Ajam Pedis (hete kip)

Ajam Pedis vergelijken Asli, Indonesia, SariRasa, Koningsvogel, Kok Robin
Hoe heet het?
Ajam pedis, ayam pedis, hete kip.

Wat is het?
Ajam pedis is Indisch voor hete kip. Het internet, de Indische kookboeken en familiereceptenschriftjes staan vol recepten voor ajam pedis. Sommigen gebruiken een hele kip in stukken, anderen stukjes kipfilet of dijfilet. De kip wordt soms eerst aangebraden, soms ook niet. Het aantal ingrediënten varieërt van weinig tot veel en voor wie geen tijd heeft of denkt niet te kunnen koken verkopen toko en supermarkt verschillende kant-en-klare boemboes voor ajam pedis. Maar wat is nu het lekkerst? We namen de proef op de som.

Kant-en-klare boemboe?
We testten 4 kant-en-klare boemboes voor ajam pedis van de merken Asli, Indonesia, SariRasa en Koningsvogel (zie onderaan voor meer info) en maakten daarnaast ook onze eigen variant. Dat de zelfgemaakte het lekkerste bleek lag in de lijn der verwachting, maar dat de kant-en-klare boemboes zo on-lekker bleken hadden we niet verwacht. We volgden de instructies op de verpakking precies op; bij twee boemboes moest ook een uitje gefruit, een ander vroeg om ketjap en limoenblad. Voor de eerlijke vergelijking gebruikten we steeds kipfilet. Alle vier de kant-en-klare boemboes blijken heel vlak in smaak: Asli was een smakeloze bruine saus, Indonesia een iets lichter bruine smakeloze saus met een hint van chilipeper, Sarirasa had iets kartonachtigs en smaakte ook nog een beetje naar sojasaus, alleen Koningsvogel was pedis, maar toch ook niet echt lekker, alsof je kip met sambal zat te eten. Zelf maken is goedkoper, kost niet zo heel veel extra tijd en is veel lekkerder, maar voor wie toch per se een kant-en-klare boemboe wil gebruiken is de tip: voeg in ieder geval een flinke schep sambal toe, een limoenblaadje is ook lekker en op smaak brengen met sojasaus of ketjap manis helpt ook. Op zich valt er best nog wat van te maken.

Zelf Ajam Pedis maken?
Homemade Ajam Pedis
Zoals ik hierboven al schreef bestaan er honderden varianten op Ajam Pedis met meer of minder ingrediënten. Het lekkerste is om zoveel mogelijk verse ingrediënten te gebruiken, maar al naar gelang wat je in huis hebt kun je dingen gerust vervangen door de gemalen variant uit een potje of bijvoorbeeld een flinke schep sambal in plaats van chilipepers, dan nog win je het van de kant-en-klare boemboes. Alleen de ui in de basis zou ik niet vervangen. Ik maak ajam pedis meestal met kippenbouten, die stoof ik gaar in de saus, pluk ze van de botten en doe het geplukte vlees terug in de saus, omdat dat makkelijker eet dan kluiven.


AJAM PEDIS RECEPT

De kip
500g kipfilet of kippendijfilet in blokjes

De boemboe
1 ui gesnipperd (± 125g)
1 el verse gember in stukjes
2 teentjes knoflook
3 chilipepers

De specerijen
1/2 tl gemalen koriander
1/2 tl gemalen komijn
1/4 tl laospoeder
1/4 tl koenjit
1 mespunt trassi

Het vocht
2 el sojasaus
40 gram gula djawa
1 el azijn
150ml water

Doe ui, gember en chilipeper in een smalle kom en maal met de staafmixer fijn.
Zet de rest van de ingrediënten in twee delen klaar. (zie foto hieronder)
Verhit een koekenpan met dikke bodem op halfhoog vuur.
Verwarm 1 of 2 el olie en bak de boemboe in een paar minuten geurig.
Voeg dan “de specerijen” toe en bak die rustig ook even mee.
Voeg “het vocht” toe en de kip.
Breng aan de kook en laat de kip met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.
Voeg zonodig meer water toe. Een uur stoven is lekker, maar korter kan ook.
Laat de saus indikken of help een handje met een maizenapapje.
Serveren met rijst.

Ajam Pedis zelf maken
“De boemboe, de specerijen en het vocht”. (sambal ipv chilipeper)

Wat is er zoal te koop? De 4 geteste boemboes


Asli Boemboe Ajam Pedis

merk: Asli
land van herkomst: Nederland
etiket: Asli boemboe, Ajam Pedis
ingrediënten: uien, suiker, melado, sambal oelek (gemalen rode peper), zout, kruiden en specerijen (koriander, sereh, laos, salam), knoflook, voedingszuren : azijnzuur/melkzuur/citroenzuur, conserveermiddelen : E202/E211. Allergeen : koriander
prijsindicatie: € 0,95 (100g)

Indonesia Ajam Pedis

merk: Indonesia (Dumas Food Group)
land van herkomst: Nederland
etiket: Indonesia Baru, boemboe Ajam Pedis
ingrediënten: ui, rode peper, palmolie, smaakversterkers (mononatriumglutamaat), cocosvlees, zout, knoflook, kemiri noten, suiker, kruiden en specerijen, antioxidanten (kaliumlactaat), conserveermiddelen (natrium(di)acetaat, natriumbenzoaat, sorbinezuur), tarwemel, voedingszuren (azijnzuur), maismeel, garnalen.
prijsindicatie: € 1,05 (100 gram)

Boemboe Ajam Pedis SariRasa

merk: SariRasa (Vanka kawat)
land van herkomst: Nederland
etiket: Boemboe Ajam Pedis
ingrediënten: water, suiker, melado, uien, gemalen rode chili pepers, zuit, koriander, knoflook, voedingszuren (E330, E270), conserveermiddelen (E260,E202,E211)
prijsindicatie: € 1,05 (100g)

Koningsvogel ajam pedis Mix

merk: Koningsvogel
land van herkomst: Nederland
etiket: Ajam Pedis Mix
ingrediënten: rode versgemalen pepers, uien, zonnebloemolie, zout 1,17, aroma (gemalen paprikapoeder / peper / knoflookpoeder / sereh, suiker, sojasaus (melasse, water, natuurlijk gefermenteerde sojasaus (sojabonen, zout, caramel E150d, conserveermiddel E211), voedingszuur E270, natuurlijk aroma, citrus-limoen aroma E1520, E1516, vers gemalen citroengras, conserveermiddel E200, E210, E260.
prijsindicatie: € 1,15 (100g)

Reacties

Ajam Pedis (hete kip) — 3 reacties

  1. Uiteraard kwam ik tijdens het koken tot de ontdekking dat ik geen trassi had…vervangen door doenjang en een beetje vissaus. (Wie niet waagt…)
    Smaakte prima!

  2. Dat het alle kant en klare boemboes aan een beetje pit ontbreekt lijkt me duidelijk, het wordt gemaakt voor de “Nederlandse” markt.

    De Blanda” is niet gewend om echt pedis te eten”, één rood pepertje van de AH is vaak voldoende om in een gerecht voor vier personen de gemiddelde Nederlander een zweet-bui te bezorgen.

    Jouw recept ga ik zo wie zo eens proberen.

    Remi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *