Jicama (yambonen)

Yam-boon, Jicama, bengkuang
Hoe heet het?
Jícama, bangkwang, yamboon, yam bean, Mexican turnip, Mexican yam, Pachyrhizus erosus (L), bengkuang (Indonesië), ubi sengkuang (Maleisië), man pao (Laos), man kaeo / มันแกว (Thailand), cây củ đậu / củ sắn / sắn nước (Vietnam), singkamas (Filipijnen), shankhalu / mishrikand / kandha (India), bang kuang / dòushǔ / 豆薯 / liáng shǔ / 涼薯 (China).

Wat is het?
Jicama is de bromtol-vormige wortelknol van de van oorsprong Zuid-Amerikaanse klimplant Pachyrhizus erosus, nu ook zeer geliefd in Azië en goed verkrijgbaar in Nederland. Van binnen wit, van buiten een zandkleurige, dunne schil. De smaak is zoetig en vrij neutraal, de textuur lekker knapperig, als een zetmeelachtige peer.

Hoe te gebruiken?
Schillen en rauw in partjes, blokjes of reepjes eten als salade of rauwkost, simpel met wat limoensap, zout en chilipoeder. Eventueel heel even geblancheerd. Je kunt het ook toevoegen aan roerbakschotel of soep, een beetje zoals waterkastanje. Bij 12°C-16°C kun je jicama’s nog wel een maand of langer bewaren, in de koelkast kan ook wel, maar dan verandert de structuur.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Yambonen, jicama, beng kuang

merk: merkloos op de groentenafdeling
land van herkomst: niet vermeld
etiket: BangKwang / 沙葛
prijsindicatie: € 2,95 p/kg

Reacties

Jicama (yambonen) — 10 reacties

  1. Oh, I thought I know what this is when I hear the word Jicama, but I wasn’t sure until I read “BangKwang / 沙葛”

    This is often used in making a south east asian chinese kueh called “Soon Kueh” or “Bang Kwang Kueh”.
    http://roseskitchen.wordpress.com/2007/02/24/bangkwang-kueh/

    It is also used to make the fillings for chinese vegetarian pau, such as this jicama bun
    http://awayofmind.blogspot.be/2011/04/jicama-bun-bang-kuan-bao.html

    Not to forget, chinese pohpiah/spring roll also uses this as ingredient
    http://unclephilipsg.blogspot.be/2009/09/lets-spring-and-roll-popiah.html

  2. Where can you find these? I went around all the tokos here in the Hague and havent found them anywhere :(

  3. Ik heb vele toko’s in rotterdam afgereist maar nergens hebben ze dit te koop. Weet iemand waar je dit kunt verkrijgen?

  4. Ik zou zweren dat het gewoon te koop is bijvoorbeeld bij Wah Nam Hong en de vestigingen van Amazing Oriental, maar misschien is er sprake van een seizoen en is het niet het hele jaar door verkrijgbaar? Ik heb daar eerlijk gezegd nooit zo op gelet en eerlijk gezegd eet/koop ik het ook niet zo vaak.

  5. ik ben bij Wah Nam Hong en 3 filialen van Amazing oriental (2x rotterdam, 1x Den haag) en vele andere kleinere toko’s in rotterdam afgereisd. Maar ik kan dit product echt nergens vinden. Als iemand weet waar ik dit kan krijgen, dan ben ik je eeuwig dankbaar!

  6. Zoals ik boven jouw reactie al schreef, misschien is er een seizoen voor jicama en zitten we er nu buiten? Ik heb nadat ik die vorige reactie schreef echt heus nog heel vaak jicama zien liggen bij allerlei toko’s van groot tot klein.

  7. Kun je dit niet gewoon in de supermarkt, de betere dan, verkrijgen? Ik woon in een dorp en minimaal een uur met de auto van een grotere plaats of stad vandaan. Ik wil het dolgraag proberen in een salade. Ben veel recepten her en der tegengekomen, maar nooit wanneer en waar ze te koop te zijn. Behalve dan misschien in de grote steden. Hoewel gelet op voorgaande reacties dat ook een tegenvaller is. Is het dan zo ontzettend speciaal of bijzonder of duur?

  8. Ik geloof niet dat ik het ooit bij een gewone supermarkt hebt gezien. Ik weet eigenlijk nog steeds niet precies hoe het zit. In mijn beleving/herinnering is het helemaal niet zo bijzonder of duur en is het gewoon altijd wel te krijgen. Maar toch blijkbaar niet. Waar woon je, Marja? Misschien weet iemand iets bij je in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *