Gember (djahé)

GemberHoe heet het?
Gember, verse gember, gemberwortel, ginger, djahé / djahe / jahe (Indonesië), jiāng / 薑 of shēng jiāng / 生薑 (China), shōga / 生姜 (Japan), saeng-gang / 생강 (Korea), andrak (India), jhing / ขิง (Thailand), gung (Vietnam)

Wat is het?
Gember is de wortelstok van de tropische plant Zingiber officinale. Samen met knoflook echt een van de basisingrediënten in vele Aziatische keukens.

Hoe te gebruiken?
Schillen/schrappen hoeft niet perse. Als je plakjes of reepjes wilt gebruiken, snijdt dan “op de draad” schijfjes af zodat je geen taaie vezels/draadjes krijgt. Fijngehakt maakt het niet uit. Raspen kan ook, alleen lijk je dan veel minder over te houden en komt er veel vocht vrij. Gemberpoeder is vooral handig in gebak en koekjes maar meestal is verse gember toch echt te prefereren boven gemberpoeder. Gedroogde stukken gember zijn geschikt in stoofpotten, je vist ze er voor het opdienen weer uit. Gember heeft een frisscherpe, citrusachtige smaak. Vers smaakt ze zachter dan gedroogd. Dus als je in een recept verse gember vervangt door gedroogde moet je daar rekening mee houden en veel minder gebruiken. Hoe verser en jonger de gemberwortel, hoe zachter de structuur en hoe dunner de schil. Bewaren hoeft niet perse in de ijskast.

Tips, weetjes & recepten

  • Vervangen van gemberpoeder door verse gember in recepten is:
    1 tl gemberpoeder = 2 cm verse gemberwortel
  • Van deze plant wordt in Azië soms ook de bloem gegeten.
  • Stemgember (de bolletjes gember, gekonfijt in gembersiroop zoals rechtsonder op de foto) is meestal geen goed substituut voor verse gember.
  • Klik hier voor een overzicht : familieleden v/d gember op een rijtje

Wat is er te koop?


Verse gember
merk: Merkloos
land van herkomst: niet vermeld
etiket: nvt
prijsindicatie: ± € 3.60 p/kg

Gember poeder, gemalen gember

merk: Asli
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Djahé / gember / ingwer
ingrediënten: gemalen gember
prijsindicatie: € 1,50 (40g)

Gembersiroop

merk: Ambition
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Fijnste Chinese Gembersiroop
ingrediënten: suikergehalte 60-64%, 34% water, natuurlijk gember aroma
prijsindicatie: € 1,85 (300ml)

Reacties

Gember (djahé) — 30 reacties

  1. Ik heb in het voorjaar wat uitlopende gember gepoot in een terraspot. Prachtige stengels gekregen. Nu oogst ik mijn eigen verse gember. Heerlijk sappig.

    PS. Ik weet niet of de plant winterhard is. Voor de zekerheid zal ik wat maatregelen treffen om bevriezing te voorkomen.

  2. Bewaren kan ook goed in sherry, doe ik al jaren! Gember schillen, malen met de pureer machine en in een jampot overdadig overgieten met sherry.

    Veel kookplezier!
    AW

  3. Ik heb wat leuks namelijk gemberpudding wat heb je nodig:
    200 gr jonge gember 1 eetlepel suiker en 500 ml melk.
    Rasp de gember zo fijn mogelijk en doe de geraspte gember in een neteldoek en pers het sap eruit je hebt 4 eetlepels sap nodig
    je kunt de gember ook in een sapcentrifuge persen.
    zet 4 kommen klaar en doe 1 eetlepel sap per kom samen met 1 theelepel suiker.
    Breng de melk aan de kook en verdeel hem over de 4 kommen en laat 1 minuut opstijven,serveer warm.
    Door het gembersap word de melk stijf.

  4. Ik ben dat recept wel eens tegengekomen! Sterker nog, ik heb het wel eens geprobeerd te maken, lang geleden, maar ik kan me herinneren dat het falikant mislukte! Hehe. En aangezien ik geen toetjesmens ben heb ik het daarna nooit meer geprobeerd ook. Of misschien omdat ik opeens nergens meer jonge gember kon vinden. In die tijd had Oriental het altijd liggen, nu nooit meer.

    Respect dat het bij jou wel werkte! Heb je er geen foto van?

  5. Ik zoek als ik in Nederland ben altijd naar winkels die scherpe gesuikerde gember verkopen.
    Ik zal deze keer in de volgend plaatsen zijn:
    Den Helder/Alkmaar
    Utrecht/Loosdrechtse plassen.
    Kan iemand mij helpen aan adressen die dit prodct per pond verkopen?
    Bedankt voor hulp.

  6. Je zou het kunnen proberen bij toko Indradjaja aan het Prins Bernhardplein 54 in Utrecht. Dat is in de buurt van de Loosdrechtse plassen. Want het het lijkt me iets Indisch, die gesuikerde gember? Misschien beste om ze eerst even te bellen? Of misschien dat iemand anders een gouden tip heeft?

  7. Xenos verkocht het vroeger ook. Volgens mij heb ik het ook bij Wah Nam Hong A’dam Gelderse Kade gezien (of Dun Yong).
    We hebben het hier toch niet over gewone stemgember (die heeft zelfs AH), maar van die vierkante blokjes gember met suikerkorrels aan de buitenkant?

  8. Ja, ik ga er ook vanuit dat Corneille dat bedoelt, ja. Iets dat er ongeveer zo uitziet:

    Anders moet ie ter verduidelijking zelf maar even een plaatje googelen.

  9. Ik maak de laatste tijd ook steeds vaker gebruik van verse gember. Alleen kom ik soms recepten tegen waarin ze gemberpoeder gebruiken. Kan iemand me vertellen hoeveel gram verse gember overeenkomt komt met 1 theelepel gemberpoeder?

  10. Goeie vraag. Ik heb het antwoord er hierboven bijgezet.
    Het is dus 1 tl gemberpoeder = 2 cm verse gemberwortel

  11. Verse gember schoonmaken en in gebruiksklare stukken snijden. Los op een bord invriezen en bevroren bewaren in een stevige afsluitbare plastic zak. Zo blijft het enige weken goed zonder merkbaar uitdrogen.
    P.S. zie ook laos.

  12. waar (in Amsterdam) vind ik gember in een groene aardewerk pot ?

  13. Oh, je bedoelt zo’n ouderwets, zeskantig aardewerken potje?
    Zoals deze:

    Gember in groen pot

    Ik weet eerlijk gezegd niet of je die nog kunt kopen.
    Misschien dat ze het op het Ministerie van Eten en Drinken weten? Want die sparen ze.
    (klikken op de foto)

  14. Robin je schrijft 2 cm verse gember is gelijk aan een theelepel poeder.
    Ik heb de volgende vraag ook aan conimex gesteld en kreeg een raar antwoord.
    2 cm oke, maar welke omtrek van de wortelstok bedoelt men, ik heb ze van duimdik gezien maar ook tweemaal deze dikte en meer.

  15. @ Theo
    is het niet een kwestie van proeven?
    Ik ben ook van: meten is weten, maar als je in een gerecht per ongeluk of door niet weten iets teveel of iets te weinig gebruikt van een product komen daar soms de meest geweldige recepten uit voort.
    Koken is soms “Trial and Error”.

  16. Een stukje van 2 cm van een gemiddelde dikte, Theo. ;-)
    Ik zou gokken 2 of 2,5 cm doorsnee. Als je verse gember gebruikt komt het niet zo heel nauw, een beetje meer of minder kan vaak makkelijk. Met gemberpoeder zou ik wat voorzichtiger zijn om daar meer van te gebruiken. Wat Marcel al zegt, een beetje trial and error toepassen. Zolang je maar weet dat je dus veel minder poeder dat verse gember gebruikt ipv andersom dan komt het vast goed.

    Ik probeer in mijn recepten ook liever uit te gaan van eetlepels gehakte gember. Dat is dan weer moeilijk gokken hoeveel cm je daarvoor af moet snijden, maar uiteindelijk is het wel “preciezer”.

  17. Vraagje
    Bij het maken van gembersiroop komt ,er vreemd genoeg, soms
    na het malen en zeven een kleverige witte substantie vrij die naar de bodem zakt.Wat is dat want het gebeurd niet altijd.

  18. Laatst kwam ik jahé merah tegen, rode gember. Zou tig keer zo sterk smaken als de ‘gewone’. In Indonesië voornamelijk in de obat gebruikt en wedang .

  19. Mag je t loof van de gember wortel wel eten,wist niet of t kon,omdat t loof van tomatenplanten ook niet te eten is.
    Heb de wortel ook in t zand gezet,mooi uitgelopen.

  20. Ja, je het blad van gember ook eten. Vaak even in dunne reepjes gesneden zoals je met andere kruiden ook wel doet. Het schijnt heel mild naar gember te smaken.

  21. Hey Robin.

    Fantastische site zeer uitgebreid en zeer handig om wegwijs te worden in de Aziatische keuken en haar producten. Voor ik mijn fiets pak om naar de toko te gaan kijk ik altijd even op de website welke producten nou de beste keuze zijn. Ik mis alleen nog een artikeltje over Gembersiroop, want ik weet toevallig van een vriendin dat er vele soorten van zijn, zoete gembersiroop, maar ook gember siroop die nog echt die bite van gember heeft, een ietwat pittige siroop dus. Ik heb onlangs een fles gekocht die me zwaar is tegengevallen. Was meer een bruine suikersiroop met een vleugje gember op de achtergrond. Misschien is het leuk eens een artikel hierover te maken? Zodat andere Toko-gangers of ontdekkers van de Aziatische keuken niet dezelfde fout maken die ik maakte, want de fles was nog duur ook! (€3,50)

    Met vriendelijke groet.

    Henk

  22. Hallo Robin.

    Ik gebruik het vaak in recepten met vlees waar je zo’n sticky laagje bij wilt. Of in smoothies is het ook erg lekker. Als hoestdrank werkt het ook erg goed. Maar ook gebruik ik het wel in mijn curries voor een zoete maar toch ook licht scherpe smaak mee te geven. En natuurlijk bij het maken van gemberkoekjes is gembersiroop onmisbaar.

  23. Gember is wat mij betreft echt de beste smaakmaker in de hele Aziatische keuken. Ik gebruik het bijna dagelijks. Of het nu in siroopvorm is of als gemberpoeder. Heerlijk!!

  24. Leuke site! Heb nog een vraag. Ik zie wel de verhouding tussen verse gember en gemberpoeder. Maar hoe zit dat met gembersiroop en verse gember en poeder? Iemand enig idee?

  25. Ik vervang verse gember of gemberpoeder nooit met gembersiroop. :-)
    Maar ik denk dat je het ongeveer 1 op 1 met verse gember kunt houden. Misschien iets minder, misschien iets meer. Ik zou zeggen: proeven!

  26. Nog een gembervraagje, ik heb zo’n potje (Go-Tan) met gemberpuree/gemalen gember, waar op staat “na openen in de koelkast beperkt houdbaar”. Maar wat is beperkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *