Heldere rijstazijn

Witte rijstazijnHoe heet het?
Rijstazijn, rijstwijnazijn, heldere rijstazijn, witte rijstazijn, Chinese azijn, micu (米醋), Japanse azijn.

Wat is het?
Een milde azijnsoort, gemaakt van gefermenteerde kleefrijst en water. Zoals op de foto te zien soms geheel kleurloos, soms een heel lichtgeel. Dat ligt aan de rijst die gebruikt is (gepolijst of ongepolijst) of wellicht aan de toevoegingen. In Japanse rijstazijnen zit vaak ook tarwe of sake.

Hoe te gebruiken?
Te gebruiken zoals men gewone azijn gebruikt. De smaak is redelijk vergelijkbaar met witte wijnazijn. Je zou het een met het andere kunnen vervangen. Dit is ook de azijn die (samen met suiker, zout en mirin) door sushirijst gaat.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Heldere Rijstazijn
merk: Narcissus
land van herkomst: Xiamen, China
etiket: Rice Vinegar,白米醋
ingrediënten: water, kleefrijst.
prijsindicatie: € 1,10 (600ml)

Heldere Japanse Rijstazijn
merk: Mizkan / Mitsukan
land van herkomst: Japan
etiket: grain flavored distilled vinegar,毂物酢
ingrediënten: gedistilleerde Azijn (gemaakt van alcohol met tarwe, sake cake, rijst en maisextract), water, rijstmout en maismeel. zuurgraad: 4,2%
prijsindicatie: € 2,95 (500ml)

 Japanse rijstazijn

merk: Otafuku
land van herkomst: Japan
etiket: Junkome su, pure rice vinegar
ingrediënten: rijst, water
prijsindicatie: € 3,95 (500ml)

 Bruine rijst azijn (brown rice vinegar)

merk: Daesang
land van herkomst: Zuid Korea
etiket: Brown Rice Vinegar
ingrediënten: unpolished rice, water
prijsindicatie: € ? (800ml)

 Rijstwijn azijn

merk: Obento
land van herkomst: China
etiket: Rice Wine Vinegar
ingrediënten: niet vermeld
prijsindicatie: € … (250ml)


Welke heeft de voorkeur?
De Chinese rijstazijn lijkt iets neutraler en zachter van smaak dan Japanse. Maar ook minder complex. Op dit moment is de Otafuku mijn favoriete merk.

Dit bericht is geplaatst in Azijnen en getagd, , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Heldere rijstazijn

  1. Jeroen zegt:

    Bij de supermarkt op de Zeedijk in Amsterdam heb ik vorige week Koning white rice vinegair gekocht. Is dat een goede, of een copycat?

  2. Robin zegt:

    Ik heb geen idee. Nog nooit van gehoord en google helpt me ook niet verder. Die copycats hebben over het algemeen geen Nederlandse merknamen. Ik zou zeggen, als ie lekker is is het goed. Er valt niet zoveel fout te doen aan azijn, ook goedkope azijn is toch gewoon azijn, alleen minder mooi/lekker. Maar geen rommel of nepzooi. Denk ik.

  3. Jeroen zegt:

    Heb me ook vergist in de naam. Konig heet het.

  4. Robin zegt:

    Hm, nog steeds niet veel over te vinden. In ieder geval geen fabriek of zo. Wel deze pagina van een winkel in Australië die het verkoopt en ik moet zeggen, het ziet er wel een beetje namakerig uit.

  5. jan zegt:

    mensen azijn is hardstikke gezond
    de appel azijn zowel als deze rijst azijn zijn alle 2
    zeer gezonde azijnen
    In china wordt het als elixer gebruikt voor allerlei
    kwalen en ook gewoon dagelijks gebruikt
    voor de algehele gezondheid
    Ik ben 67 en krijg van mijn Chinese vrouw iedere dag
    een klein beetje of door de salade of zo in een kopje
    Sinds ik er mee ben begonnen is mijn gezondheid met sprongen
    vooruit gegaan. Ik heb een conditie gekregen van een paard
    Nog beter als toen ik 50 was.
    Dus mijn advies: allemaal aan de Azijn en je kan de dokter vergeten.

  6. irene zegt:

    als er geen toevoegingen suiker en tarwe opstaat kan ik er dan ook vanuit gaan dat dit er niet in zit

  7. Robin zegt:

    Ja, ik zou daar wel vanuit durven gaan ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>