypasta (afhankelijk van de scherpte 1 à 3 eetlepels) eerst even op middelhoog vuur in wat olie zachtjes te bakken tot het lekker “gebakken” ruikt. Daarna voeg je kokosmelk (200 à 400ml) toe, proeft en voegt een snufje suiker en lepeltje of twee vissaus naar smaak toe.

Stap 3. De groenten:
In de saus stoof je je groenten gaar, bijvoorbeeld:
* blokjes pompoen => 15-20 minuten (bijv: Japanse, groene pompoen!)
* sperziebonen => 15 minuten
* kleine, erwt-aubergines => 5 minuten
* groene aspergepunten => 2 minuten
* pak choy, de stengels => 2 minuten
* schijfjes waterkastanje => 1 minuut
* pak choy, het blad => 30 seconden

Stap 4. Vlees of vis:
In een gele curry gebruikt men vaak vis (kabeljauw, meerval, schelvis of wat je maar wilt), die “pocheer” je mooi gaar in de saus, maar kip of ander vlees kan ook.

Stap 5. Finishing touch:
Vlak voor serveren altijd even proeven en eventueel extra vissaus toevoegen. Een klein beetje binden met maïzena kan ook geen kwaad. Daarna afmaken met het sap van een hele of halve citroen/limoen (zonder limoensap is je curry gelijk 50% minder lekker!) en bestrooien met verse koriander en/of Thaise basilicum, lente-uitje is ook lekker. Serveren met witte rijst.

Favoriete combinatie
Kabeljauw (of zoiets) met pak choy, peultjes, waterkastanje. Gegarneerd met koriander en lente-ui.

Tot slot
Bovenstaande is natuurlijk meer een richtlijn dan een recept. Er zijn genoeg mensen die hun currypasta niet eerst bakken of veel meer of veel minder gebruiken. Je kunt de kokosmelk ook gedeeltelijk vervangen door wat kippenbouillon of als je vis gebruikt visbouillon. Behalve voor gele curry wordt gele currypasta ook wel gebruikt om bijvoorbeeld fishcakes of soep mee op smaak te brengen.

Zie ook: de verschillende soorten Thaise curry op een rijtje.


Reacties

Thaise gele currypasta — 15 reacties

  1. Even een zeurderige opmerking, wat bedoel je met
    kabeljauw, schelvis en “andere witvis”?

    Kabeljauw, schelvis, etc is géén witvis maar zeevis.

    Witvis is karper e.d. dus zoetwatervis.

  2. Is dat zo? Verrek, ja, “witvis” betekent al iets:
    nl.wikipedia.org/wiki/Witvis

    Ik noem al jaren al die beetje saaie vissen zoals kabeljauw, schelvis, tilapia, dorade, zeebaars en nog veel meer witvis! Hahahaha. Ik had geen idee dat die term officiëel al vergeven was aan de karperachtigen!

    Ik weet niet of ik dat nog afgeleerd krijg. Eerst maar eens beginnen met bovenstaande tekst aan te passen dan. Hm.

    Maar in wat? Is er een betere term voor dat soort vis?

  3. Wakker blijven Robin, tilapia is wèl een witvis, een zoetwatervis.
    Die hoort dus niet in het rijtje, schelvis,dorade , zeebaars, etc. :-D

  4. Verrukkelijk… zojuist gegeten, de zelfgemaakte natuurlijk. Daarbij wat meer gedroogde pepers gebruikt, het mag hier in huis lekker scherp.

    Dik drie eetlepels van de boemboe gebruikt in 400ml kokosmelk, een scheut vissaus erbij. Gegeten met garnalen en cherrytomaten. Lente-uitjes, flink limoensap en een klein beetje peterselie als garnering. Zo klaar, het pellen van de garnalen kostte eigenlijk nog het meeste tijd.

    Wederom dank voor een fijn recept, Robin.

  5. Jij bedankt voor je feedback. Zo leuk te horen dat je zoveel recepten uitprobeert en vooral, dat je er zo enthousiast over bent. En cherrytomaatjes in de curry lijkt me erg lekker. Goed idee!

  6. Super bedankt weer! Ik heb al superveel geleerd op jou site :). Na o.a. de chili olie morgen maar is proberen een (gele) viscurry te maken. Alleen erg jammer dat ik midden in de polder woon, weinig (grote) toko’s in de buurt. Heb de verse citroengras helaas nog niet gevonden. Tot nu toe enkel gemalen in een potje en als poeder.

  7. Als je echt midden in de polder woont is zelf “kweken” misschien een idee? Volgens mij doet citroengras het best goed in Nederland. ;-)
    Zeker in de zomer, maar misschien dat het nog het beste gaat in een grote terraspot.

  8. Nou polder.. ja meer een klein dorpje in de polder (kop van noord-holland). Ik heb wel een zeer zonnig balkon met een stukje schaduw. Wil daar binnenkort een grote bak maken in een hoek waar ik het een en ander wil gaan ‘kweken’. Heb jij toevallig sites met informatie over het kweken van aziatische groente en kruiden? En misschien een webshop die zaden verkoopt?

  9. Verse citroengras is hier gewoon bij de jumbo op de groente afdeling te koop. Als ze het bij jullie in de buurt bij een jumbo niet hebben, kunnen ze het vast voor je regelen.

  10. Laatst de gele curry van Mae Ploy gekocht en uitgeprobeerd. Bij het aanbakken sloeg deze echter gigantisch op mijn keel en die van alle andere aanwezigen in onze toch niet heel kleine keuken. Iedereen begon spontaan te hoesten. Iemand enig idee hoe dit komt/ te voorkomen is?
    De enige keer dat ik dit eerder heb meegemaakt is toen ik van een flinke hoeveelheid Madamme Jeannetes een sambal ging maken, maar deze curry lijkt me toch lang zo pittig niet.

  11. Hoi
    Als ik de saus gemaakt heb moet ik deze dan aan lengen met water ?

  12. Nee hoor. Dat doe je hooguit als hij “niet pakt” in je blender. Dat hij zo droog is dat de mesjes in het midden dol draaien zonder dat het mengt. Als je begrijpt wat ik bedoel. Dan voeg je wat water toe, schudt nog eens heen en weer en hoopt dat het dan wel pakt en er een homogene pasta van gedraaid wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *