Verse Koriander

Verse Koriander snijden. Blad, steeltjes wortel.
Hoe heet het?
Koriander, Chinese peterselie, coriander / cilantro (GB), Coriandrum sativum (L), Daun ketumbar (Indonesië), pak chi met (Thailand), rau mùi (Vietnam), xiāngcài / 香菜 (China)

Wat is het?
Verse koriander is een zeer aromatisch, eenjarig kruid met een uitgesproken frisse smaak. Veel mensen hebben in eerste instantie de associatie met “zeepsop”, maar gelukkig raken die mensen ook in het Westen steeds meer in de minderheid, want koriander is onmisbaar in heel veel Aziatische gerechten.

Hoe te gebruiken?
Alleen de blaadjes, of de blaadjes & steeltjes samen fijngehakt, op het laatste moment in warme en koude gerechten. Als je ze mee zou stoven of bakken verliezen ze hun smaak. De superkruidige wortels zijn zeer geschikt om currypasta’s mee te maken. In de ijskast bewaren. Tip voor levensverlening: de koriander voorzichtig, losje in een vochtig keukenpapiertje wikkelen, dan terug doen in plastic zakje en dat met knijpertje dicht maken.

Tips, weetjes & recepten

Andere posts met/over koriander:

Ketoembar / korianderzaadjes Culantro / Mexicaanse Koriander Tijgersalade

Wat is er te koop?


Koriander
merk: Chagall Exotics Ltd.
land van herkomst: Thailand
etiket: Coriander Thai, Class 1
prijsindicatie: ± € 1,85 (100g)

Koriander

merk: Albert Heijn
land van herkomst: Holland
etiket: Koriander
ingrediënten: koriander
prijsindicatie: € 1,39 (15g)



Welke is het lekkerste?
Het rare is dat ik de steeltjes van de koriander van Albert Heijn niet lekker vind en die van de toko wel. Als ik de koriander van Albert Heijn gebruik rits ik de blaadjes van de steeltjes en gebruik alleen de blaadjes. Misschien is het een iets andere variant dan die uit Thailand of misschien zit het tussen mijn oren, maar dat is wat ik doe.


Reacties

Verse Koriander — 13 reacties

  1. En waar kan je die Thaise koriander (hele plant) van Chagall Exotics Ltd. kopen?

  2. Ik dacht dat een bos Koriander bij Wah Nam Hong iets onder de twee euro kost. Bij een Turks/Marokkaanse supermarkt kan je een bos koriander krijgen voor rond de 0.40.

  3. Dat viel me toevallig laatst ook op, dat het tegenwoordig wel heel vaak tegen de de 2 euro aan zit. Jammer.
    Bij mijn Turk een stuk goedkoper inderdaad als is 40 cent wel heel goedkoop. Vaker iets van 70 cent. Misschien verkoopt mijn Turk grotere bossen? ;-)

  4. echt superleuk, koriander! wij hebben koriander zaad, hij doet het suuuuuuuuuuuuuuupergoed!
    koriander is erg lekker, jullie moeten het ook gaan gebruiken, bijv. in de soep!! superdeduperlekker!!!
    doei!!!!!!!!!!!!

  5. Potje bij de supermarkt, 1½ euro, suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper.
    eens in de twee, drie weken nieuwe kopen, altijd vers.
    Geen geklooi met zaadjes, duurt mij te lang, als ze al uitkomen.
    Ook lekker op rijstevlaai, suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper.

  6. Bij mij zijn korianderplantjes altijd binnen 3 dagen verlept. Zelfs afgeknipte koriander in de ijskast “doet” het beter. :-(

  7. Ja, je moet ze natuurlijk wel water geven.
    De manier om ze wel een maand goed te houden:
    bakje er onder altijd water er in en in het licht.
    Dus geen water op de aarde gieten.
    Nooit geen verlep problemen, maar ja, ik heb dan ook groene vingers :-D

  8. Ik houd mijn kruiden wel 4 maanden goed en groeiend. Om de dag de pot onder een klein straaltje water, tot de pot ‘zwaarder” aanvoelt.
    Even zwaaien, zodat druppels van het blad afgaan.
    Daarna terug in de bak, of whatever en in het licht. Basilicum hoef ik bv maar 2 keer per jaar te kopen, mits ik de grote bladeren oogst en de kleintjes laat groeien.
    Trick is dat de aarde vochtig blijft.

  9. Basilicum, kemangi, thijm, curryblaadjes, ze doen het allemaal prima. Alleen koriander sterft dus binnen een week af. Maar ik zal de tip van Ed eens proberen, geen water op de aarde maar op het schoteltje.

  10. Robin, ik denk dat een schoteltje minder geschikt is,
    dat verdampt waar je bij staat, het moet meer een ding met
    opgezette rand zijn waar het in staat,
    en dan nog is het elke morgen droog.
    Bij mijn potje peterselie zie ik het water gewoon opzuigen.
    Mijn basilicum blijft meer dan een maand groen
    (als het niet is opgebruikt)
    Volgens deskundigen moet het water van onder opgezogen worden
    en is water op de aarde gegoten niet zo effectief.

  11. ik zet mijn basilicum in mijn keuken steeds volledig onder water en k, kan hem maanden houden , k, top steeds de bovenste blaadjes af en heb nog nooit verlepte gehad .ik houd wel mijn fruit uit de buurt van mijn kruiden en mijn bloemen en alles blijft heel lang mooi !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *