Tamarinde (asem)

Tamarinde/AsemHoe heet het?
Tamarinde, tamarind, asem, assem, asam, Indische dadel, kakapoesie.

Wat is het?
Grote peulen (7-20 cm) van de tropische boom Tamarindus indica. Ze zien er een beetje uit als kale, dikke, bruine, uitgedroogde tuinboonpeulen, gevuld met vruchtvlees/smurrie waarin ook nog harde zaden zitten. (Ter illustratie: een foto en nog een foto) Het is de smurrie waar het om gaat.

Hoe te gebruiken?
Doe wat kleverige tamarinde in een kommetje en giet er wat heet water op. Paar minuutjes wachten, dan even een beetje kneden zodat zoveel mogelijk pulp oplost in het water. Daarna met een zeefje of gewoon met je vingers de pulp van het vocht scheiden. De vezels/stukjes die overblijven gooi je weg, het “dikke sap” (asemwater) gebruik je om mee te koken. Dat sap is ingekookt ook kant-en-klaar als tamarindepasta te koop in potjes. Dat is dus wel iets geconcentreerder dan zelfgemaakt asemwater, dus even opletten dat je dan niet teveel gebruikt. Tamarinde smaakt zurig en wordt net als azijn of citroensap gebruikt als malsmaker en frisse toets in marinades en stoofschotels, maar ook met suiker verwerkt tot zoete drankjes en snoepgoed. De blokken pulp zijn vrij lang en buiten de koelkast houdbaar, de potjes in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

  • Simpel recept voor Ajam Assem: kipdelen insmeren met een nat papje van tamarinde en zout, paar uur tot een nacht laten marineren, daarna bakken in de olie of oven.
  • Makkelijk te vervangen door een scheutje citroensap of azijn. Missschien niet 1 op 1, maar ietsjes minder.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: TD Inter-Supplies Co.,Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Tamarind Seedless
ingrediënten: tamarinde
prijsindicatie: € 1,- (200g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Vanka Kawat B.V. (Nederland)
land van herkomst: ?
etiket: Tamarinde Pasta
ingrediënten: tamarinde pulp, water, suiker, zout, voedingszuur (E270, E330), conserveermiddel E211.
prijsindicatie: € …. (225g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: De Oosterse Prins (Nederland)
land van herkomst: ?
etiket: Keukentamarinde
ingrediënten: water, tamarinde, suiker, gemodificeerd zetmeel E1414, zout, azijn, levensmiddelenkleurstof E150, conserveermiddel E211.
prijsindicatie: € …  (300g)
Dit bericht is geplaatst in Overige sauzen en getagd, , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

21 Reacties op Tamarinde (asem)

  1. Lisa zegt:

    Ik heb lang geleden surinaams kip gegeten met tamarinde en het was super lekker.

  2. Peter zegt:

    Misschien een beetje een late reactie, maar ik ben erg gecharmeerd van potjes tamarinde concentraat uit Thailand en ik zag dat ze hier niet genoemd worden.

    Het zijn plastic potjes met een blauw deksel, er staat een foto op van de hele tamarinde peulen en het opschrift is “nuoc me chua/concentrate cooking tamarind”. De enige ingrediënten zijn tamarinde en water en de verhouding is 80% tamarinde, 20% water volgens het etiket.

    Het voordeel van deze potjes is dat het kant en klaar is en dat er geen suiker (of ander ongerief) aan toegevoegd is. Het laatste is misschien wel het belangrijkste voor mij. Ik bepaal graag zelf hoeveel suiker ik in een gerecht gebruik en ik maak ook dingen klaar met tamarinde waar helemaal geen suiker aan te pas komt.

    Ze staan in ieder geval bij de Oriental supermarkten in het schap, maar ze zijn vast ook op andere plaatsen te koop.

    Peter

  3. Cheukam zegt:

    Die heb ik ook altijd in mijn kast staan. Erg handig, maar ze zijn veel zuurder dan andere merken en verse tamarinde peulen, dus oppassen met de dosering.
    Oriental verkoopt ze inderdaad, ze kosten maar 99 cent per potje en volgens mij heb ik ze ook weleens bij Dunyong in A’dam zien liggen.

  4. Eduardus zegt:

    Die zaden, heet dat nou asam kandis?
    Nu ik toch bezig ben, mesoyi stokje?
    tabia bun?….peper?

  5. Robin zegt:

    Nee, volgens wikipedia is asam kandis een heel andere soort. Garcinia xanthochymus ipv Tamarindus indica. Met alleen wiki-pagina’s voor Indonesië, Java en Maleisië, dus ik ben bang ook niet zo makkelijk hier te krijgen. Hoewel er volgens mij altijd wel ergens een adresje zal zijn. ;-)

    Mesoyi ook iets inheems, lijkt op kaneel.

    Tabia bun lijkt inderdaad een lange, balinese chilipeper.

    Heb je een oud Indonesisch kookschrift geërfd of zo? ;-)

  6. Eduardus zegt:

    Nee hoor, alleen een paar receptjes gevonden.
    Ik heb ook al zitten goegelen, maar ik kom ook steeds op
    Indonesiche websites uit, schiet niet op.
    Nou, dan verzin ik er toch zelf wat voor in de plaats.
    ( hoop niet dat J v D dit leest) :-D

  7. Robin zegt:

    Die Dikke? Vast niet. :-)

  8. turbo zegt:

    Ik had verse gekocht en heb ze in ruim twintig minuten gekookt zoals hier staat beschreven: http://casaveneracion.com/how-to-extract-tamarind-juice/ Dat gaat vies ruiken joh! Net oud zweet. En volgens mij kun je ze net zo makkelijk eerst pellen en dan koken…

  9. Robin zegt:

    Ja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen, dat dat stinkt. Hihi.
    Vond je ‘t wel de moeite waard? Ik bedoel de smaak, was die nou erg anders of beter dan wanneer je tamarinde in een potje koopt?

  10. dieneke zegt:

    Ik lees hier allemaal dat tamarind zuur smaakt…..

    Ik koop altijd de zoete tamarind, en smaakt ook erg zoet, ik eet deze gewoon uit het vuistje , net zo lekker dus

  11. Jacobs Victor zegt:

    Dag Robin en andere culinaire vrienden,
    Ik kocht onlangs ” gezuiverde tamarinde ” van het merk WR (KAI TAK BV ROSMALEN ).
    Kunnen jullie mij wegwijs maken in het gebruik van dit product.
    Op de bokaal staat dan wel vermeld dat het product speciaal te gebruiken is bij de bereiding van rijsttafelgerechten, zoals sajoerans,kip-,vlees-en visgerechten maar een gebruiksaanwijzing wordt niet vermeld. Dank bij voorbaat. Zonnige culinaire groetjes vanuit België.
    Victor

  12. Robin zegt:

    Je kunt het zo toevoegen aan marinades, sauzen en gerechten. Je hoeft er niks bijzonders meer mee te doen. Het is wel geconcentreerder dan wanneer je zelf met tamarindepulp aan de slag zou gaan, dus let op dat je voor sommige recepten minder tamarinde moet gebruiken dan aangegeven.

    Eigenlijk moet je het een beetje zien als citroensap. Dat gebruik je ook in marinades en sauzen om ze op te frissen of om vlees mals te maken. Daarvan wil je ook niet teveel gebruiken. Dus als je het niet kent, eerst een beetje en dan proeven.

    Succes.

  13. Maudy zegt:

    Jumbo (in ieder geval die in Deventer) verkoopt tamarinde peulen. Ben benieuwd hoe dat gaat.

  14. Anne zegt:

    In het recept van thaise Iced thea moet er gemalen tamarinde.
    Zou ik dat voor de eerste keer niet kunnen vervangen door iets?
    Als ik bij elk nieuw recept alle ingrediënten aanschaf, dan geraken mijn keukenkastjes niet meer dicht.
    Het lijkt op citroen zeg je, zouden een paar druppels citroen of limoen in het geval van de iced tea in de juiste richting kunnen zitten?
    Ik wil eerst weten of ik dat drankje wel lekker vind. Het ziet er alvast heel mooi uit.

  15. Robin zegt:

    Gemalen tamarinde? Dat klinkt als iets anders dan “tamarinde peulen” zoals hierboven beschreven. Misschien bedoelen ze gemalen, gesuikerde tamarinde? Als je het volledige recept geeft kan ik er nog eens over nadenken/dubben/ Misschien dat het kwartje dan nog valt. :-)

    Hoe dan ook, citroen is inderdaad een veilig alternatief. En lekker bovendien.

  16. Robin zegt:

    Hm, blijkbaar kent men in Amerika zoiets al gemalen tamarinde en ik vermoed dat dat kant-en-klare tamarinde pasta is, zoals hier verkrijgbaar in potjes, maar dan helemaal ingedroogd en verkruimeld. Dus in dit recept kun je tamarinde pasta gebruiken, uit een potje of zelf te maken.

    Maar verder lees ik ook dat de tamarinde optioneel is. Je kunt ‘m dus ongestraft weglaten. En dan even proeven of je de Iced tea lekker vindt en alsnog wat citroen toevoegen ja.

  17. Erik zegt:

    Ik heb onlangs het kookboek van Beb Vuyk aangeschaft, en hier wordt asem uitgebreid in gebruikt. In de toko bij mij in de buurt hadden ze helaas alleen tamarinde pasta, terwijl het boek constant naar de daadwerkelijke vrucht verwijst. Als er steel ‘stukje asem ten grote van een walnoot’, hoeveel pasta correspondeert dit dan ongeveer mee? een theelepel, een halve?

  18. Robin zegt:

    Beb doet daar dan 2 of 3 eetlepels warm water bij om asemwater te maken, dus ja, ik zou beginnen met een halve theelepel en misschien een hele. Better safe than sorry. :-)

  19. valentijn zegt:

    Heb hier een potje tamarindepasta van Flower Brand, staat al zeker een jaar in de kat, ongeopend. Kan de houdbaarheidsdatum niet meer lezen. Zou dat nog goed zijn?

  20. Robin zegt:

    Ja, absoluut. Daar zal niks mis mee zijn. Durf ik te zeggen. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>