Hete & Zure Soep (Suan La Tang)

Hete en Zure Soep
Een heerlijke, verwarmende, gezonde soep uit Sichuan: Suan La Tang (酸辣湯), misschien beter bekend onder de Engelse naam Hot and Sour Soup. Het hete van deze soep komt niet van chilipeper maar van gemalen peper en het zure komt van die typische, zwarte rijstazijn uit Chinkiang. De van origine vaak beige, gelige soep fleurt helemaal op door het toevoegen van kleurige reepjes puntpaprika. Niet erg traditioneel maar als je niet beter wist zou je denken dat het zo hoort. Bovendien verandert de soep ermee van voorgerecht in maaltijdsoep, weer eens wat anders dan die eeuwige pan erwtensoep.


RECEPT HOT & SOUR SOUP
(2-4 personen)

Het vlees (de luxe variant):
150g varkenshaas in 3mm reepjes.
kort marineren in:
1 tl Shaoxing rijstwijn
1 tl lichte sojasaus
1 tl sesamolie
2 tl maïzena
2 tl koud water

Of (de makkelijke variant):
150g reepjes achterham of
150g left-over pulled pork of
150g reepjes leftover Peking eend
150g gare kip in reepjes getrokken

Vaak ook nog:
150g tofu in 3mm reepjes
of omeletreepjes

De groenten:
4 geweekte, gedroogde shii-takes in 3 mm reepjes
1 stukje verse of diepvries bamboe in 3mm reepjes
3 (punt)paprika’s, in 3mm reepjes

Bijzondere toevoegingen:
tijgerlelieknoppen
tofuvellen
boomoren

De soep:
1 liter bouillon (kip, rund, shii-take, wat je wilt)
1 el Shaoxing rijstwijn
1 el lichte sojasaus
1 el donkere sojasaus
1 el gemalen (zwarte) peper

De afmakers:
4 el maïzena met koud water tot papje geroerd
3 el Chinkiang zwarte rijstazijn
3 lente-uitjes (julienne) met 1 tl sesamolie

WERKWIJZE:
Het mooiste is om alles in enigzins gelijke reepjes te snijden, noodzakelijk is het niet.
Breng de bouillon met shaoxing etc aan de kook.
Doe het gare vlees, de tofu en groenten/paddestoelen erbij.
Ook de eventuele extraatjes als tijgerlelieknoppen.
Voeg als de soep weer aan de kook is ook de rauwe reepjes varkenshaas toe en roer voorzichtig (met eetstokjes) zodat de reepjes vlees niet aan elkaar klonteren.
Als die dun genoeg waren is 30 seconden al genoeg voor de volgende stap:
voeg beetje bij beetje het maïzenapapje toe, waarschijnlijk niet alles, maar precies genoeg om de soep lekker gebonden/dik, maar niet behangselplakkerig te maken.
Zet het vuur uit, breng op smaak met de zwarte rijstazijn en lente-ui.
Serveer gloeiend heet.


Reacties

Hete & Zure Soep (Suan La Tang) — 9 reacties

  1. Klinkt goed! Ik was deze keer alweer het ei vergeten. Stom, want eigenlijk vind ik dat er wel inhoren. De rest is een kwestie van voorkeur of wat je toevallig in de ijskast hebt liggen, vind ik.

  2. kun je in plaats van de zwarte peper niet beter sichuan peper gebruiken voor de typische smaak ??

  3. In deze soep gaat traditioneel geen sichuanpeper. De typische smaak van deze soep komt van zwarte peper en zwarte azijn, niet sichuanpeper. Maar als je het lekker lijkt, vooral doen!

  4. Ik mis de varkensbloed en meer hier in.

    Dat “M” niet kan fotograferen is duidelijk, saus fotograferen draait bij hem altijd op kots uit.
    Photoshoppen kan hij al helemaal niet, zie: “presse à canard” wat een kluns.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *