Nasi kuning of nasi koening, letterlijk gele rijst, is een feestrijst. Je hoort het alleen bij hele speciale gelegenheden te eten maar waarom is me een raadsel. Het is ook helemaal geen bewerkelijk recept: je kookt je rijst zoals je normaal doet, alleen voeg je wat extra smaakmakers toe (kokosmelk, koenjit, djeroek poeroet, sereh, salaam en wat extra zout). Nasi kuning is niet alleen erg lekker bij Indonesische gerechten, maar ook allerlei Indiase of Thaise curries. Alles wat een zoetige, frisse noot verdient.
RECEPT NASI KUNING
voor 2 personen
Ingrediënten
2 x kopjes (= 200g) (jasmijn) rijst
3 x kopjes (= 300ml) water
1 kopje kokosmelk
1 tl koenjit
1 tl zout
2 blaadjes djeroek poeroet
1 stengel sereh
1 blaadje salaam
NB Ik gebruik altijd zo’n maatschep van een 1/2 cup (anders ligt die maar te versloffen in de la), dat is in dit recept dus “1 kopje”, precies goed voor een 1-persoonsportie rijst.
Bereiding in een rijstkoker
Was de rijst twee tot drie keer tot het water wat helderder is.
Doe alles in de rijstkoker en zet aan. Waarschijnlijk is de nasi kuning nog redelijk vochtig als de rijstkoker afslaat, laat hem daarom nog 10 minuten op de warmhoudstand staan. Goed idee: na 10 minuten of als alles warm is eenmaal doorroeren.
Bereiding in een pannetje
Heb je geen rijstkoker, zet de gewassen rijst plus ingrediënten in een pannetje op het vuur. Breng aan de kook, laat 15 minuten zachtjes doorkoken of tot er bovenin gaatjes beginnen te vallen. Zet er dan een warmhoudplaatje tussen en laat de nasi kuning nog 15 minuten zachtjes droogstomen. Goed idee: na 10 minuten of als alles warm is eenmaal doorroeren.
Tips & Tricks
- Ik zou persoonlijk zo’n blok santen (zoals op de foto bovenaan) niet aanbevelen. Het resultaat wordt beter als je kokosmelk uit blik of karton gebruikt.
- Om Nasi Tumpeng te maken:
– vervang ¼ van de rijst door kleefrijst
– regel/maak een stevige kegel/puntzak en schep de gare, warme nasi kuning erin. Even aandrukken en dan voorzichtig omkeren op een groot bord. Garneren met gebakken uitjes, seroendeng en meer van dat soort dingen.
Of toch liever een boemboe kopen?
Zoals je ziet is het op zich niet veel moeite om zelf nasi kuning te maken, toch grijp ik vaak naar deze kant-en-klaar mix van Koningsvogel. Omdat het toevallig voor deze ingredienten niet veel uitmaakt of je ze vers of gedroogd gebruikt en dus kan zo’n mix prima. Zelfs zonder het toevoegen van extra kokosmelk wordt je rijst al lekker. Wij doen met zijn tweeën 2 keer met 1 doosje. Het restant is prima en lang in de koelkast te bewaren. Toevoegen aan je rijst en niet vergeten na een minuut of 12 de rijst even goed door te roeren.
merk: land van herkomst: Nederland etiket: Nasi Kuning Mix ingrediënten: .. prijsindicatie: € 0,75 (100g) |
Ik mis Pandanblad in het recept. Ik gebruik zelf eigenlijk nooit sereh, maar alleen jeruk purut blad; en ook geen salamblad. Als ik de rijst na het gaarkoken helemaal laat afkoelen en daarna in de stomer weer verhit, krijg ik het beste resultaat.
Hey wat leuk! Een recept voor nasi kuning! Ik eet dit graag, maar haal dit vaak bij de Markthof-Chinees in Den Haag, verpakt in bananenblad is het dan. Maar het is nooit in me opgekomen (best wel idioot eigenlijk) om het zelf te maken.
Volgende week, als ik weer eens tijd heb, ga ik het maken!
@ Henk. Lijkt me ook lekker, met pandan. Ga ik ook eens doen. Al is de frisheid van sereh en djeroek peroet me ook heel lief.
@ Beline. Nou, als je echt de nasi kuning alleen kant-en-klaar kent uit dat bananenblad, dat ga je nog wat meemaken als je het zelf maakt! Ik zou daar wel bij willen zijn, ik denk dat je verliefd gaat worden. :-)
Zoveel lichter en frisser en aromatischer en lekkerder!
Ik kijk zojuist nog eens goed naar de ingrediënten…………en het is “gewoon” nasi lemak. Ofwel “vette” rijst. Ik ontbeet hier dagelijks mee toen ik in Maleisië was. Alleen doen ze er daar geen kunjit in. Maat het is idd. vreselijk lekker!!
Voor vanavond staat dit op het menu samen met die zalige curry Madras. Raita, pappadums en geroosterde bloemkool met curryleaves en mosterdzaad erbij en we hebben weer een Godenmaal. :)
Jij eet ook vaak uitgebreid en lekker he? Leuk.
Ik at gisteren ook nais kuning. Zoooo lekker. Bij een Thaise Penang curry. Perfecte combinatie.
Maar bij de madras curry eten wij het ook vaak. Zoo Lekker!!
Wat is djeroek poeroet en salam?
Als je erop klikt kom je bij de posts die uitleggen wat het is, Ans.
Dat is zo ongeveer waar deze site over gaat, over wat al die ingrediënten zijn, hoe ze eruit zien, hoe je ze gebruikt en waar je ze kunt kopen. ;-)
Hartelijk dank. Wat een prettige site.
Ga er vast veel op kijken en recepten op zoeken!
Mooi zo!
Om nasi geel te kleuren gebruik ik de verse kunyit. Deze heeft, in tegenstelling tot de poedervorm, zo’n lekere intense creme-achtige smaak.
Volgens ‘oud’ recept, wordt er bij de rijst altijd een handje ketan – kleefrijst – gedaan. Dit wordt in water geweekt ( minimaal een uur – liefst een hele nacht). Daarna 20 minuten gestoomd.
In de 20 minuten warm ik kokosmelk au-bain barie op met laos, salam, seré, pandan, jeruk purut en de geraspte geelwortel.
Na de twintig minuten wordt de gestoomde rijst – die half gaar is – bij de gekruide santan gedaan, voorzichtig omgeschept totdat de santen is opgenomen. Daarna wordt de rijst weer verder gestoomd. Al.
Deze rijst kan als ’tumpeng’ geserveerd worden, van die omgekeerde ‘kegels’. (Nasi tumpeng)
Dat is wel met heeeeeeeeeeeeeeel veel liefde gemaakt. :-)
Bedankt voor dit recept. Ik ben verzot op de Aziatische keuken. Persoonlijk vind ik kokosroom alleen lekkerder dan kokosmelk, maakt het iets romiger. Uiteraard een kwestie van smaak!
Ik zal het ook eens proberen. Bedankt voor de tip.
Vandaag voor her eerst nasi kuning gemaakt. Van Koningsvogel. Ik heb de aanwijzingen op de verpakking exact opgevolgd. Het resultaat was lekker maar allesbehalve geel. De kleur van gewone rijst . Ik gebruik altijd basmati rijst. Ik heb genoeg geelwortel in huis maar ging er vanuit dat de mix van Koningsvogel alle ingredienten bevat. Niet dus.
Ja, dat is wel waar ja. Het wordt nooit zo mooi geel als wanneer je het helemaal zelf maakt. Meer een beetje lichtgeel :
Maar het gaat toch vooral om de smaak? Als het maar lekker was!
hoi,
ik kom net terug van mijn stage in kalimantan waar ik dagelijk nasi kuning at als ontbijt, daar word het helemaal niet als iets bij iets feestlijks of speciaals gegeten maar gewoon iedere ochtend met een eitje erbij…
Oh, lucky you! :-)
Ik vraag me af of dat iets regionaals is dan of de moderne tijd?
Er is een kleindochter geboren, daarom ga ik nasi kuning maken Romi. Ik ben ook in Maleisie geweest, Kotakunabalu, maar daar geen nasi kuning als ontbijt geserveerd gekregen, maar het zou kunnen id lucky you!
Lekker met allemaal gerechtjes erbij. Wat vooral ook lekker erbij is, is atjar van bloemkool en wortel.
Het is waar wat Peter zegt: met Koningsvogel kleurt de rijst amper; bovendien zit er weinig smaak aan en de verhouding op het pakje klopt van geen meter. 1liter water +400ml kokosmelk is bijna 1400cc vocht op 500 gr rijst. Dat is veel te nat! Bovendien, zoals Robin zegt is het super gemakkelijk te maken, precies als witte rijst maar dan met toevoeging van smaakmakers en mooier geel. We wonen in Spanje en de mijne is net klaar voor mijn gasten morgen. We vieren een dubbele verjaardag dus een feestmaal met sayur buncis, sambel goreng telor, ayam bumbu bali, serundeng, rendang, atjar ketimun, gefruite uitjes, kroepoek en natuurlijk niet te vergeten: saté! Alles uit eigen keuken. Sta wel twee dagen op m’n benen maar dan heb je ook wat….. ;-) Dit krijgen ze hier in Spanje nooit dus ben benieuwd hoe ze reageren… :-) Oh….de entree: risolles ….. Yammie…!
In Noord Maleisië wordt ook Nasi Kerabu gegeten, blauwe rijst! De rijst wordt blauw gekleurd door de zogenaamde kittelbloem (Clitoria ternatea).
Toen ik het in Maleisië at, vond ik de rijst niet een bijzondere smaak hebben. De kleur vond ik hoogst ongebruikelijk.
Wat cool, blauwe rijst! Ik kende het niet.
Ja, ja, Akzo Nobel maakt veel producten :-D
Maar geen clitorisbloempjes! Niet alles wat er chemisch uitziet is ook chemisch. Dat mochten ze bij Akzo willen!
Ik vind blauw eer niet bij clitoris passen. maar da’s een hele andere discussie geloof ik.
OOOOh Ruth leuk je verhaal,ben je Indisch??zoo sta ik ook een paar dagen in de keuken als ik weet dat ik visites krijg en in Spanje wonen staat op mijn lijst maar ik moet nog paar jaren werken en de prijzen voor appartementen en villa’s zijn niet echt goedkoop zoals zij zeggen.
En kleine Indische eethuisje zou ik daar wel willen openen hahaha…
Wat een gezellige site met verschillende recepten voor nasie koening! Ik maak nasie koening inderdaad voor speciale gelegenheden en ben een “beroemdheid” aan het worden in California….
onder de Indo gemeenschap. De blauwe rijst ziet er apart uit, maar blijf liever bij nasie goreng.
de nasi koening wordt vaak gegeten bij geboorte en overlijden. de slamatan, geel staat voor geluk in dit geval.
Zelf ben ik een blanda die graag indisch mag koken. Deze keuken is koken op en met gevoel. Vraag een recept van een kokkie en je krijgt te horen een beetje van dit en een beetje van dat.
Nasi Kuning maak ik met kuningwater. De wortel uitpersen en dat gebruiken. Poeder vind ik te bitter. En ja…met pandanblad.
Ik vind koenjit altijd zo vlekken. Ik doe het wel eens door een curry, maar uitpersen en het sap gebruiken doe ik liever niet meer. Mij teveel gedoe. Maar respect dat jij dat wel doet, Henk!
Wat een lekker recept top kan niet beter
Ja he? Lekker he? :)
Dankj je voor de feedback.