Oestersaus

Oestersaus Hoe heet het?
Oestersaus, oyster sauce, oyster flavoured sauce, háo yóu / 蠔油 (China)

Wat is het?
Deze saus uit de Kantonese keuken wordt gemaakt door bouillon, getrokken van oesters, zolang in te koken tot je een dikke, bruine saus overhoudt. Daaraan worden meestal nog wat ingrediënten toegevoegd, voornamelijk voor de houdbaarheid, kleur en textuur, niet voor de smaak. Er bestaat ook een vegetarische oestersaus, gemaakt op basis van shii-takes ipv oesters. (zie na de klik)

Hoe te gebruiken?
Op het laatst toevoegen aan roerbakgerechten met groenten, vlees of vis. Beroemd zijn de biefstukreepjes of Chinese broccoli in oestersaus.
De hoeveelheid hangt af van het merk dat je gebruikt. Over het algemeen kun je zeggen, hoe duurder de fles, hoe sterker het oesterextraxt, hoe minder je ervan hoeft te gebruiken. Sterker nog, net als met zwarte boontjes kun je gemakkelijk te veel gebruiken en het gerecht verpesten.
Na openen nog wel een jaar houdbaar in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Oestersaus Lee Kum Lee

merk: Panda Brand (Lee Kum Lee)
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Panda Brand, 李锦記 Oyster flavoured sauce.
ingrediënten: water, suiker, zout, gemodificeerd maiszetmeel, smaakversterker E621 (=ve-tsin), oesterextract (3%), tarwemeel, kleurstof E150c (=Ammoniakkaramel).
prijsindicatie: ± € 1,85 (510g)

Oestersaus Premium

merk: Premium Brand (Lee Kum Lee)
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Premium brand oyster flavored sauce 李锦記
ingrediënten: water, suiker, smaakversterker E621 (=ve-tsin), oesterextract (9%), zout, gemodificeerd maiszetmeel, tarwemeel, kleurstof E150c (=Ammoniakkaramel)
prijsindicatie: ± € 3,95 (510g)

Oestersaus

merk: Maekrua Brand 主妇牌 (Chuew Huad Co.,Ltd)
land van herkomst: Thailand
etiket: Oystersauce, deze saus verbetert ogenblikkelijk de smaak van kip, vis, garnalen, vlees, soepen, sauzen en alle groenten, de ideale smaakmaker.
ingrediënten: oesterextract, suiker, zout, sojabonen, tarwemeel, maiszetmeel, conserveringsmiddel E211 (=Natriumbenzoaat).
prijsindicatie: ± € 1,95 (600ml)

Oestersaus Amoy

merk: Amoy 淘大
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Oystersauce, austernsauce
ingrediënten: water, suiker, zout, oesterextract (4%), gemodificeerd tapiocameel, gist extract, tarwemeel, smaakversterker E621 (=ve-tsin), kleurstof E150c (=Ammoniakkaramel), aromen.
Bijzonderheid: na openen slechts 1 maand houdbaar in ijskast.
prijsindicatie: ± € … (610g/485ml)

 Vegetarische Oestersaus

merk: Lee Kum Kee
land van herkomst: China
etiket: vegetarian stir-fry sauce / 素食蠔油
ingrediënten: water, suiker, sojasaus (water, zout, soja, tarwemeel), zout, gemodificeerde maiszetmeel, gistextract, kleurstof (E150a), smaakstof (bevat smaakversterker E627, E631), bevat sojabonen, tarwe.
prijsindicatie: € 2,40 (510g)

Welke heeft de voorkeur?
Omdat de betere/duurdere merken ook veel sterker van smaak zijn en daarom kunnen overheersen als je er teveel van gebruikt (en teveel is dan vaak al gewoon de hoeveelheid die aangegeven staat in een recept) gaat mijn voorkeur tegenwoordig uit naar het simpele Panda Brand van Lee Kum Kee.

Voor een uitgebreidere vergelijkende smaaktest, klik hier.

Dit bericht is geplaatst in Overige sauzen en getagd, , , , , , , . Bookmark de permalink.

18 Reacties op Oestersaus

  1. karl zegt:

    Die van premium brand heb ik ook en is van goede kwaliteit.

  2. Michael zegt:

    Die van Panda Brand is ook erg goed hoor samen met die van de Premium dat klopt. Die van Amoy is wel oke, maar niet echt om lyrisch over te worden en die andere ken ik niet helaas.

  3. Robin zegt:

    Mis je niks aan. ;)

  4. Joris zegt:

    Zelfgemaakte oestersaus: Gaan jullie die nog maken? Ben zelf erg benieuwd.

  5. Robin zegt:

    Ja, gedaan! Helemaal vergeten om over te bloggen/schrijven! Deze week, beloofd.

  6. Joris zegt:

    En als ik alsjeblieft zeg? ;-)

  7. Robin zegt:

    Oh god, ik schaam me dood. Ik durf ook niks meer te beloven nu, dus dat doe ik dan ook niet, maar toch, misschien dit weekend. :-)
    Echt suf van me, sorry.

  8. Robin zegt:

    Done! Ik hoop niet dat het te erg tegenvalt. Ik had me er destijds ook meer van voorgesteld. :-)

  9. Joris zegt:

    Dank!

  10. ruud zegt:

    Over vegetarische oestersaus gemaakt van paddestoelen geen woord. Jammer, ik zocht ernaar.

  11. Wendy zegt:

    Ik ben op zoek naar oestersaus, zonder E-nummers, iemand misschien een tip? Ben zeer huiverig voor E621.

    Misschien ook nog tips voor hoisinsaus? Dit dan zonder knoflook en uiteraard zonder E-nummers.

  12. Robin zegt:

    Als je googelt op organic oystersauce zul je zien dat het allemaal wel bestaan, organic varianten, maar of dat te koop is in Nederland weet ik niet. Ik denk eerder bij een bio-winkel dan een toko. En anders online, bij Amazon of zo.

    Ik weet daar verder niks van, want ik heb niks tegen E-nummers.

  13. Wendy zegt:

    @robin bedankt voor de tip, ga meteen even kijken.

    Ik kan het natuurlijk altijd zelf maken :-)

  14. van den berg zegt:

    Moet je daar bij de saus ook nog water bij doen

  15. Tony zegt:

    Ik heb vandaag een heerlijke mix gemaakt. Een mix van kipfilet, broccoli, ui, champignon, paprika en lekkere courgette samen met een teentje knoflook. Met die oestersaus erbij en rijst verrukkelijk!

  16. Robin zegt:

    Klinkt goed. :-)

  17. Ria zegt:

    Moet iets koken van een recept waar oestersaus wordt gebruikt maar ik heb het niet in huis, wel vissaus van oesters (nam pla) en ik heb hoisin, zou ik een mengsel van die twee kunnen gebruiken ter vervanging?

  18. Robin zegt:

    Ja, je zou hoisin ter vervangen kunnen gebruiken. Met echt maar een drupje vissaus. En je vissaus, daar staat misschien wel een plaatje van een oester op, maar ik durf te wedden dat die niet van oesters gemaakt is. Kijk maar eens op het etiket. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>