Wo sun (Chinese stengelsla)

Chinese groente wo sun (stengelsla)
Hoe heet het?
Stengelsla / stamsla / aspergesla / selderijsla / sladerij / Chinese asperge (NL), celtuse / stem lettuce / celery lettuce / asparagus lettuce / Chinese lettuce (GB), woh sun / wō sǔn / 莴笋 (China).

Wat is het?
Een eeuwenoude, Chinese slasoort (Lactuca sativa) die als een plumeau op een dikke stengel groeit (variëteit-naam: asparagina, augustana of angustata). Het nogal stevige, beetje bittere blad wordt soms ook wel gegeten maar het gaat om de stengels die wel 50 cm lang en 5cm dik worden. De smaak is moeilijk te omschrijven en zit een beetje tussen sla en bladselderij in, de structuur is als van een stevige komkommer zonder zaadjes en de kleur prachtig doorschijnend groen. Verrassend lekkere en makkelijke groente!

Hoe te gebruiken?
Kontje eraf snijden, maar let op, als die gelig is moet er meer af, want gelig = bitter en wosun hoort niet bitter te smaken. Daarna niet te zuinig schillen, de witte strepen (zie op de foto het stukje rechtsboven) zijn namelijk van een harde, houtige structuur die het eetplezier flink zullen bederven. Dan in plakjes of reepjes snijden en kort wokken of blancheren. Een minuutje is genoeg. Rauw in een salade kan ook en in Shanghai maakt men er pickles van. In de koelkast nog wel een tijdje te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Er zijn niet veel recepten online te vinden, maar doet het vast goed ter vervanging van komkommer in bijvoorbeeld roerbakgerechten, aangezien onze Nederlandse komkommers niet echt geschikt zijn om te roerbakken. Ook lekker in de soep, stoofpotje, wokgerecht.
  • De Nederlandse naam “sladerij” is een samentrekking van sla en selderij.
    De Engelse naam ”celtuse” van celery en lettuce.
  • Stengelsla kun je ook zelf verbouwen in je moestuin. De zaden zijn (online) te koop bij Vreeken. (Tip: zoek op “sladerij”)
  • Lijkt qua uiterlijk en smaak een beetje op gong cai (ook een Chinese stengelsla-soort) maar is malser/zachter en heeft meer smaak.

Wat is er zoal te koop?


wosun of stengelsla

merk: los op de versafdeling
land van herkomst: China
prijsindicatie: € … p/kg

Reacties

Wo sun (Chinese stengelsla) — 6 reacties

  1. Hallo Robin, ’t is inderdaad een heerlijke groente met een heel speciale smaak. Ik heb het zelf verbouwd, en dat ziet er echt precies hetzelfde uit, ook. Ik maakte er bv. een Tjaptjoy-achtig gerecht mee, omdat het me een beetje aan bamboescheuten deed denken als je het in plakjes snijd.

    groet,
    Dieneke

  2. Dat lijkt me dus zooo gaaf. Als ik een moestuin had zou ik echt nooit boontjes of sla verbouwen, maar alleen maar dit soort lekkere groenten en kruiden die je niet zomaar bij iedere supermarkt of groentenwinkel kunt krijgen.

  3. Hi there, where can I buy this vegetable here in the Netherlands? They are quite fragile, I guess this is the reason why not many tokos ever have them.

    The most tasty way of preparing them is to stir fry with bacon or pork.

    Actually I am wondering if I can buy the seeds of them somewhere, the climate here is well suited for them.

  4. I thought it was available at the well assorted toko’s, I was so sure I saw it before, only then I didn’t know what to do with it. :-)
    But the other day, when I was looking for it I couldn’t find it here in Rotterdam.

    So I’ve asked the dutch importer East4Fresh. I’ll let you know when I know more.

    About growing your own, Dieneke (first comment) did that, so yes, it’s well possible in the Netherlands.
    They sell the seeds at Vreeken, search for sladerij.
    (Oh, I hate their website, you can never give a decent link. Sorry for that)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *