Feedback & Vragen

Heb je een vraag over een product of ingrediënt en je kunt geen geschikte post vinden om ‘m te stellen? Iets gevonden in de toko en je weet niet wat het is? Iets gegeten in een Aziatisch restaurant en je weet niet wat het was? Of je hebt iets anders te melden of zeggen dat niet echt bij een specifiek post/artikel past? En je wilt niet mailen? Dan is dit de plek. Shoot! Off topic bestaat niet.

137 Reacties op Feedback & Vragen

 1. Beline zegt:

  Djeez, jij bent snel!
  Bij de Wah Nam Hong heb je een groot schap met daarin op alfabetische orde gedroogde kruiden en specerijen.
  En tot mijn verbijstering kwam ik daar gedroogde lavendelknopjes tegen.
  Maar wat doet een Chinees daar nou weer mee, behalve misschien thee maken?

 2. Robin zegt:

  Bij lavendel denk ik eerder aan India en al die Indiase, zoete gerechten dan aan China. Heb net even gegoogeld maar kan zo gauw ook niet vinden hoe het precies zit en in welke landen in Azië ze lavendel gebruiken. Dat ze het in China verbouwen geloof ik wel, die verbouwen alles waar vraag naar is. ;-)

 3. Ton zegt:

  Ffe een vraagje….Weet er iemand of ik ergens echte Thaise Isaan sato kopen kan bij een van de winkels of een slijterij oid?? of is deze in NL niet te krijgen?? alvast bedankt..

 4. Robin zegt:

  Ik kende het niet, dus ik zou het zo ook niet weten.
  Misschien iemand die meeleest?
  En ik zal mijn oren en ogen open houden.

  Isaan sato

  Heb je nooit geprobeerd het zelf te maken, Ton? In Thailand is het volgens mij ook voornamelijk een “huisbrouwseltje”.

 5. Ton zegt:

  Ik weet het, het is een heel lekker eigenbrouwsel echt waar, maar ik dacht dat het mischien hier ergens in NL te koop zou zijn. en zelf maken lukt me niet, ik blijf zoeken…….bedankt Robin

 6. Béline zegt:

  Vandaag in het magazine van de Volkskrant een juichende bespreking van restaurant San San in Rotterdam (de enige SichuanChinees in Nederland).
  Ze hebben ook Mapo Dofu gegeten! ;)

 7. Robin zegt:

  Mac van Dinther he? Ja, ik las het al op twitter, dat ie enthousiast was. Hardstikke goed! Ik gun het ze van harte, al die positieve kritieken.

  Vraag me alleen wel af of hij zijn mapo tofu nu wel of niet met gehakt kreeg want ik hoorde van anderen dat hun mapo vegetarisch was! Dat vind ik zooo raar, vegetarische mapo tofu. Op de menukaart staat de “aubergines boerenstijl” ook bij de vegetarische opties, maar die kregen wij toen we die bestelden wel gewoon lekker met vlees. Al kan die zonder gehakt nog steeds okay zijn, maar mapo zonder gehakt? Nee, ik kan er nog steeds niet over uit. *grin*

  Voor wie niet snapt waar dit over gaat, lees mijn verslag van ons etentje bij: Sichuan restaurant SanSan in Rotterdam

  Edit: de recensie staat ook online: Mac over SanSan

 8. Béline zegt:

  Zeg, wist jij al dat je volgens deze site http://blog.just-eat.nl/top-50-nederlandse-foodblogs/ op nummer 10 staat??? Gefeliciteerd met deze prestatie!

 9. Robin zegt:

  Ja, daar hebben ze me destijds netjes van op de hoogte gesteld. :-)
  Goed he? Het staat ook hier rechts, bij “in de media“.

  (technisch gezien is dat een pagina en geen post, dus als daar iets bijkomt gebeurt dat stilletjes)

 10. Béline zegt:

  Ik heb net iets gekocht waarvan ik denk dat jij daar ook wel enthousiast over zal zijn. Etherische oliën kristallen http://www.kokenmetkristallen.nl/
  Ik zelf heb de smaken lemongrass (citronella genaamd) en basilicum meegenomen, maar ook de smaak bergamot liikt me vreselijk intressant en dan met name binnen de chinese keuken. Ze zijn niet goedkoop €8.45 voor 20 gram, maar dat is dus wel genoeg voor 400 porties. Te koop bij de Ekoplaza én aldaar te proeven…..ongelofelijk, nog nooit zo’n smaakexplosie in mijn mond gehad van 2!!!!! korreltjes basilicumsmaak…..alsof ik een hand versgeplukte zondoorstoofde basilicum had gegeten.
  Maar goed, voor de oosterse keukens zijn de smaken citronella, kardamom en mijns inziens bergamot heel geschikt.
  Ik vond het een bijzondere ervaring om te proeven. Zoonlief ook trouwens, die had 2 korreltjes citrus geproefd en liep 10 later nog verzaligd te grijnzen! :)

 11. Béline zegt:

  Edit -zoonlief liep 10 minuten later nog verzaligd te grijnzen! :) –

 12. Charlotte zegt:

  Weet u waar ik die lekkere crunchy balinese pinda’s kan kopen? Ik ben te laat voor de Tongtong fair want daar verkopen ze die pinda’s van het merk Matahari. Zij zijn luchtdicht verpakt in kleine en grote zakken. Is er een winkel of een site waar ik ze kan kopen?
  Dank!

 13. Robin zegt:

  Bedoel je deze zakken, Charlotte? Kacang Bali van Matahari?

  Ik weet niet waar ze die verkopen, ik zal er eens op letten. Of misschien weet een andere lezer het.
  Het zou wel handig zijn om te weten waar je woont, want je zult er vast niet voor naar Tietjerksteradeel willen, of wel?

 14. Robin zegt:

  Het zou me zo op het eerste gezicht niet echt aantrekken, Béline. Maar je vertelt er zo enthousiast over dat ik nu wel nieuwsgierig ben! Ik ga binnenkort eens even kijken bij Ekoplaza. Bedankt voor de tip.

  Het lijkt me vooral handig in zoete gerechten. Merengues of zo. Lemongrass schuimkoekjes, yeah! :-)

 15. Harre Jacobs zegt:

  Ik ben heel hard op zoek naar ngo om/rice paddy herb/rijstkruid. Enig idee waar ik dit in de buurt van Den Haag zou kunnen vinden, of ergens op internet zou kunnen bestellen? Meer info: rijstkruid. Het liefst de zaden zodat ik zelf plantjes kan kweken. Zie: growing rice paddy herb.
  In Vietnam heb ik ooit een Pho gegeten, met verse kruiden eroverheen, en die smaak staat me nog steeds bij. Inmiddels heb ik van de meeste varianten plantjes thuis staan (mexicaanse koriander, thaise basilicum (zoete en heilige), vietnamese munt, perilla), maar die smaak van toen heb ik nog niet gevonden. Ik hoop dat je me verder kan helpen! Alvast heel erg bedankt!

 16. Robin zegt:

  Hm, nee, ik geloof niet dat ik het hier ooit ben tegengekomen.

  *edit*

  Gevonden bij Oriental in Rotterdam en vandaag, 18 september 2014, over geschreven: Klik: Rice Paddy Herb

  Heb ook nog rondgegoogeld maar kon geen online adresjes vinden. Vreeken lijkt het niet te hebben. Ik zou als ik jou was eens langs gaan bij bijvoorbeeld:

  Thai Shop
  Koningsstraat 42, 1011EW Amsterdam
  tel. 020-6209900

  Die worden elke week rechtstreeks beleverd vanuit Thailand. Daar valt misschien wel iets mee te regelen? Dat ze of een plantje of een zakje met zaadjes voor je meenemen?

 17. Harre Jacobs zegt:

  Dankjewel voor alle moeite. Wah Nam Hong had ik al geprobeerd, maar helaas. Maar ik ga Amsterdam proberen! Ik laat het je weten.

 18. Béline zegt:

  Ik kan het niet nalaten om je een linkje http://www.vice.com/nl/read/hoe-is-het-om-een-hele-dag-vreemde-shit-uit-de-chinese-supermarkt-te-eten te sturen naar een artikel dat heet: Hoe is het om een hele dag mysterieuze shit uit de Chinese supermarkt te eten?
  Erg komisch en ook wel herkenbaar. ;)

 19. Robin zegt:

  Leuk! Bedankt! Heb ze maar even gewezen op deze site. ;-)
  Een beetje suf vind ik het wel hoor. Alles rechtstreeks uit de verpakking eten ipv er iets mee te doen.

 20. Federico zegt:

  In een Chinese Toko vond ik een zak “roasted gluten”. De inhoud lijkt een beetje op brokken “gedroogd brood van 4 x 4 cm “. Weet iemand hoe je het kunt gebruiken?

 21. Robin zegt:

  Hoi Federico. Had je deze posts over gluten al gezien: gluten.
  Al staan daar die “stukjes brood” die jij gekocht hebt nog niet bij.
  Jij hebt denk ik dit zakje:

  Roasted Gluten

  Het heet yaki-fu en gaat meestal in de soep of waterig stoofpotje en wordt dan helemaal zacht. Ik lees ook dat je het eerst 1 a 2 uur moet laten weken in water. Het is een soort vleesvervanger. Als je op de foto klikt kom je op een blog dat er wat meer over vertelt. Ik heb het zelf nog nooit gegeten. Tenminste, niet dat ik me kan herinneren. :-)

  Dit zijn de Chinese tekens: 脫水烤麩
  Daarop plaatjes googelen kan erg inspirerend werken.
  (klik voor als jouw browser geen Chinese tekens aankan)

 22. Federico zegt:

  Dat is inderdaad wat ik hier heb. Wij willen het ook als vleesvervanger gebruiken.
  Leuk die “klik” … ga het gebruiken om te zien of ik een recept kan vinden.
  Als ik iets oosters zoek, kijk ik altijd eerst op deze site … heel informatief …. dank!

 23. Robin zegt:

  Goed te horen! Dank je. :-)

 24. Béline zegt:

  Ik ben sinds gisteren de trotse bezitter van een Vulkanus RVS messenslijper en ik ben zo razend enthousiast dat ik het maar even hier neer zet!
  Zelfs mijn oudste, slechtse, goedkoopste en botste aardappelmesje glijdt nu als een mes door warme boter door een zachte tomaat: het ultieme testmiddel!
  Hier http://www.pannen.nl/vulkanus-messenslijper-roestvrij-staal is ie het goedkoopst. Lees vooral de reviews, ff naar beneden scrollen.

 25. Eduardus zegt:

  @ Béline, als je èchte kwaliteitsmessen bezit, gebruik je zulke
  dingen niet, slecht voor je messen.
  goegel maar eens over messen slijpen.

 26. Robin zegt:

  Gelukkig is haar oudste, slechtste, goedkoopste en botste aardappelschilmesje waarschijnlijk geen kwaliteitsmes. :-)

  Maar heb je zelf al gegoegeld, Ed? Die vulkanus messenslijper krijgt al jaren goeie reviews hoor, maar je dure koksmes zou ik er ook niet doorhalen. Behalve als je die toch al verkloot had door ‘m slecht te verzorgen en je geen zin hebt ‘m professioneel te laten slijpen. Dan kan je zelfs die er wel doorhalen, lijkt me.

 27. Willem zegt:

  Ik heb de zwart kunststof versie van de Vulkanus. Is verder hetzelfde als de RVS versie. Als iemand hem wil overnemen… Ik gebruik hem niet.

 28. Eduardus zegt:

  Robin, goeie messen slecht verzorgen is een zonde.
  En natuurlijk is zo,n messenslijper handig, voor een………. aardappelenschillenmesje, ik kat dat ook niet af.:-D
  En reviews, ach voor wat ze waard zijn, voor mijn messen geef ik ze een -1.
  Het euvel met die dingen is dat de slijphoek te klein is en
  hele dunne messen er door halen, zoals o.a. een zalmmes dan heb je gelijk het snijvlak verkloot.
  En laten slijpen heb ik nog nooit gedaan, altijd verschillende Japanse
  wetstenen gebruiken op de goeie manier. Doe’k al jaren.
  Misschien heb je toen dat programma gezien van Wouter Klootwijk
  over molenmessen? Nou daar heb ik toch wat van opgestoken.;-)
  Eh, jij hebt mij natuurlijk ingedeeld onder de letter Z? :-D

 29. Robin zegt:

  Klootwijk was anders best te spreken over deze vulkanus. Nogmaals, niet voor zijn mooiste messen, maar de meeste mensen hebben helemaal geen batterij mooie messen in hun keukenla. En die dat wel hebben (zoals Willem blijkbaar LOL) zullen het wel uit hun hoofd laten ze door een vulkanus te halen.

 30. Willem zegt:

  Mijn Zwilling en Tamahagene haal ik er inderdaad niet door ;) Ik trok stukjes uit de Zwilling.

 31. Béline zegt:

  Als je het leuk vind kan ik onder je Laksa Nyona wel een foto plaatsen van de door mij gegeten laksa. Alleen hoe? Heb net een album bij mijnalbum.nl aangemaakt.
  Ook heb ik (met veel pijn en moeite) in Maleisië wat engelstalige kookboekjes opgescharreld, ik was namelijk diep onder de indruk van de keuken. Eén van die boekjes gaat specifiek over de Nonyakeuken. De recepten zijn goed en authentiek. Nyonya laksa, ofwel laksa lemak staat er ook in. Als je wilt kan ik het scannen en je mailen.

 32. Robin zegt:

  Ja, leuk! Mail me dan ook waar die foto staat, als die openbaar staat is tenminste, dan “zet” ik ‘m hier. Anders zou je ‘m ook nog kunnen mailen, zet ik ‘m op mijn flickr account en zet ‘m dan hier.
  (mijn email staat daar rechts in de kolom, bij “volg Kok Robin ook op” en dan het gele envelopje.

  Edit: done! Foto staat nu in jouw laatste comment bij de laksa-post.
  En bedankt voor het recept. Als ik het ga maken meld ik me weer. :-)

 33. Wim de Knoop zegt:

  Wie kan mij vertellen waar ik in Nederland Bumbu Buah Pedas kan kopen

 34. Robin zegt:


  Bumbu Buah Pedas (Fruit Seasoning Salt – Spicy) – 5.2oz

  Ik ken het niet, maar misschien dat iemand die hier meeleest het wel kent en een adres kent waar het nog te koop is? Maar als ik zo een rondje google doe, dan vrees ik het ergste voor je. Het lijkt wel of het nergens meer te koop is.

 35. ed zegt:

  weet iemand waar je aji-ngon (hat nem)kan kopen dit is een smaakpoeder van het merk ajinomoto en de mayo van ajinomoto kan het nergens vinden

 36. Robin zegt:

  Is dat niet gewoon een Vietnamees merk voor ve-tsin? De zakjes van die Japanse producent Ajinomoto zijn wel gewoon te koop in Nederland, bij de meeste toko’s wel. En die mayonaise, is dat niet gewoon Kewpie mayonaise? Te koop bij de grotere toko’s. Of wil je perse die Vietnamese merken? Die ken ik niet, dus ik heb geen idee of die hier te koop zijn.

 37. ed zegt:

  het heeft een korrelige structuur smaak varken heb het nodig om bun thit nuong te maken[geroosterd varken op een bed van rijstvermicelli met salade en kruiden,vietnamese dipsaus erover garneren met gehakte pinda en tafelzuren]gaat door de marinade denk dat ik het maar vervang door varkensbouillonpoeder.kewpie is iets zouter de mayo gaat ook door de marinade en word ook gebruikt in de saus die je er als dressing over het geheel doet het is een nieuw recept waarschijnlijk ontwikkeld door chefs in opdracht van ajinomoto om hun merchandise te verkopen.daar ik dit gerecht heel lekker vind en de combi mayo vreemd vind vroeg ik me af hoe het smaakt in relatie tot het authentieke.waarschijnlijk is het niet verkrijgbaar dus zal niemand reageren en zal ik over 3 weken het recept met vervangende middelen maken want dan moet ik naar de peperbol om annattozaad te kopen voor het recept
  dit is trouwens ook moeilijk verkrijgbaar.

 38. Robin zegt:

  Ik ben benieuwd. Succes in ieder geval.

 39. Wim de Knoop zegt:

  Robin bedankt voor je reactie – Ik heb recent Bumbu Buah Pedas in Suriname gekocht en ik ben er inmiddels verslaafd aan. In Amerika en Australie is het wel te koop maar die versturen niet naar Europa.
  Ik hoop dat iemand hier het wel ken en mij kan helpen
  Jij bedankt voor je hulp
  Wim

 40. Béline zegt:

  Ik heb weer wat nieuws gespot bij Amazing Oriental in DH, de ondergrondse AO wel te verstaan.
  Namelijk praew leaf en acacia leaf ofwel acacia pennata.
  Ik kan er niet veel over vinden. Ken jij het, Robin?
  En belangrijker, weet je wat je er mee kan doen? ;-)

 41. Robin zegt:

  Die tweede is Cha-om, daarover schrijf ik hier:
  http://www.aziatische-ingredienten.nl/cha-om/
  (een half jaar na jouw vraag hoor ;-) )
  Lekker in een omelet.

  Die eerste dacht ik dat niet te krijgen was in Nederland! Dat is wat ze in Singapore door de laksa doen, vandaar de naam daun laksa! Heb ik me al een paar keer door de jaren heen suf naar gezocht en nooit kunnen vinden!
  http://en.wikipedia.org/wiki/Persicaria_odorata

  Als ik weer eens in Den Haag ben ga ik zeker even langs de Oriental op de Spuimarkt.

 42. Béline zegt:

  Goed van mij, hè, om daun laksa voor je te vinden! :-D

 43. Robin zegt:

  Keigoed ja! :-)

 44. wlun zegt:

  Hallo Robin,

  Wat een leuke en informatieve site, zeg, complimenten.
  Ik ben zelf van Chinese komaf en kom ik zodoende regelmatig in de bekende tokos. Maar datgene wat ik zoek is wat specifieker. Weet jij of er in of in de buurt van R’dam Koreaanse winkels zijn die authentieke tafel-bbqs/grills verkopen? Dus niet zozeer moderne keramieke versies, die je normaal kan kopen.

  Hopelijk heb je een goeie tip voor me. Bijvoorbaat dank voor je reactie en keep up the good work! Groets.

 45. Robin zegt:

  Ik weet eigenlijk niet wat nou authentiek is, zo’n bbq met “kippengaas” of zo’n gietijzeren ribbelding of zo’n plaat met sneetjes erin? Plat of bol?

  Korean table grill

  Korean table grill

  Korean table grill

  Hoe dan ook, er zijn niet zo heel veel Koreaanse toko’s in Nederland, ik denk dat ze dit allemaal zijn:
  http://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/koreaanse-toko/
  Je zou eerst Interburgo eens kunnen bellen? Die hebben wel een aantal bbq’s in hun online catalogus staan: http://www.interburgo.nl/Catalogue.pdf (helemaal onderaan), maar ik weet niet of die ook te koop zijn in hun winkeltje op de Vareseweg.

  En je kunt het ook proberen bij Yong Da:
  http://www.yongda.nl/index.php?route=product/category&path=3_52&page=2
  Dat is een online winkel, maar je kunt er ook langs, ze zitten in Den Haag en Leidschendam:
  http://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/yongda/

 46. Marjet zegt:

  Er zit op de Kinkerstraat in Amsterdam een nieuw toko! Heel erg chill!

 47. Eduardus zegt:

  Wat een gekloot met die dingen, is een pannetje niet handiger?

 48. Robin zegt:

  Een Koreaanse toko, Marjet? Heb je niet wat meer informatie?

  En Ed, een pannetje? Wil je de Koreanen aan het gourmetten krijgen?!?! Nee toch? LOL

 49. wlun zegt:

  Bedankt voor je snelle reactie en bruikbare tips! Ik ga de winkels zeker even checken…

  En wat betreft praktisch gebruik of juist niet…stiekem hoop ik dat er kleine bbq kooltjes in gaan, zodat je echt binnenshuis kan grillen, maar ik denk dat de roosters op zo’n mini gasbrander gaat.

  Hoe dan ook, ik ga es kijken wat er zoal te krijgen is.

  Nogmaals dank en ik zal je site blijven checken…groets.

 50. Junchai zegt:

  Weet iemand misschien in welk toko in Den Haag Lyne water ,loog water te koop ? Trouwen heel erg leuk forum .

 51. Robin zegt:

  Doe je wel voorzichtig, wlun? Elk jaar overlijden er mensen die binnen proberen te bbq-en. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Ik zou me van tevoren even goed informeren voor je binnen een barbecue aansteekt.

 52. Robin zegt:

  Hi Junchai, loogwater is best makkelijk te krijgen. Ik weet zeker dat je het zult vinden bij bijvoorbeeld Oriental op de Spuimarkt of die op de Markthof, Wah Nam Hong op de Gedempte Burgwal heeft het ook vast in huis. Ik denk veel toko’s wel.

 53. Junchai zegt:

  Hi, Robin bedankt voor je snelle reactie en goed tips ga zeker winkel checken.

 54. Ans Huisman zegt:

  Hallo,

  Ik heb een chinese fonduepan op marktplaats gekocht, maar de gebruiksaanwijzing zit er niet meer bij!
  Nu is mijn vraag wat voor een brandstof moet ik in het brandertje doen? Het is een open potje zonder dekseltje dus ik neem aan dat er geen spiritus in kan?Wie kan me helpen heb zoon zin aan een jimjum!

  Groetjes Ans

 55. Robin zegt:

  Bij de toko verkopen ze blikjes ethanol gel. Dat is een soort brandpasta, die zet je er zo onder, huppakee:

  Ethanol gel

  Maar in principe kun je eronder zetten wat je wilt hoor. Als de bouillon maar warm blijft.

 56. Charlotte zegt:

  Ik kwam op google een foto tegen die aan jullie site gelinkt is, maar ik kan hem op jullie site niet vinden. Ik ben al jaren op zoek naar Matahari pinda’s: kacang Bali. Weet iemand waar ik die kan kopen in Nederland?

 57. Robin zegt:

  Nee, sorry. Het is ook de vraag hierboven van Charlotte (dd 31 mei 2012), maar ik ken het niet, dus geen idee.

 58. Erwin zegt:

  Mooie site, staat in de bookmarks, maar waar zijn de pepers? Kijk ik eroverheen?

 59. Robin zegt:

  Als je hier rechtsboven zoekt op peper krijg je de posts over: Sichuan peper, verse groene peper, verse chilipeper, gedroogde chilipeper en meer. Voor echt gedetailleerde informatie verwijs ik in die posts weer naar gespecialiseerde sites.

  Of bedoel je dat Pepers hun eigen “hoofdstukje” verdienen, daar rechtsboven onder het kopje “PRODUCTEN”?

 60. Noud zegt:

  Hoi ik was en ben op zoek naar Jasmijn thee.
  Vroeger haalde ik deze thee altijd in Den Haag ( Toko Cheung Kong ) in een kartonnendoosje van oranje en geel van kleur. Weet iemand waar je dit kunt kopen? Is dus losse thee. Volgens mij kun je bij de Orient Spuimarkt Jasmijn theezakjes kopen. Maar wil toch echt losse thee hebben? En liever ook niet zo duur/

  tnx!

  ps) leuke site zo op het 1e gezicht

 61. Robin zegt:

  Ik denk dat ze bij Oriental ook echt wel doosjes met losse jasmijnthee verkopen. Gewoon van die zwarte thee, bedoel je he? Ze hebben er tegenwoordig ook jasmijnparels, dat is groene thee en die is best duur. Maar doosjes met losse, zwarte jasmijnthee hebben ze vast ook. Die zal niet te duur zijn.

 62. Noud zegt:

  tnx voor je reply.
  Ik heb laatst bij de Orient Jasmijnthee in een blikkerig theedoosje gekocht, maar die thee smaakt echt niet zolang zo goed als in de Toko Cheung Kong. Orient heeft ook andere jasmijnthee, maar die thee ligt zo open en bloot dat ik denk dat de smaak verdwijnt doordat het in aanmerking komt door licht, waardoor de smaak verdwijnt.

 63. Noud zegt:

  Inmiddels heb ik de Jasmijn thee bij de Oriental Markthof in Den Haag gekocht. tnx

 64. Robin zegt:

  Zelfde doosje? Mooi zo!

 65. Han Koek zegt:

  Wat een fantastische site zeg! Perfect ook qua vormgeving, nooit iets aan veranderen. Nu nog leren koken..

  Nu naar de vraag; ken je toevallig een winkel/toko waar je Koreaanse eetstokjes kan kopen? Die zijn van staal, gaan samen met een lepel en vrij plat (https://s3.amazonaws.com/cooltools_legacy/chopsticks.jpeg). Bij de Oriëntal hebben ze ze niet, hoewel ze daar sowieso nauwelijks stokjes te koop hebben, vreemd genoeg.

 66. Ik zegt:

  Welke sojasauzen gebruiken jullie om bv gebakken Tempeh te bereiden? Ik zelf gebruik Kikkoman en doe daar heel lang mee. Nu wil ik eens een echte lekkere hebben bij dit soort gerechtjes. Heeft iemand een idee? Ik heb zelf nog een flesje van een Albert Heijn merk maar die gebruik ik nooit meer. Tnx

 67. Robin zegt:

  Ik maak tempeh eigenlijk altijd op dezelfde manier, gewoon omdat het dan zo superlekker is:

  Tempe Kerin

  Maar ja, daar gaat geen sojasaus door. ;-)

  Kijk, hier staan: alle sojasauzen op een rijtje.
  Kikkoman is zo slecht nog niet en de Chinese, lichte sojasauzen lijken daar veel op. Misschien kun eens zo’n flesje sojasaus voor seafood kopen, die is wel lekker om in te dippen. En natuurlijk een goede ketjap, dat past wel bij tempeh, want tempeh is net als ketjap typisch Indonesisch.

 68. Martje zegt:

  Wat een leuke site! Echt superhandig!

 69. Caline zegt:

  Wat een heerlijke site om eens op rond te kijken. Mijn complimenten. Ik hoop dat hij nog lang zal bestaan en ga hem bookmarken :)

 70. Neelke zegt:

  Hallo!
  Ik ben op zoek naar de Cambodjaanse Prahok, of fish paste, weet iemand of dit in nederland te koop is? Het is een soort gefermenteerde vis pasta, die nogal typisch is voor de cambodjaanse keuken. De meeste online toko’s in nederland kennen het product niet. Of kent iemand misschien een Thais of Vietnamees alternatief?

 71. ik zegt:

  Hoi kan de Cassave bij jullie site worden gezet?

  tnx

 72. Robin zegt:

  Ja, cassave staat ook nog op de to-do-list. Maar ik heb geen idee wanneer het er eindelijk van gaat komen die erop te zetten.

 73. Jerry Aoijs zegt:

  Hi lieve mensen, erg leuke internet zet-up. Prima en goed te begrijpen.
  Ik heb een vraag; Ik heb zelf al 16 jaren een asiatische kookschool in Keulen (DLD) en bied alle asiatische keukens aan. Ik zoek een adres waar ik in Nederland mijn indonesische keuken kennis nog kan verscherpen. Het liefst een oudere dame uit voormalig Nederlands Indie. Helaas is deze generatie bijna uitgestorven. Met andere woorden “asli”. Natuurlijk wordt deze persoon door mij vergoed en hoeft het niet prodeo te doen. Misschien lukt het me deze keer. De Warungs Keliling konden me tot nu toe niet helpen. Bij voorbaat hartelijk dank. Jerry

 74. Robin zegt:

  Ik heb je vraag ook gesteld op twitter, maar ik denk dat hij toch te breed/vaag is om specifieke antwoorden op te krijgen.

  Wil je 1 les, 1 avond, meerdere lessen? Waar? Maakt het helemaal niet uit waar? Indisch of Indonesisch? Moet het echt een oud tantetje zijn?

 75. Jerry Aoijs zegt:

  Hi Robin,
  erg goed van je om zo snel te antwoorden. Laat me maar eerst beginnen, waar gelest moet worden. Omdat ik in Keulen woon, zou ik het graag beneden de rijn zien, als het kan. Om het omvang aan gerechten te begrenzen zou ik zeggen; Rijsttafel. Ik ken het goed, maar er zijn een aantal gerechten, die hebben nog aandacht nodig. Ik kan met die persoon dan zelf bespreken, hoeveel dagen er nodig zijn. Wanneer ik geen oud persoon krijgen kan, ben ik ook tevreden met jongere personen. Mijn ervaring heeft geleerd, dat jongere een soort verwaterd indisch eten brouwen. Omdat ik bekend ben voor mijn authentische keuken, wil ik het ook zo houden.
  Nochmaals hartelijk dank en groeten
  Jerry

 76. Jerry Aoijs zegt:

  Hi Robin,
  om nog eventjes precieser te worden, het gaat me daarom, verschillende bumbu’s maken. Mijn criteria in mijn kookschool is; zelf je bumbu’s maken en geen convienience keukenspul gebruiken uit een potje, zakje of doosje. Want niet alle kant-en-klaar-spullen zijn smaak-korrekt gemixt. Hoop hiermee een beetje geholpen te hebben.
  Cheers
  Jerry

 77. Beline zegt:

  Jerry, op de NRC Koken van vandaag staat een reactie van ene Dirk, een “oud Indisch gast” naar eigen zeggen.
  http://www.nrc.nl/koken/2013/08/19/hondenblad-en-waterspinazie/
  Misschien kan je hem mailen voor hulp?
  Stel hij woont te ver weg, dan heeft hij vast wel kennissen die je kunnen helpen.

 78. Beline zegt:

  Robin, aangezien jij ook van Indiaas koken houdt, ik heb eindelijk een internetwinkel gevonden waar ik gedroogde Kashmiripepers kan kopen, redelijk onmisbaar in diverse curry’s.
  Hierbij de link: http://www.peperzaden.nl/gedroogde-chilipepers.html

 79. Jerry Aoijs zegt:

  Hi Beline,
  ik heb direct bij nrc/koken gekeken. Ik zal hem zo snel mogelijk polsen. In elk geval hartelijk dank.

  Cheerio

  Jerry

 80. Eduardus zegt:

  @Beline,

  Jezus, wat een prijzen voor die pepers.
  Daar koop ik op de markt in Rotterdam een hele kraam voor op ;-) (bijna)

 81. Jerry Aoijs zegt:

  Hi Beline,
  heb geprobeerd om daar (nrc/koken) ook mijn vraag te plaatsen. Helaas werd niet geaccepteerd en uitgewist. Jammer. Toch nog hartelijk dank.

 82. Cor zegt:

  Beste Robin,

  Voor het maken van een Portugees gerecht (Cataplana) zoek ik diversen soorten zeevis bijv. Zeeduivel, Kabeljauw, zeebaars.
  Maar dan losse stukken van deze vissen bij elkaar in 1 zak of doos.
  Ik zag in Portugal gewoon verschillende grote open zakken in de diepvries staan met allemaal verschillende soorten vis die je zelf kon scheppen. Ik kan nergens zoiets hier vinden.
  Want van al deze vissen een hele vis kopen is wel een beetje erg veel voor een gerecht als Cataplana.
  Als iemand tips heeft graag.

 83. Robin zegt:

  Ik vind dat soort vragen altijd moeilijk als ik niet weet waar iemand woont. Maar in jouw geval zou ik het ook dan niet echt weten. Ik zou denk ik gewoon wat minder soorten in de cataplana doen. Of ze zelf fileren, mengen, verdelen in porties en invriezen?

 84. Eduardus zegt:

  Kreeg gisteren de schrik van mijn leven, website van Robin uit de lucht.
  watskeburt?
  Gelukkig doet’ie het weer, zou hem missen.

 85. Robin zegt:

  Dank je. :-)

  Maar ik denk dat ik nog veel en veel harder schrok!
  Mijn webhost had om zeer onduidelijke redenen (ze hadden het over “scripts op uw website”) de site offline gehaald. En dan kun je niks anders doen dan hopen en bidden dat ze met meer informatie komen, want zelf konden we niks raars vinden. En dat ze ‘m snel weer online zullen zetten. Maar daar leek het gisterochtend niet op.

  Dankzij een lief culi-twittermaatje met eigen webhosting bedrijf hebben we de hele site bij mijn oude host weggetrokken en bij hem ondergebracht en voila, hij doet ut weer!

  Je kunt voorstellen dat ik heel, heel, blij ben.
  Hopelijk is Aziatische-ingredienten.nl nu nooooooooit meer zomaar weg. :-)

 86. Eduardus zegt:

  O gelukkig maar, ik dacht even aan iets heel anders.
  Fijn voor jou dat het weer in orde is.
  Ik heb eergisteren een biidehandte actie uitgevoerd.
  Ik wilde mijn computer een beetje opschonen en daarbij ontdekte ik dat er ongeveer 4500 cookies op stonden en daar ik er nogal een tegenstand tegen heb dacht ik, ik flikker ze er allemaal af……..
  Had ik niet moeten doen, Flickr was helemaal ontregeld, Ipernity moest ik opnieuw inloggen en was steeds het wachtwoord verkeerd.
  Mijn wachtwoord opgevraagd, ingelogd, alle foto’s en contacten weg.
  Gevraagd hoe dat kon, u hebt waarschijnlijk uw account gedeactiveerd
  was het antwoord. Niks meer aan te doen. Helemaal opnieuw beginnen en nog meer trammeland met andere websites.
  En toen kreeg ik ook jou niet meer op m’n scherm.
  Maar alles is weer goed, groetjes.

 87. Anita zegt:

  Hallo Robin,
  Wat een vreselijk FIJNE site heb je gemaakt. Dank je wel! :-)

  Groet, Anita

 88. Robin zegt:

  Aaaah, dank je. *glunder*

 89. Vanakam vzw zegt:

  Beste Robin, proficiat met deze site!
  Wij met Vanakam vzw zijn actief in India. Met opbrengsten uit activiteiten die we in België organiseren ondersteunen we sociale projecten in India. Eén van die acties in 2011 was de realisatie van een kookboek ‘Masala, veel meer dan een kookboek uit India’, waarbij we hebben samengewerkt met een chef uit België en een chef uit India. Ik weet dat onze uitgeverij ‘Lannoo’ het boek ook in Nederland heeft aangeboden, maar vroeg mij af of u er al over had gehoord en wat je eventuele feedback is? Vele groeten uit België vanwege Vanakam vzw

 90. Robin zegt:

  Ik ken het boek niet. En ik zie dat het ook niet meer te koop is, bij bijvoorbeeld bol.com : Masala, Veel Meer Dan Een Kookboek Uit India

  Dus ik kan er helemaal niks over zeggen, behalve dat het er mooi uitziet. :-)

 91. Eduardus zegt:

  Hier en daar nog wel te koop in het Nederlands,
  o.a. bij kookboekstore.nl = op voorraad € 34,99.

 92. Eduardus zegt:

  Ik heb al een jaartje een “vergeten”pot met gedroogde apekoppaddestoelen in de kast staan toen dacht ik, ik kijk even bij de paddestoelen van Robin wat ik er mee kan doen, schrik, geen apekoppadestoelen; Hericium Ernaceus, pruikzwam, pom pom blanc.
  Wat nu?

 93. Robin zegt:

  Ja, je gelooft het niet, maar er is nog zooooooveel wat er niet op staat. :-)

  Maar apenkopzwam, die kun je het beste een uurtje voorweken en daarna nog lekker meestoven in stoofpotje of soep. Meer een sudderpaddestoel.

 94. Beline zegt:

  Robin, (of iemand anders) weet jij toevallig waar ik asam gelugur, en dan de gedroogde versie genaamd asam keping genoemd kan kopen?
  Het is typisch voor de Maleise keuken. Als vervanger wordt tamarinde genoemd, maar dat is echter alleen maar zuur en niet ook nog eens fruitig zoals asam gelugur.

 95. Fanny zegt:

  Goedemiddag.
  Mijn vraag is hebben groene bannanen blad?

 96. Robin zegt:

  Ja, alle soorten banaan komen van een bananenboom en die hebben allemaal bananenblad.

 97. Beline zegt:

  Ik kwam laatst bij de natuurvoedingswinkel kokosmeel tegen.
  Daar had ik dus nog nooit van gehoord.
  Kokosjunkie als ik ben heb ik het dus meegenomen.
  Maar wat nu?
  Heb jij daar wel eens wat mee gedaan en weet je of en zo ja, hoe het gebruikt wordt in de Aziatische keuken?

 98. Robin zegt:

  Volgens mij is het een Westerse uitvinding. ;-)
  Gewoon gedroogde kokosrasp nog fijner gemalen tot poeder.
  Voor gluten-intoleranten enzo. Te koop in health stores.

 99. Jerry zegt:

  Ik kwam toevallig op iets moois, tofu zonder soja bonen maar van kikkererwten gemaakt. Genaamd burmese tofu, je hebt het naturel recept en je hebt het gefermenteerde recept. Mischien wel leuk om te proberen en te vermelden op de site:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Burmese_tofu
  http://www.ericsons.net/784/burmese-tofu
  http://kitchen-tested.com/2013/04/18/chickpea-tofu/

  Groetjes!

 100. Robin zegt:

  Dat is inderdaad leuk! Ik zal ‘m op mijn to-do-list zetten om eens te maken.

  *edit*
  Gemaakt! En goedgekeurd. Is echt lekker. Lees meer daarover in de post over: Burmese tofu

 101. Beline zegt:

  Leuk recept vandaag in de Volkskrant http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2964/Volkskeuken/article/detail/3621492/2014/03/24/De-noedelroute-naar-uw-bord.dhtml en een verwijzing naar een voor fans van de Aziatische keuken misschien wel leuk kookboek: On the noodleroad van Jenny Lin-Liu.

 102. L. Meulemeester zegt:

  Vraagje over gula djawa.

  In mijn recept voor spekkoek staat 500 gram suiker. Ik wil dat vervangen door gula djawa. Hoeveel moet ik hervan gebruiken? Meer of minder dan 500 gram?
  Alvast grote dank.

 103. Robin zegt:

  Ik zou het 1 op 1 vervangen. En realiseer je wel dat het effect heeft op de kleur van je spekkoek he?

 104. Beline zegt:

  Toch weer eens wat nieuws gevonden, in de Indiase toko. Namelijk gulkand. http://en.wikipedia.org/wiki/Gulkand
  Interessant spul, kennelijk een soort superfood, maar wat zal ik eens mee gaan doen? Iemand hier die het kent en het gebruikt?

 105. Robin zegt:

  Ik had er wel eens over gelezen, maar nog nooit gezien of gegeten. Hopelijk iemand anders die hier leest,,,,,

 106. Beline zegt:

  Ik heb de gullkand geproeft en het is ongelofelijk lekker en bijzonder spul. Ik denk dat ik het door een smoothie ga doen of een gulkand lassi ipv een mango lassi maken oid. Mocht je het ooit zien: kopen!!! Aanrader!

 107. Jolanda zegt:

  Hallo allemaal

  Ik weet niet of ik hier op de goede plaats mijn vraag stel, maar weet iemand waar ik sarongs kan kopen?

  Ik hoor het graag.

  Groetjes

 108. Robin zegt:

  Bij Oriental Delft kun je in ieder geval geen sarongs kopen. Heb je comment even verplaatst naar hier.
  Ik weet eerlijk gezegd niet waar je wel sarongs kunt kopen in Nederland.

 109. velthove zegt:

  Weet iemand waar chilsung cider te koop is?
  Dronk het in Zuid-Korea,heerlijk!

 110. Robin zegt:

  Interburgo in Rotterdam heeft het in haar assortiment, het staat in hun product catalogus. Dus is het daar te koop en waarschijnlijk ook bij de verschillende Koreaanse toko’s in Nederland. En misschien ook wel bij de grotere “gewone” toko’s zoals Amazing Oriental.

  Misschien kun je Interburgo mailen om te vragen naar de verkoopadressen van chilsung cider? En er in ieder geval even bij vertellen waar je (ongeveer) woont, dan is het ook makkelijker antwoord te geven.

 111. Pessa zegt:

  Selamat Aziatische-ingrediënten,

  U bent er bewust van dat al uw informatie gekopieerd wordt?

  https://www.facebook.com/notes/indonesisch-koken/pandan-blad/150913285085563

  Uw volledige website is gekopieerd en men is er mee aan de haal.

  Hopende u hiermee geïnformeerd te hebben,

  Pessa

 112. Robin zegt:

  Oh god, het is weer zover. Wat is dat toch dat mensen denken dat alles wat ze op internet vinden gewoon mogen inpikken en doen alsof het van hun is? En als je ze daarop aanspreekt worden ze nog boos ook. :-(

  Bedankt voor het melden, Pessa! Het is nu gelukkig verwijderd.

 113. Eduardus zegt:

  Robin, is het jou bekend dat jouw foto van filet americain door anderen gebruikt wordt?

 114. Robin zegt:

  Ja, mijn foto’s (en soms ook tekst, inclusief “ik-zinnen”) worden constant gejat. Het is echt niet leuk meer. Er is ook geen beginnen aan om iedereen aan te schrijven. Soms doe ik het, meestal niet.

  Update: schrijf ik ze een keer aan, blijken ze netjes betaald te hebben bij Getty Images! *oeps* Niks gejat dus!

 115. Eduardus zegt:

  Natural spices is dus de dief.

  *Update van Robin* :
  Ze hebben netjes betaald bij Getty Images.
  Vergeten wel de credits erbij te zetten, volgens mij hoort dat nog steeds. Maar goed, dat maakt me niet zoveel uit.
  Behalve dan dat ik slecht kan nazien of ze betaald hebben…
  Hoe dan ook, geen dieven, Ed. ;-)

 116. Pessa zegt:

  Goedzo, lijkt me niet de bedoeling dat men een “site” / pagina bij Facebook start met het werk van een ander.

  Nu nog al onze content daar weg, zijn we nog mee bezig :)

 117. Robin zegt:

  Het rare is dat sommigen (zoals deze mevrouw) schijnen te denken dat alles wat ze op het net vinden gewoon van iedereen is. Anders moet je het niet op internet zetten. Ze was ook boos dat ik Facebook had verzocht het eraf te halen en in 1 adem beweert ze keihard dat het gewoon haar eigen content was. Gekkenhuis, echt gekkenhuis.

 118. Eduardus zegt:

  Pas op je hart Robin.

 119. Pessa zegt:

  We herkenden meteen je content :)

  Dat kwam omdat we zelf er achter kwamen dat een aantal zaken van onze site(s) daar waren geplakt (ook alsof het van haar zelf was). We hebben Facebook meteen deze content laten weghalen, alleen is het een beetje veel al wat ze van ons had / heeft gepakt. Zoveel zelfs dat we nu nog bezig zijn om alles te laten verwijderen.

  De humor is idd dat ze zelf reageert op de content ( van ons en van jou ) alsof ze het zelf heeft geschreven, bij jouw content had ze zelfs ook je foto’s overgenomen zagen we. Dus beweren vanuit haar dat het allemaal van haar zelf is is echt knettergek.

  Maar goed, ze valt nu mooi door de mand. Zo helpen we elkaar, ja toch. We blijven die tante Lenny (www.tantelenny.com) wel in de gaten houden, als het zo’n simpel figuur is kan ze elders zo weer verder gaan of opnieuw beginnen.

 120. Peter de Vos zegt:

  Vroeger zat er een kleine winkel onder het okura (yamafood) in Amsterdam en daar verkochten ze het drankje pocari sweat. (blauw witte blikjes)
  Weet ook iemand waar je dit kan kopen?

 121. Robin zegt:

  Waarschijnlijk wel bij een van de volgende toko’s:
  http://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/japanse-toko/

  De telefoonnummers staan erbij, dus ik zou ze gewoon even bellen om te vragen of ze het hebben.

 122. Beline zegt:

  Ik denk dat je deze collectie foto’s van pogingen om vanuit het Chinees naar het Engels te vertalen wel aardig vindt…….lost in translation. ;)

  http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/asia/china/11274952/Lost-in-translation-hilarious-mistranslated-Chinese-signs.html

 123. Robin zegt:

  Briljant. :-)

 124. frans muller zegt:

  Mijn vraag is ,ik heb een penvriendin in HCMC,heb zojuist een brief ontvangen in het Vietnamees,wie kan en wil hem vertalen ???

  mvg frans muller

 125. Isabelle Lyen zegt:

  Beste Robin,
  graag had ik geweten waar je Mochi ijs kan kopen in Belgie omgeving Antwerpen of het dichts bijzijnde.

  Vriendelijke Groeten
  Isabelle

 126. Robin zegt:

  Je bedoelt van dat ijs in een mochi-jasje? Dit:

  Mochi ijsjes

  Ik ben in België niet goed bekend, maar staat er hier geen toko bij:
  http://www.aziatische-ingredienten.nl/adreslijst-belgie/
  Misschien kun je ze eerst bellen om het te vragen.

 127. Kim van Grinsven zegt:

  Worden er ergens Thaise Boeddha altaartjes verkocht in een Toko ergens in Nederland?

 128. sunita zegt:

  Hallo allemaal, ik ben op zoek naar een lotus bloem mold waarmee je koekjes kan bakken. Een mold met een ijzeren staaf. Wie kan mij helpen. Of wie weet waar ze die verkopen.

 129. Robin zegt:

  Bedoel je zoiets: Kue Goyan ijzer?
  Het is ook handig om te weten waar je ongeveer woont. Dat we je niet naar Groningen sturen als je in Limburg woont. ;-)

 130. Martin zegt:

  Een kleine update voor je pagina met toko’s en hun adressen:

  Toko Kimara te Ijsselstein is verhuisd. Nieuw adres:

  Kasteellaan 23-25
  3401 AE IJsselstein

 131. Robin zegt:

  Bedankt, ik heb het aangepast!

 132. Eduardus zegt:

  Wasdanou? de Lange Muur dicht? Stond voor gesloten deur, luiken dicht.

 133. Robin zegt:

  Ooooh jee! Dat is meestal geen goed teken.
  Ik ben benieuwd.

 134. Ashara zegt:

  Hi Robin,

  gebruik je nederlandse of amerikaanse theelepels en eetlepels in de recepten?

  Vriendelijke groet, Ashara

 135. Robin zegt:

  Goeie vraag, ik zal het zo eens in de widget kolom hiernaast zetten, maar het is dus:
  1 el = 15 ml
  1 tl = 5 ml

  En ik gebruik echt van die maatlepeltjes. En dan zijn het afgestreken maatlepels. Nooit met een kop erop, want dat is niet eerlijk t.o.v. de vloeitstoffen. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *