Hete & Zure Soep (Suan La Tang)

Hete en Zure Soep
Een heerlijke, verwarmende, gezonde soep uit Sichuan: Suan La Tang (酸辣湯), misschien beter bekend onder de Engelse naam Hot and Sour Soup. Het hete van deze soep komt niet van chilipeper maar van gemalen peper en het zure komt van die typische, zwarte rijstazijn uit Chinkiang. De van origine vaak beige, gelige soep fleurt helemaal op door het toevoegen van kleurige reepjes puntpaprika. Niet erg traditioneel maar als je niet beter wist zou je denken dat het zo hoort. Bovendien verandert de soep ermee van voorgerecht in maaltijdsoep, weer eens wat anders dan die eeuwige pan erwtensoep.


RECEPT HOT & SOUR SOUP
(2-4 personen)

Het vlees (de luxe variant):
150g varkenshaas in 3mm reepjes.
kort marineren in:
1 tl Shaoxing rijstwijn
1 tl lichte sojasaus
1 tl sesamolie
2 tl maïzena
2 tl koud water

Of (de makkelijke variant):
150g reepjes achterham of
150g left-over pulled pork of
150g reepjes leftover Peking eend
150g gare kip in reepjes getrokken

Vaak ook nog:
150g tofu in 3mm reepjes
of omeletreepjes

De groenten:
4 geweekte, gedroogde shii-takes in 3 mm reepjes
1 stukje verse of diepvries bamboe in 3mm reepjes
3 (punt)paprika’s, in 3mm reepjes

Bijzondere toevoegingen:
tijgerlelieknoppen
tofuvellen
boomoren

De soep:
1 liter bouillon (kip, rund, shii-take, wat je wilt)
1 el Shaoxing rijstwijn
1 el lichte sojasaus
1 el donkere sojasaus
1 steranijs
1 el gemalen (zwarte of eigenlijk witte) peper

De afmakers:
4 el maïzena met koud water tot papje geroerd
3 el Chinkiang zwarte rijstazijn
3 lente-uitjes (julienne) met 1 tl sesamolie

WERKWIJZE:
Het mooiste is om alles in enigzins gelijke reepjes te snijden, noodzakelijk is het niet.
Breng de bouillon met shaoxing etc aan de kook.
Doe het gare vlees, de tofu en groenten/paddestoelen erbij.
Ook de eventuele extraatjes als tijgerlelieknoppen.
Voeg als de soep weer aan de kook is ook de rauwe reepjes varkenshaas toe en roer voorzichtig (met eetstokjes) zodat de reepjes vlees niet aan elkaar klonteren.
Als die dun genoeg waren is 30 seconden al genoeg voor de volgende stap:
voeg beetje bij beetje het maïzenapapje toe, waarschijnlijk niet alles, maar precies genoeg om de soep lekker gebonden/dik, maar niet behangselplakkerig te maken.
Zet het vuur uit, breng op smaak met de zwarte rijstazijn en lente-ui.
Serveer gloeiend heet.


Reacties

Hete & Zure Soep (Suan La Tang) — 14 reacties

  1. Klinkt goed! Ik was deze keer alweer het ei vergeten. Stom, want eigenlijk vind ik dat er wel inhoren. De rest is een kwestie van voorkeur of wat je toevallig in de ijskast hebt liggen, vind ik.

  2. kun je in plaats van de zwarte peper niet beter sichuan peper gebruiken voor de typische smaak ??

  3. In deze soep gaat traditioneel geen sichuanpeper. De typische smaak van deze soep komt van zwarte peper en zwarte azijn, niet sichuanpeper. Maar als je het lekker lijkt, vooral doen!

  4. Ik mis de varkensbloed en meer hier in.

    Dat “M” niet kan fotograferen is duidelijk, saus fotograferen draait bij hem altijd op kots uit.
    Photoshoppen kan hij al helemaal niet, zie: “presse à canard” wat een kluns.

  5. Enige tijd geleden heb ik Westmeersoep gegeten. Goddelijk. De Chinese naam ken ik
    helaas niet. In elk geval zat er biefstuk en nogal wat groente in.
    Voorzover ik me herinner zat er geen mie o.i.d. in.
    Uiterlijk lijkt de soep erg veel op de afbeelding van Suan La Tang.
    Is het mogelijk er een recept van te geven?

  6. Ik neem aan dat je nog niet op “Klik hier voor het recept” had geklikt, Tineke? Anders snap ik je vraag niet. Of misschien hoop je dat ik het recept voor Westmeersoep heb? Nee, maar het zal me niet verbazen als het inderdaad vergelijkbaar is met bovenstaand recept.

  7. Beste Robin, ik had wel al op “Klik hier voor het recept” geklikt en daar geconstateerd dat het uitgaat van varkenshaas, terwijl in “mijn” soep met biefstuk was gewerkt. Die soep was iets
    bruiner van kleur dan Suan La Tang.
    Ik hoopte inderdaad dat jij een recept voor me had. Intussen heb ik een paar recepten ge-
    vonden voor Szechuan rundvlees. Die moet ik nog even hertalen want de vertaling is erbar-
    melijk. En dan moet ik het hoofdgerecht nog naar soep ombouwen, in de hoop dat het me
    lukt. Als dat zo is zal ik het recept plus foto naar je mailen als je mij je e-mailadres even
    mailt. Dat laat ik je nog weten. Groetjes, Tineke.

  8. Hi Robin,

    Al een tijdje gefascineerd door hete zure soep. En met een Chinese vriendin op ontdekkingstocht gegaan. De soep komt, surprise surprise, voor in allerlei varianten. De gemeenschappelijke kenmerken zijn de smaak van steranijs, gember, zwarte (wrange) rijstazijn en witte peper (dus niet zwarte od sichuan peper). In combi met een umamismaak van een sterke hartige bouillon. De structuur van een wat dikkere soep in combinatie met de verschillende structuren en smaken van de ingrediënten maken het compleet.

  9. Ik vind zwarte peper gewoon lekkerder dan witte. Sterker nog, ik gebruik vaak zelfs vierseizoenenpeper daar waar men vraagt om zwarte of witte peper. Al denk ik dat je het verschil niet echt proeft. Het is allemaal peper. ;-)

    Maar ik heb het erboven toch bijgezet dat het eigenlijk witte peper hoort te zijn. En dat steranijsje ook toegevoegd aan het recept. Dan is het recept nu compleet, nog steeds niet traditioneel, met zijn paprika, maar in de basis wel correct.

    Bedankt voor de extra informatie, Frank! Leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *