Lemper

Lemper
Hoe heet het?
Lemper (spreek uit: lumpur), lemper ajam, lemper ayam.

Wat is het?
Een lemper is een rolletje kleefrijst, ter grootte van een kroket, gevuld met kip. De kleefrijst wordt gekookt met wat kokosmelk en soms ook pandan. Kip wordt gepocheerd, uitgeplozen en daarna toegevoegd aan gebakken ui, kemiri, djinten, ketoembar, djeroek peroet, een stukje sereh en wat koenjit voor de gele kleur. Een lemper is dus wel hartig, maar ook een beetje zoetig. Vroeger werden lempers verpakt in bananenblad, tegenwoordig in plastic (slagers) folie.

Hoe te gebruiken?
Opwarmen in de magnetron kan, maar even stomen is lekkerder. Lempers kun je heel goed invriezen. Ontdooien voor het stomen is niet nodig, maar 3 x 10 seconden pingen in de magnetron helpt ze een eindje op weg. Prik wat gaatjes in het folie en stoom de lempertjes in een stoommandje boven zachtkokend water in 10-15 minuten warm (gaar zijn ze al). Lekker met sojasaus of zoete chilisaus of gewoon een beetje zout.

Tips, weetjes & recepten

  • Zelf maken? Hier het recept van Kokkie Slomo: lemper ajam.
    Of dat dat Esmee: tonijn lemper.
  • Zoals gezegd zijn lempers heel goed in te vriezen, hier liggen er altijd een paar in de diepvries voor een makkelijke lunch.

Wat is er zoal te koop?


Lemper, Indisch rijstrolletje

merk: merkloos, gekocht bij Amazing Oriental in het het versvak
land van herkomst: Nederland
ingrediënten: niet vermeld
prijsindicatie: € 2 p/stuk



Lemper van Toko Heezen
Voorbeeld van een goedgevulde, huisgemaakte lemper van Toko Heezen


Reacties

Lemper — 13 reacties

  1. Ik heb een keer een poging gedaan. De rijst was goed maar de vulling was een ramp, veel te droog. Daarna eigenlijk nooit meer geprobeerd.

    Maar ik wil nog zo graag risolles maken.
    BTW ik kocht laatst een paar lumper in Loosduinen op de markt, waren niet van ketan gemaakt maar van sushirijst a.k.a. risottorijst.
    Super lekker, mooie ronde korrel en de rijst duidelijk gekookt in kokos.
    De vulling… heerlijk zacht en goed op smaak.

  2. Lijkt me leuk om te maken Robin
    Nog nooit gegeten.
    Groet, Marieke

  3. @Remi
    Was de kipvulling wel lekker voor je hem in de ketan rolde?
    Lempers maken van sushirijst had ik ook al eens bedacht. Lijkt me inderdaad lekker ja!

    @Marieke
    Misschien eerst eens eentje bij een toko kopen? Dan weet je een beetje waar je naartoe moet werken. Ik vind ze echt heel erg lekker.

  4. Heb je die met tonijn al eens geprobeerd? Die vind ik stiekem nóg lekkerder dan met kip. Ik maak ze heel pittig met veel peper, dat kan vanwege de verhouding rijst-vulling.
    (En ja, ik loer hier regelmatig, maar wilde nu gewoon ook eens iets zeggen! hahahaha)

  5. Ja, op Facebook zei Shelleke ook al dat de lemper met tonijn nog lekkerder is dan die met kip. Ik ben ze nog niet tegengekomen en ook nog geen puf gehad om ze zelf te gaan maken. Ik zie dat je het recept ervoor op je site hebt. Zal het er hierboven bijzetten.

    Leuk dat je ook eens wat zegt. Moet je vaker doen! ;-)

  6. Lemper met pittige vis, heet eigenlijk Lalampa en is specialiteit van Sulawesi (Gorontalo)

  7. Gewoon een beetje santen door de vulling mengen kan geen kwaad …..en het geef een betere smaakt aan de Lemper ayam…..

  8. ik heb lemper gehaald bij de toko. stijf bevroren. hoe lang moeten ze in de magnetron voordat ik ze kan eten.
    vr.gr. rené roelofsen

  9. Voor degene die interesse hebben; de vega variant:
    500gram ketan rijst (nacht van te voren weken, half stomen dan klappermix toevoegen en na 1 uur afstomen)

    klappermix (goed doorverwarmen (zeker 30min)
    1 blik kokosmelk of 1/2 verpakking santen
    1 blik water
    1 pandanblad (kneuzen)
    1 sereh (kneuzen)
    1 limoenblad (liefst diepvries)
    1 theel zout

    vulling
    1 verp enoki paddestoel (of witte kool, prei en rode paprika ragdun gesneden)
    2-3 rode uien (1 ui in fijne repen snijden)
    2 knoflookteentjes
    2 kemirinoten
    stukje laos
    sereh
    2 citroen/limoenblad (djeruk perut)
    1 theelepel suiker (siroop, fructose oid)
    1/2 tl ketumbar (korianderzaad)
    1/8 tl djintan (komijnpoeder)
    1/4 tl kunjit (kurkuma)
    2 brokjes palmsuiker
    2 el olie
    2 el water
    1 cm santen
    3 eetl kokos geraspt

    2 uien, kemiri en knoflook pureren. Gesneden ui aanfruiten; laos sereh, limoenblad meebakken, dan de puree erbij gevolgd door de rest van de kruiden. Enoki in 3en snijden en erbij (eventueel ook gekookte bruine linzen of quinoa)
    santen en eetl water erbij en dan “droogbakken” kokosrasp toevoegen en meebakken.

    en dan de rolletjes maken, met de gloeihete rijst…dus plan het goed; zelf maak ik de vulling een dag eerder, kunnen de smaken ook mooi mengen.

  10. oh…het is handiger andersom: half gestoomde rijst bij de klappermix voegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *