Ketoembar (korianderzaad)

koriander-zaad (ketoembar)Hoe heet het?
Koriander, korianderzaad, ketoembar, ketumbar, coander, wantsenkruid, duizelzaad, coriander / coriandi seeds (Eng.), Pak chi / ผักชี (Thailand), Hạt giống rau mùi (Vietnam), dhania (India),

Wat is het?
Ketoembar is het zaad van de koriander plant. In het Nederlands is het niet altijd duidelijk of men met koriander het zaad of het blad bedoeld. De Amerikanen hebben dat beter geregeld, die zeggen coriander tegen het zaad en cilantro tegen de blaadjes. Gelukkig kun je uit een recept vaak wel opmaken wat bedoeld wordt. Smaakt anders dan verse koriander, warmer, kruidiger, minder zepig.

Hoe te gebruiken?
Hele zaden kun je eerst licht roosteren in een droge koekenpan en daarna kneuzen of fijnmalen. Er is ook gemalen koriander te koop, maar die loopt snel terug in kwaliteit. Wordt gebruikt in allerhande curries en boemboes in vele Aziatische keukens.

Tips, weetjes & recepten

  • Er bestaan een paar variëteiten. Korianderzaad in India is bijvoorbeeld vaak iets groter, bleker en milder van smaak dan die wij kennen. (foto).
  • Recept: Geroosterde groenten met tabil (kruidige oliedressing met oa koriander, karwij en komijn.
  • Lees ook de post over gewone, verse koriander en die over
    mexicaanse koriander.

Andere posts met/over koriander:

Verse kruiden: Koriander Culantro / Mexicaanse Koriander Tijgersalade

Wat is er zoal te koop?


 Koriander zaad

merk: Supreme Brand, De Molukken
land van herkomst: niet vermeld
etiket: Korianderzaad
ingrediënten: korianderzaad
prijsindicatie: € ? (500g)

Reacties

Ketoembar (korianderzaad) — 2 reacties

  1. Ik heb een dringende vraag…..Bij mij in de buurt is geen Koriander zaad te verkrijgen wel gemalen …..maar hoeveel gemalen koriander is gelijk aan 1 eetlepel zaadjes, want dast is nog al een verschil ?
    Vriendelijke groet
    André

  2. Koriander zaad vs gemalen koriander

    Ik heb zojuist speciaal voor jou een eetlepel korianderzaad gemalen en daarna weer in een maatlepel gedaan en het is verrassend genoeg nog steeds een eetlepel! Al kan ik me voorstellen dat de voorgemalen koriander iets fijner is gemalen en ook iets meer “in elkaar geklonken” is.

    Verder kan ik me voorstellen dat een eetlepel gemalen koriander meer smaak afgeeft in een gerecht dan hele zaadjes. Dusssss, als ik een uitspraak zou moeten doen, zou ik zeggen: neem een halve eetlepel gemalen korianderzaad in plaats van een hele eetlepel hele korianderzaadjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *