Stoommandje, stoompan of stoommachine

Stoommandje, stoompan, stoomrekje

Hoe heet het?
Stomer, stoompan, (bamboe) stoommandje, stoommachine, steamer, zhēnglóng / 蒸笼.

Hoe te gebruiken?
Het principe is simpel: onderin zacht kokend water, bovenin eten in een geperforeerd schaaltje.

Wat is er te koop?


Stoompan

Eigenschappen: Aluminium, 2 verdiepingen stoompan, in meerdere maten verkrijgbaar, variërend van 15 cm tot wel 65 cm
Voordelen: in de grotere versies kun je ook hele vis of kip stomen of een aantal bordjes tegelijk.
Nadelen: neemt flink wat kastruimte in
Prijsklasse: ± € 20 – 60

Stoommandje in pan

Eigenschappen: inklapbaar, roestvrijstalen mandje
Voordelen: past in grote en kleine pannen. Goed afwasbaar. Neemt minste ruimte in.
Nadelen: let op dat er geen raar uitsteeksel in het midden zit. Dat is misschien handig om het mandje uit een hete pan te halen, maar zit verder nogal in de weg.
Prijsklasse: ± € 10,-

bamboe stomer

Eigenschappen: bamboe stomer
Voordelen: klein, niet te duur
Nadelen: niet echt lekker afwasbaar, maar daarvoor zijn er dan weer vetvrije papiertjes uitgevonden. Zie hieronder.
Prijsklasse: ± € 6,50 – 12,50

Electrische stomer

Eigenschappen: electrisch, 2 of meer verdiepingen
Voordelen: neemt geen ruimte in op je gasfornuis
Nadelen: vaak toch nog te klein voor vis/kip, passen amper borden in, neemt flink wat kastruimte in
Prijsklasse: ± € 60-140

 

Alternatieven
Stomen kan ook in een pastapan of couscoussière, op een electrische rijstkoker of geïmproviseerd met stalen vergiet of zeef in een gewone pan. Let dan wel op dat de deksel nog goed sluit en er geen stoom ontsnapt en dat het vergiet boven, niet in het water hangt. Verder hoorde ik van iemand die vis stoomt in haar rookoventje en last but not least is daar de stoomoven.

Welke is het beste?
Dat is natuurlijk niet te zeggen, het ligt maar net aan de eisen die je stelt. Maar dit zijn wat tips ter overweging:

  • Bedenk wat je er “maximaal” in zou willen stomen. Een paar dimsummetjes lukt met allemaal wel, maar een familie hoeveelheid groenten gaat niet lukken in zo’n klein mandje. En een hele zeebaars of kip lukt alleen in de grote, aluminium pan of misschien een flinke electrische stomer. (zeker niet die op het plaatje hierboven)
  • Heb je altijd genoeg plek op je fornuis, of kom je vaak pitten tekort? Dan biedt electrisch uitkomst. En bedenk dat zo’n joekel van een aluminium stoompan al gauw driekwart van je fornuis in beslag neemt. Een klein gaspitje in zo’n koffertje kan dan uitkomst bieden, maar toch.
  • Het is heel handig als je de etenswaren met bord en al kunt stomen. Je borden zijn meeverwarmd en je hoeft niet te klungelen om alles heel (!) uit de stomer te krijgen. Bedenk welke borden of bordjes je graag zou gebruiken en check of die passen voordat je een stomer aanschaft.

Handige hulpmiddelen
Hoewel bananenblad natuurlijk wel decoratiever en authentieker is, zijn geperforeerde, ronde vloeitjes iets praktischer om plakkende dimsummetjes en vieze mandjes te voorkomen (€ 2,65 voor echt heeeel veel vloeitjes). De plate savers zien er handiger uit dan ze zijn. Nadeel is dat het bovenste bord sneller gaart dan het onderste, hoewel de oplossing daarvoor misschien is om er gewoon een leeg bord bovenop te zetten. En tot slot bestaat er een “bordenpakker“, tenminste, dat is wat ik heb bedacht dat het is. Het stond er niet op.

Dit bericht is geplaatst in Keukengerei/kennis en getagd, , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

43 Reacties op Stoommandje, stoompan of stoommachine

  1. rahma amrani zegt:

    Mooi overzicht van de mogelijkheden om te stomen. Heb ze allemaal en gebruik ze met veel plezier. Mis nog de couscousiere oftewel de couscous stoompan in het rijtje. Past meer in de Marokkaanse keuken maar ik gebruik hem ook voor alle bovenstaande toepassingen.

  2. Edward zegt:

    Als je maar zelden wat stoomt en er geen speciale spullen voor aan wilt schaffen, dan kan je een metalen vergiet in een pan hangen. Het is iets minder efficient dan stomen in een afsluitbare pan, maar voor sporadisch gebruik werkt het prima.

  3. Robin zegt:

    Bedankt voor de aanvulling, Rahma Amrani! Ik wist wel dat je couscous
    het beste kunt stomen, maar had me nooit gerealiseerd dat daar dan ook een speciale pan voor bestaat.

  4. Robin zegt:

    Daarom ben ik ook zo’n fan van die grote alu stoompan, daar kan zoveel water in, die kookt nooit droog. Bij die bamboe en rvs mandjes moet je inderdaad oppassen dat ze niet droogkoken.

  5. Weer heel nuttige informatie.
    Waar zijn eigenlijk die vloeitjes te koop?

  6. Robin zegt:

    Ik vond ze bij Cheung Kong in Rotterdam in een plastic zakje, zonder etiket, merk of verdere info, alleen een prijsstickertje. Ik geloof dat ze 2 of 3 maten hadden.

    Zelf een rondje knippen uit bakpapier kan natuurlijk ook. Maar dit is wel erg makkelijk. En uiteindelijk natuurlijk goedkoper.

  7. marijke zegt:

    Hallo, allereerst wil ik even laten weten wat een leuke site ik dit vind. Gister bij toeval gevonden. Zelf kook ik al jaren Indisch en de laatste jaren Chinees enz. graag wil ik bij deze ook de electrische rijststomer onder de aandacht brengen. Eenvoudig zonder etage’s enz.( en altijd de lekkere rijst maken, niet van die tien minuten rijst!) Het zijn hele fijne pannen, de riijst kookt niet over, bakt niet aan, in een woord een fijn ding. In de jaren 70 m’n eerste pan gekocht bij een Indische toko, de prijs was erg hoog meer dan 200 gulden! Nu vind je ze in bijna elke huishoud artikelen zaak. Soms in de aanbieding voor ongeveer € 15.00
    marijke.

  8. Robin zegt:

    De rijstkoker staat ook zeker nog op ons to-do-lijstje, Marijke. Ik ben een rijstkokerfan. Je hebt er geen omkijken naar, het kan niet mislukken en neemt geen ruimte in op je fornuis: ideaal.

  9. ulrik zegt:

    Ik wacht met smart op jullie bijdrage over de wok. Ik heb een wokfobie. Dan kunnen jullie misschien ook uitleggen of het zin heeft op een normale gasbrander te wokken.

  10. Robin zegt:

    “Wokken” is een veel ingewikkelder onderwerp dan “stomers”, Ulrik. Ik kijk er een beetje tegenop om daarover te schrijven, maar het staat zeker nog wel op ons to-do-lijstje.

    Update, februari 2012: eindelijk is het ervan gekomen, klik hier voor de post over: wokpannen.

  11. rahma amrani zegt:

    Je kunt bij de sligro/de ven voor een paar euro (150 st) mooie ronde bananenbladeren kopen. Maar mijn vroegere Indische lerares gebruikte gewoon ronde koffiefilters van Melita, werkte net zo goed:)

  12. Sandra zegt:

    Ik heb de handige velletjes voor in de bamboestomer bij Dun Yong gezien (en gelijk een pakje meegenomen ;-) ), ze hebben er meerdere maten. Ze liggen in de kelder naast de bamboestomers.

  13. René zegt:

    Even een vraag, waar kan ik de stoompan halen op de bovenste afbeelding.

    Mvg René

  14. Robin zegt:

    De grotere toko’s hebben die vaak in meerdere formaten staan. Ik weet niet waar je woont, maar bij Cheung Kong zie ik ze meestal wel op voorraad staan. Of de vestigingen van Amazing Oriental. Maar ook veel Indische toko’s. Zoek anders gewoon een toko bij jou in de buurt uit deze adreslijst toko’s en bel ze eerst even? Vragen om de aluminium of bapao- stoompan, die met 2 verdiepingen. Dan snappen ze ’t wel.

  15. Suzan zegt:

    Haai!

    Ik heb nu ook een stoommandje gekregen maar ben benieuwd of dat mandje direct in de stoompan moet of moet ie iets in het water staan?? Misschien is het een hele stomme vraag maar ik weet het echt niet.

    Alvast bedankt !!

    Groetjes Suzan

  16. Robin zegt:

    Je bedoelt dat rvs, inklapbare mandje?

    RVS stoommandje

    Die zet je in een gewone pan met daaronder een laagje water. Het is niet de bedoeling dat het water het eten raakt. Wel opletten dat hij niet droog kookt.

    Of bedoel je zo’n bamboe mandje?
    Bamboo Steamer

    Die zet je het liefste gewoon bovenop een pan die precies past. Maar meestal heb je die niet toevallig, eentje die precies past. Dan kun je ‘m dus in zo’n bolle wok zetten. Weer water in de pan/wok en zorgen dat het water het mandje net niet raakt.
    Er hoeft niet nog een deksel op de pan of wok, want er zit al een deksel op het mandje.

    Hopelijk helpt dit? Misschien snap ik je vraag niet. ;-)
    Want als je al een echte stoompan hebt heb je geen mandje nodig. Hoewel zo’n mandje natuurlijk wel leuk is om iets in op te dienen, dus ja, dan kun je ook het mandje zo in een grote stoompan zetten. Water onderin de stoompan, dat wel. Maar ik heb zo’n idee dat je dat niet bedoelde.

  17. Suzan zegt:

    Hey Robin,

    Super bedankt!! Dat is precies wat ik bedoelde (van dat bamboe-mandje)!! Ik had geen idee hoe dat ik het nou kon gebruiken want dat staat er niet bij als je ‘m koopt ;)
    Ik bedoelde trouwens geen stoompan maar wok in mijn eerste bericht…
    Je uitleg is heel duidelijk dus ik ga het NU proberen. hahaha!!

    Bedankt nog!

    Groetjes Suzan

  18. Eduardus zegt:

    Kuch, bij een fluitketel staat het er ook nooit bij. :-D

  19. Barbapapa zegt:

    Wat een mooie site is dit. En geweldig alle reacties van andere lezers; ik heb er heel erg veel aan. Jullie zijn allemaal bedankt!

  20. Robin zegt:

    Mooi zo! Jij bedankt voor je complimenten. :-)

  21. Katinka zegt:

    leuke site!
    vraag: hoe stoom je rijst in een gewone stoompan voor op het gasformuis, zo eentje met een pan met water onderop, en dan een of 2 losse verdiepingen die je erop kunt plaatsen (merk Sysas). Ik las ergens online dat je rijst niet kunt stomen?

    is het mogelijk om bijv. appelcake te stomen (ipv in de oven bakken)?

  22. Robin zegt:

    Ik denk dat stomen in het geval van rijst een soort misverstand/spraakverwarring is. Men noemt het gestoomde rijst (steamed rice) omdat je het kookt met water, tot het water verdampt is en dan laat je de rijst nog even “uitstomen”.

    Ook in de link die Ria geeft vind ik het onduidelijk beschreven, want wat je doet is de rijst evengoed in een kom of schaal met water opzetten. Alleen zet je die niet direct op het vuur, maar dus in een stoompan. Ik heb het we eens gedaan, in die electrische stomer. Het duurt gewoon veel langer voor de rijst klaar is en ik vond het resultaat niet erg beter of anders.

    Of wacht, in die link wordt de rijst eerst even gekookt, gewoon op het vuur en daarna wel degelijk gestoomd, in iets met gaatjes, boven een laagje kokend water. Dat heb ik zelf nog nooit uitgeprobeerd. Zal ik toch eens doen, want de post over verschillende rijstkokers staat ook nog op de to-do-list. :-)

  23. Barbapapa zegt:

    Zou iemand mij kunnen helpen met de volgende vragen?
    Ik heb namelijk zo’n bamboe stoommandje gekocht, en ik wil ‘m alleen gebruiken om groenten in te stomen, maar ik vraag me af hoe ik dat mandje het beste kan schoonmaken. Ik had ‘m in een teiltje sop van de afwas gegooid maar het water werd helemaal geel; ik vraag me dus af of dat wel de beste methode is.
    Bovendien weet ik niet zeker of ik er ook van dat papier in moet stoppen wanneer ik het mandje alleen gebruik voor groente.
    Ik zou het heel erg op prijs stellen als iemand mij hier mee kan helpen. Bij voorbaat dank!

  24. Robin zegt:

    Als je er alleen maar groenten in stoomt denk ik ook dat een papiertje niet echt nodig is. Ik denk dat de meeste mensen de bamboe stomer alleen afspoelen met warm water.

    Wat je ook zou kunnen doen is de groenten op een bord in de stomer stomen. Een bord is makkelijker af te wassen.

    Ik ben ook benieuwd hoe anderen hun bamboe mandje schoon houden.

  25. Eva zegt:

    Hoi Robin en anderen,

    Iemand enig idee welke stoommethode ik het beste kan gebruiken voor Thaise kleefrijst (oftewel ketanrijst)? Op de verpakking staat alleen dat je de rijst twee uur moet laten weken en daarna een half uur moet stomen in stomer met vergiet. Ik heb nog geen stomer, dus…iemand tips?

    Alvast bedankt!

    Groetjes,

    Eva

  26. Robin zegt:

    Je kunt ervoor kiezen de Thaise kleefrijst gewoon te bereiden als normale rijst: in een pannetje of rijstkoker dus.

    Stomen doen ze in Thailand in een soort vergiet/mandje, bekleed met kaasdoek (al zal dat vast geen kaasdoek heten in Thailand ;-) ) Bekleden met bananenblad kan ook, of een schone zakdoek. Een fijne zeef (zonder steel) zal ook wel werken. Je moet gewoon eens in je keuken rondneuzen en kijken wat je met gaatjes hebt wat je ervoor zou kunnen gebruiken.

    Belangrijk is dat de stoom niet ontsnapt. Dus als het niet goed past, tsja, dan kun je improviseren met een opgerolde theedoek die de deksel wel goed afsluit. Maar blijf er dan wel bij, voor ‘t geval ie in de fik vliegt. *grin*

    Nah, ik zou het toch echt gewoon voorzichtig koken en als het water verdampt is nog een kwartiertje laten staan.

    *edit* Ik vond nog dit filmpje: How to make sticky rice.
    Ik kan bijna niet geloven dat het werkt, maar ja, blijkbaar wel. Ze doet de rijst in een gigantisch vergiet dat bovenop een pannetje water gezet wordt. Eerst zet ze er nog een grote deksel op, maar later juist een kleintje, die eigenlijk op de rijst ligt. En de rijst ligt in het midden van het vergiet, niet over de rand van de pan. Nou ja, je moet maar even kijken. (doorspoelen naar 2 minuut 30)

    En hier nog een Thais omaatje: Thai mother cookes sticky rice. In een bamboe gevlochten mandje.

    Lang leve youtube. :-)

  27. Eva zegt:

    Bedankt Robin, hier kan ik vast wel wat mee! Ik ga de filmpjes bekijken en wellicht ook een paar van jouw tips uitproberen.

    Ga zo door, super site heb je!

    Groetjes,

    Eva

  28. Eva zegt:

    Heb de vergiet op de pan methode gebruikt (met passende deksel) en dat gaat redelijk. De rijst blijft iets té plakkerig, zodat het aan je handen kleeft en dat hoort natuurlijk niet. Maar het smaakt er niet minder om!

  29. Robin zegt:

    Hoort dat niet? Weet je ‘t zeker? Sticky rice hoort niet aan je handen te kleven? ;-)

  30. Jaap zegt:

    Beste Robin, ben het met Eva eens. Net filmpje ‘How to make sticky rice bekeken'; hoort blijkbaar idd niet aan je handen te kleven – ze zegt (> 6.00) “…when you cook it in the right way, perfect, does it not, you know, like stick on my hands see, my hands still clean…” (crean ;) I love this).
    Great site! Unfortunately not enough time to try and taste all these gorgeous looking recipes! I’ll be back, many thanks!! x

  31. Pien zegt:

    Ik ‘zit’ niet helemaal goed met mijn reactie maar ik denk dat het toch iets oplevert. Ik ga elk jaar naar de TongTongfair, voorheen Pasar Malam , in Den Haag. Daar serveert met het eten vaak in een mandje met daarin een inlegvel.. Nu ga ik voor 45 personen Indonesisch koken en het lijkt me énig om het in zulke mandjes te serveren. Wie weet waar ik de mandjes, incl. inlegvellen kan kopen?
    Ik woon in de Zaanstreek.
    Vast bedankt!

  32. Robin zegt:

    Bedoel je dit, Pien?

    Die mandjes zijn te koop bij vrijwel elke toko. Het is daarbij wel aan te raden bij een wat groter toko te kijken, want de prijzen kunnen nogal verschillen. En die inlegvelletjes zijn ook niet overal te koop. Misschien dat je eens naar die grote toko’s in Duivendrecht kunt? Handig als je een auto hebt, of anders naar Dun Yong in Amsterdam, daarvan weet ik ook zeker dat ze beide hebben.

    Of bedoelde je toch iets anders?

  33. Jo zegt:

    Duivendrecht heeft een groot treinstation, hoor; je hebt geen auto nodig om er te komen.

  34. Miss B zegt:

    Hi Robin,

    Do you know where in NL can I buy a high-tech, microcomputer, fuzzy logic type of rice cooker, for e.g. Toshiba, Panasonic or Zojirushi, or even a Korean brand such as Cuckoo ? My Toshiba bought in Singapore is dying soon so I need to get a replacement as soon as possible. :)

    Thanks !

  35. Robin zegt:

    I’ve seen them before at:
    Shilla in Amsterdam
    en
    Inter-Burgo in Rotterdam
    But there wasn’t that much choice. Couldn’t better try to find an online supplier that delivers to Belgium??
    (in the meanwhile I will ask around for you on twitter and facebook, I know some people who bought one last year)

  36. Robin zegt:

    I know someone who bought his ricecooker here:
    http://www.koreashop.nl/koreaans-pratende-rijstkoker
    And he’s still happy with it. (the buttons are in english, not just Korean or Japanese)

    Another tip I got is to make a trip to Düsseldorf in Germany.
    There is a large Japanese community there, so there are definitely shops (in the Immermannstrasse) that sell these ricecookers.

  37. Miss B zegt:

    Hi Robin,

    Hartelijk bedankt voor uw advies!

    Yesterday, I also happened to come across the website you mentioned (www.koreashop.nl) and another few websites based in Dusseldorf Immermannstrasse, such as
    Daeyang and Shochiku

    Also, there is a UK-based distributor called Yumasia who is distributing the famous japanese Zojirushi brand of rice cookers in UK and Europe.

    The prices are not cheap bcos they are carrying the very high-end models such as the Z brand or the Cuckoo brand, some of those even have induction heat and pressure cooker functions. I am gonna seriously consider all 3 options! Will give you a update if I buy from one of them. :)

  38. Ghislaine zegt:

    Hoe maak je kue mangkok in een elektrische rijst cooker?

    Alvast vriendelijk dank

    Ghislaine

  39. Robin zegt:

    Bij een rijstkoker zit meestal ook zo’n “zeef-achtig ding”. Dat zet je bovenop de rijstkoker. En daar gaat dan de deksel op. Uiteraard kokend water in de rijstkoker en stomen maar. :-)

  40. Rick zegt:

    Hallo

    Ik kom uit Limburg en mijn vraag is bij de grote aluminium pan
    Kan deze ook op inductie plaat of is er een pan die dat kan want
    Ik maak vaker Indisch gerechte enzo maar we hebben since kort
    Een nieuwe kookplaat en vroeg me dat af of dat ook gaat

    Groetjes Ricky

  41. Robin zegt:

    Nee, met die ik heb, die aluminium pan gaat dat zeker niet lukken. Die heeft geen goede bodem daarvoor. Maar er zijn er geloof ik wel, kijk, deze bijvoorbeeld, daarbij staat dat die op alle warmtebronnen kan:

    luxere stoompan

    En anders is het misschien een ideetje om gewoon zo’n koffertje met gaspitje te kopen. Ik vind dat persoonlijk best fijn werken. Dan kun je de pan ergens in een hoek van de keuken zetten en heb je je aanrecht en gasfornuis (euh kookplaat) nog vrij voor andere dingen. Of gaspitje gewoon op de kookplaat zetten als je alleen maar de pan in gebruik hebt. Maar ja, wel een beetje omslachtig natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>