Stoommandje, stoompan of stoommachine

Stoommandje, stoompan, stoomrekje

Hoe heet het?
Stomer, stoompan, (bamboe) stoommandje, stoommachine, steamer, zhēnglóng / 蒸笼.

Hoe te gebruiken?
Het principe is simpel: onderin zacht kokend water, bovenin eten in een geperforeerd schaaltje.

Wat is er te koop?


Stoompan

Eigenschappen: Aluminium, 2 verdiepingen stoompan, in meerdere maten verkrijgbaar, variërend van 15 cm tot wel 65 cm
Voordelen: in de grotere versies kun je ook hele vis of kip stomen of een aantal bordjes tegelijk.
Nadelen: neemt flink wat kastruimte in
Prijsklasse: ± € 20 – 60

Stoommandje in pan

Eigenschappen: inklapbaar, roestvrijstalen mandje
Voordelen: past in grote en kleine pannen. Goed afwasbaar. Neemt minste ruimte in.
Nadelen: let op dat er geen raar uitsteeksel in het midden zit. Dat is misschien handig om het mandje uit een hete pan te halen, maar zit verder nogal in de weg.
Prijsklasse: ± € 10,-

bamboe stomer

Eigenschappen: bamboe stomer
Voordelen: klein, niet te duur
Nadelen: niet echt lekker afwasbaar, maar daarvoor zijn er dan weer vetvrije papiertjes uitgevonden. Zie hieronder.
Prijsklasse: ± € 6,50 – 12,50

Electrische stomer

Eigenschappen: electrisch, 2 of meer verdiepingen
Voordelen: neemt geen ruimte in op je gasfornuis
Nadelen: vaak toch nog te klein voor vis/kip, passen amper borden in, neemt flink wat kastruimte in
Prijsklasse: ± € 60-140

 

Alternatieven
Stomen kan ook in een pastapan of couscoussière, op een electrische rijstkoker of geïmproviseerd met stalen vergiet of zeef in een gewone pan. Let dan wel op dat de deksel nog goed sluit en er geen stoom ontsnapt en dat het vergiet boven, niet in het water hangt. Verder hoorde ik van iemand die vis stoomt in haar rookoventje en last but not least is daar de stoomoven.

Welke is het beste?
Dat is natuurlijk niet te zeggen, het ligt maar net aan de eisen die je stelt. Maar dit zijn wat tips ter overweging:

  • Bedenk wat je er “maximaal” in zou willen stomen. Een paar dimsummetjes lukt met allemaal wel, maar een familie hoeveelheid groenten gaat niet lukken in zo’n klein mandje. En een hele zeebaars of kip lukt alleen in de grote, aluminium pan of misschien een flinke electrische stomer. (zeker niet die op het plaatje hierboven)
  • Heb je altijd genoeg plek op je fornuis, of kom je vaak pitten tekort? Dan biedt electrisch uitkomst. En bedenk dat zo’n joekel van een aluminium stoompan al gauw driekwart van je fornuis in beslag neemt. Een klein gaspitje in zo’n koffertje kan dan uitkomst bieden, maar toch.
  • Het is heel handig als je de etenswaren met bord en al kunt stomen. Je borden zijn meeverwarmd en je hoeft niet te klungelen om alles heel (!) uit de stomer te krijgen. Bedenk welke borden of bordjes je graag zou gebruiken en check of die passen voordat je een stomer aanschaft.

Handige hulpmiddelen
Hoewel bananenblad natuurlijk wel decoratiever en authentieker is, zijn geperforeerde, ronde vloeitjes iets praktischer om plakkende dimsummetjes en vieze mandjes te voorkomen (€ 2,65 voor echt heeeel veel vloeitjes). De plate savers zien er handiger uit dan ze zijn. Nadeel is dat het bovenste bord sneller gaart dan het onderste, hoewel de oplossing daarvoor misschien is om er gewoon een leeg bord bovenop te zetten. En tot slot bestaat er een “bordenpakker“, tenminste, dat is wat ik heb bedacht dat het is. Het stond er niet op.

Recepten voor de stoompan
Hoofdgerechten: Gestoomde dorade of zeebaars met sojasaus en gember of gestoomde zalm met zwarte boontjes. Beide lekker met
lauwwarme paksoi salade (waarbij de paksoi dus wordt gestoomd)

Lekker als lunch- of voorgerecht: hartige custardjes, gestoomde oesters of gestoomde coquilles. En natuurlijk altijd makkelijk, dimsummetjes als garnalenpasteitjes of varkenspasteitjes.


Reacties

Stoommandje, stoompan of stoommachine — 81 reacties

  1. Mooi overzicht van de mogelijkheden om te stomen. Heb ze allemaal en gebruik ze met veel plezier. Mis nog de couscousiere oftewel de couscous stoompan in het rijtje. Past meer in de Marokkaanse keuken maar ik gebruik hem ook voor alle bovenstaande toepassingen.

  2. Als je maar zelden wat stoomt en er geen speciale spullen voor aan wilt schaffen, dan kan je een metalen vergiet in een pan hangen. Het is iets minder efficient dan stomen in een afsluitbare pan, maar voor sporadisch gebruik werkt het prima.

  3. Daarom ben ik ook zo’n fan van die grote alu stoompan, daar kan zoveel water in, die kookt nooit droog. Bij die bamboe en rvs mandjes moet je inderdaad oppassen dat ze niet droogkoken.

  4. Ik vond ze bij Cheung Kong in Rotterdam in een plastic zakje, zonder etiket, merk of verdere info, alleen een prijsstickertje. Ik geloof dat ze 2 of 3 maten hadden.

    Zelf een rondje knippen uit bakpapier kan natuurlijk ook. Maar dit is wel erg makkelijk. En uiteindelijk natuurlijk goedkoper.

  5. Hallo, allereerst wil ik even laten weten wat een leuke site ik dit vind. Gister bij toeval gevonden. Zelf kook ik al jaren Indisch en de laatste jaren Chinees enz. graag wil ik bij deze ook de electrische rijststomer onder de aandacht brengen. Eenvoudig zonder etage’s enz.( en altijd de lekkere rijst maken, niet van die tien minuten rijst!) Het zijn hele fijne pannen, de riijst kookt niet over, bakt niet aan, in een woord een fijn ding. In de jaren 70 m’n eerste pan gekocht bij een Indische toko, de prijs was erg hoog meer dan 200 gulden! Nu vind je ze in bijna elke huishoud artikelen zaak. Soms in de aanbieding voor ongeveer € 15.00
    marijke.

  6. De rijstkoker staat ook zeker nog op ons to-do-lijstje, Marijke. Ik ben een rijstkokerfan. Je hebt er geen omkijken naar, het kan niet mislukken en neemt geen ruimte in op je fornuis: ideaal.

  7. Ik wacht met smart op jullie bijdrage over de wok. Ik heb een wokfobie. Dan kunnen jullie misschien ook uitleggen of het zin heeft op een normale gasbrander te wokken.

  8. “Wokken” is een veel ingewikkelder onderwerp dan “stomers”, Ulrik. Ik kijk er een beetje tegenop om daarover te schrijven, maar het staat zeker nog wel op ons to-do-lijstje.

    Update, februari 2012: eindelijk is het ervan gekomen, klik hier voor de post over: wokpannen.

  9. Je kunt bij de sligro/de ven voor een paar euro (150 st) mooie ronde bananenbladeren kopen. Maar mijn vroegere Indische lerares gebruikte gewoon ronde koffiefilters van Melita, werkte net zo goed:)

  10. Ik heb de handige velletjes voor in de bamboestomer bij Dun Yong gezien (en gelijk een pakje meegenomen ;-) ), ze hebben er meerdere maten. Ze liggen in de kelder naast de bamboestomers.

  11. Even een vraag, waar kan ik de stoompan halen op de bovenste afbeelding.

    Mvg René

  12. De grotere toko’s hebben die vaak in meerdere formaten staan. Ik weet niet waar je woont, maar bij Cheung Kong zie ik ze meestal wel op voorraad staan. Of de vestigingen van Amazing Oriental. Maar ook veel Indische toko’s. Zoek anders gewoon een toko bij jou in de buurt uit deze adreslijst toko’s en bel ze eerst even? Vragen om de aluminium of bapao- stoompan, die met 2 verdiepingen. Dan snappen ze ’t wel.

  13. Haai!

    Ik heb nu ook een stoommandje gekregen maar ben benieuwd of dat mandje direct in de stoompan moet of moet ie iets in het water staan?? Misschien is het een hele stomme vraag maar ik weet het echt niet.

    Alvast bedankt !!

    Groetjes Suzan

  14. Je bedoelt dat rvs, inklapbare mandje?

    RVS stoommandje

    Die zet je in een gewone pan met daaronder een laagje water. Het is niet de bedoeling dat het water het eten raakt. Wel opletten dat hij niet droog kookt.

    Of bedoel je zo’n bamboe mandje?
    Bamboo Steamer

    Die zet je het liefste gewoon bovenop een pan die precies past. Maar meestal heb je die niet toevallig, eentje die precies past. Dan kun je ‘m dus in zo’n bolle wok zetten. Weer water in de pan/wok en zorgen dat het water het mandje net niet raakt.
    Er hoeft niet nog een deksel op de pan of wok, want er zit al een deksel op het mandje.

    Hopelijk helpt dit? Misschien snap ik je vraag niet. ;-)
    Want als je al een echte stoompan hebt heb je geen mandje nodig. Hoewel zo’n mandje natuurlijk wel leuk is om iets in op te dienen, dus ja, dan kun je ook het mandje zo in een grote stoompan zetten. Water onderin de stoompan, dat wel. Maar ik heb zo’n idee dat je dat niet bedoelde.

  15. Hey Robin,

    Super bedankt!! Dat is precies wat ik bedoelde (van dat bamboe-mandje)!! Ik had geen idee hoe dat ik het nou kon gebruiken want dat staat er niet bij als je ‘m koopt ;)
    Ik bedoelde trouwens geen stoompan maar wok in mijn eerste bericht…
    Je uitleg is heel duidelijk dus ik ga het NU proberen. hahaha!!

    Bedankt nog!

    Groetjes Suzan

  16. Wat een mooie site is dit. En geweldig alle reacties van andere lezers; ik heb er heel erg veel aan. Jullie zijn allemaal bedankt!

  17. leuke site!
    vraag: hoe stoom je rijst in een gewone stoompan voor op het gasformuis, zo eentje met een pan met water onderop, en dan een of 2 losse verdiepingen die je erop kunt plaatsen (merk Sysas). Ik las ergens online dat je rijst niet kunt stomen?

    is het mogelijk om bijv. appelcake te stomen (ipv in de oven bakken)?

  18. Ik denk dat stomen in het geval van rijst een soort misverstand/spraakverwarring is. Men noemt het gestoomde rijst (steamed rice) omdat je het kookt met water, tot het water verdampt is en dan laat je de rijst nog even “uitstomen”.

    Ook in de link die Ria geeft vind ik het onduidelijk beschreven, want wat je doet is de rijst evengoed in een kom of schaal met water opzetten. Alleen zet je die niet direct op het vuur, maar dus in een stoompan. Ik heb het we eens gedaan, in die electrische stomer. Het duurt gewoon veel langer voor de rijst klaar is en ik vond het resultaat niet erg beter of anders.

    Of wacht, in die link wordt de rijst eerst even gekookt, gewoon op het vuur en daarna wel degelijk gestoomd, in iets met gaatjes, boven een laagje kokend water. Dat heb ik zelf nog nooit uitgeprobeerd. Zal ik toch eens doen, want de post over verschillende rijstkokers staat ook nog op de to-do-list. :-)

  19. Zou iemand mij kunnen helpen met de volgende vragen?
    Ik heb namelijk zo’n bamboe stoommandje gekocht, en ik wil ‘m alleen gebruiken om groenten in te stomen, maar ik vraag me af hoe ik dat mandje het beste kan schoonmaken. Ik had ‘m in een teiltje sop van de afwas gegooid maar het water werd helemaal geel; ik vraag me dus af of dat wel de beste methode is.
    Bovendien weet ik niet zeker of ik er ook van dat papier in moet stoppen wanneer ik het mandje alleen gebruik voor groente.
    Ik zou het heel erg op prijs stellen als iemand mij hier mee kan helpen. Bij voorbaat dank!

  20. Als je er alleen maar groenten in stoomt denk ik ook dat een papiertje niet echt nodig is. Ik denk dat de meeste mensen de bamboe stomer alleen afspoelen met warm water.

    Wat je ook zou kunnen doen is de groenten op een bord in de stomer stomen. Een bord is makkelijker af te wassen.

    Ik ben ook benieuwd hoe anderen hun bamboe mandje schoon houden.

  21. Hoi Robin en anderen,

    Iemand enig idee welke stoommethode ik het beste kan gebruiken voor Thaise kleefrijst (oftewel ketanrijst)? Op de verpakking staat alleen dat je de rijst twee uur moet laten weken en daarna een half uur moet stomen in stomer met vergiet. Ik heb nog geen stomer, dus…iemand tips?

    Alvast bedankt!

    Groetjes,

    Eva

  22. Je kunt ervoor kiezen de Thaise kleefrijst gewoon te bereiden als normale rijst: in een pannetje of rijstkoker dus.

    Stomen doen ze in Thailand in een soort vergiet/mandje, bekleed met kaasdoek (al zal dat vast geen kaasdoek heten in Thailand ;-) ) Bekleden met bananenblad kan ook, of een schone zakdoek. Een fijne zeef (zonder steel) zal ook wel werken. Je moet gewoon eens in je keuken rondneuzen en kijken wat je met gaatjes hebt wat je ervoor zou kunnen gebruiken.

    Belangrijk is dat de stoom niet ontsnapt. Dus als het niet goed past, tsja, dan kun je improviseren met een opgerolde theedoek die de deksel wel goed afsluit. Maar blijf er dan wel bij, voor ’t geval ie in de fik vliegt. *grin*

    Nah, ik zou het toch echt gewoon voorzichtig koken en als het water verdampt is nog een kwartiertje laten staan.

    *edit* Ik vond nog dit filmpje: How to make sticky rice.
    Ik kan bijna niet geloven dat het werkt, maar ja, blijkbaar wel. Ze doet de rijst in een gigantisch vergiet dat bovenop een pannetje water gezet wordt. Eerst zet ze er nog een grote deksel op, maar later juist een kleintje, die eigenlijk op de rijst ligt. En de rijst ligt in het midden van het vergiet, niet over de rand van de pan. Nou ja, je moet maar even kijken. (doorspoelen naar 2 minuut 30)

    En hier nog een Thais omaatje: Thai mother cookes sticky rice. In een bamboe gevlochten mandje.

    Lang leve youtube. :-)

  23. Bedankt Robin, hier kan ik vast wel wat mee! Ik ga de filmpjes bekijken en wellicht ook een paar van jouw tips uitproberen.

    Ga zo door, super site heb je!

    Groetjes,

    Eva

  24. Heb de vergiet op de pan methode gebruikt (met passende deksel) en dat gaat redelijk. De rijst blijft iets té plakkerig, zodat het aan je handen kleeft en dat hoort natuurlijk niet. Maar het smaakt er niet minder om!

  25. Beste Robin, ben het met Eva eens. Net filmpje ‘How to make sticky rice bekeken’; hoort blijkbaar idd niet aan je handen te kleven – ze zegt (> 6.00) “…when you cook it in the right way, perfect, does it not, you know, like stick on my hands see, my hands still clean…” (crean ;) I love this).
    Great site! Unfortunately not enough time to try and taste all these gorgeous looking recipes! I’ll be back, many thanks!! x

  26. Ik ‘zit’ niet helemaal goed met mijn reactie maar ik denk dat het toch iets oplevert. Ik ga elk jaar naar de TongTongfair, voorheen Pasar Malam , in Den Haag. Daar serveert met het eten vaak in een mandje met daarin een inlegvel.. Nu ga ik voor 45 personen Indonesisch koken en het lijkt me énig om het in zulke mandjes te serveren. Wie weet waar ik de mandjes, incl. inlegvellen kan kopen?
    Ik woon in de Zaanstreek.
    Vast bedankt!

  27. Bedoel je dit, Pien?

    Die mandjes zijn te koop bij vrijwel elke toko. Het is daarbij wel aan te raden bij een wat groter toko te kijken, want de prijzen kunnen nogal verschillen. En die inlegvelletjes zijn ook niet overal te koop. Misschien dat je eens naar die grote toko’s in Duivendrecht kunt? Handig als je een auto hebt, of anders naar Dun Yong in Amsterdam, daarvan weet ik ook zeker dat ze beide hebben.

    Of bedoelde je toch iets anders?

  28. Duivendrecht heeft een groot treinstation, hoor; je hebt geen auto nodig om er te komen.

  29. Hi Robin,

    Do you know where in NL can I buy a high-tech, microcomputer, fuzzy logic type of rice cooker, for e.g. Toshiba, Panasonic or Zojirushi, or even a Korean brand such as Cuckoo ? My Toshiba bought in Singapore is dying soon so I need to get a replacement as soon as possible. :)

    Thanks !

  30. I know someone who bought his ricecooker (Koreaans pratende rijstkoker) at koreashop.nl (which is no longer doing business)
    And he’s still happy with it.

    Another tip I got is to make a trip to Düsseldorf in Germany.
    There is a large Japanese community there, so there are definitely shops (in the Immermannstrasse) that sell these ricecookers.

  31. Hi Robin,

    Hartelijk bedankt voor uw advies!

    Yesterday, I also happened to come across the website you mentioned (www.koreashop.nl) and another few websites based in Dusseldorf Immermannstrasse, such as
    Daeyang and Shochiku

    Also, there is a UK-based distributor called Yumasia who is distributing the famous japanese Zojirushi brand of rice cookers in UK and Europe.

    The prices are not cheap bcos they are carrying the very high-end models such as the Z brand or the Cuckoo brand, some of those even have induction heat and pressure cooker functions. I am gonna seriously consider all 3 options! Will give you a update if I buy from one of them. :)

  32. Bij een rijstkoker zit meestal ook zo’n “zeef-achtig ding”. Dat zet je bovenop de rijstkoker. En daar gaat dan de deksel op. Uiteraard kokend water in de rijstkoker en stomen maar. :-)

  33. Hallo

    Ik kom uit Limburg en mijn vraag is bij de grote aluminium pan
    Kan deze ook op inductie plaat of is er een pan die dat kan want
    Ik maak vaker Indisch gerechte enzo maar we hebben since kort
    Een nieuwe kookplaat en vroeg me dat af of dat ook gaat

    Groetjes Ricky

  34. Nee, met die ik heb, die aluminium pan gaat dat zeker niet lukken. Die heeft geen goede bodem daarvoor. Maar er zijn er wel die op alle warmtebronnen kunen.

    En anders is het misschien een ideetje om gewoon zo’n koffertje met gaspitje te kopen. Ik vind dat persoonlijk best fijn werken. Dan kun je de pan ergens in een hoek van de keuken zetten en heb je je aanrecht en gasfornuis (euh kookplaat) nog vrij voor andere dingen. Of gaspitje gewoon op de kookplaat zetten als je alleen maar de pan in gebruik hebt. Maar ja, wel een beetje omslachtig natuurlijk.

  35. Mijn kue Mangkok lukt alleen met de elektrische stomer. Op de traditionele wijze met de theedoek om de deksel heb je geluk als er 1 open scheurt als een bloem ( dan heb je de goed gelukte Kue gemaakt)
    Met de elektrische pan loop je tevens geen risico op droogkoken plus verbrande panbodem. Of vroegtijdig moeten bijvullen van water en je Kue Mangkok en of Roto Kukus scheurt niet open daardoor

  36. Voor Roti kukus vindt ik de elektrische pan echter weer te klein.
    Voor Kue Mangkok is het perfekt en voor het stomen van bak pao en Lemper of voor oerap oerap. ( gestoomde kokos voor over gestoomde groente)

  37. Ik zoek stoomrecepten, pas een elektrische stomer gekocht.
    Nergens vind ik recepten die je in een 2/3 laags kan bereiden.
    Bedankt.

  38. Ik heb je reactie even naar dit topic verplaatst, Hoogendoorn. En wat recepten toegevoegd aan de post.

    Ik heb ook zo’n 3-laags stoomapparaat, maar ik heb er eigenlijk nog nooit 3 gerechten tegelijkertijd in gemaakt. Dus aan ideeen daarvoor kan ik je ook niet helpen.

  39. Hallo Robin,

    Misschien zit ik hier verkeerd, maar ik zit er over na te denken een rijstkoker aan te schaffen aangezien we 5x per week rijst eten en we het geknoei met allerlei pannentjes op het vuur toch zat zijn. Nou is mijn vraag. Is de kwaliteit die de rijstkoker levert merkbaar beter dan uit een pannetje op het vuur? En ga je dan voor een simpel model of iets met opties? Wij eten vaak pandan en basmati rijst, soms maken wij gele rijst met kokosmelk djeroek poeroet en kurkumma. Hierbij bak ik vaak een rood uitje of sjalotje in de pan, bak even de rijst mee en kook deze dan in kippenbouillon, kokosmelk en de djeroek poeroet die ik van tevoren even heb gekneusd, nu zijn er rijstkokers met een sauté,bakfunctie. Is dit werkelijk nodig? Of zou ik het ook voor kunnen bakken in een koekenpan en het daarna te koken in de rijstkoker? Ik hoop dat je me hierover wat info kan geven.

    Vriendelijke Groet.

  40. De post over rijstkokers staat ook nog steeds op de to-do-list.
    De rijst uit de rijstkokers die ik ken is niet echt heel veel beter van kwaliteit dan wanneer je een pannetje gebruikt, alleen is de kans op mislukken nul. Je hebt er geen omkijken naar, je zet de koker fijn in een vrij hoekje in de keuken en dus scheelt het een pannetje op het vuur. Ik wil niet meer zonder.

    Voor het maken van gele rijst zou ik niet speciaal een bijzondere rijstkoker kopen. Je kunt de gebakken uitjes weglaten of inderdaad in een pannetje bakken en daarna met de rijst en andere ingredienten in de rijstkoker doen.

    Het belangrijkste om op te letten bij de aanschaf van een rijstkoker is het formaat. Als je maar met zijn tweetjes bent is het kleinste model het fijnste. Prijs maakt niet veel uit, de goedkoopsten zijn ook goed.

  41. Hartelijk bedankt! Ik ben om!
    Volgend weekend maar even op zoek naar een rijstkoker.

  42. Robin, nog een vraagje, welke rijstkoker heb je zelf?
    Is het verstandig een rijstkoker aan te schaffen met programma’s voor verschillende soorten rijst? Of werkt een rijstkoker met alleen een aan-uit knop ook prima voor verschillende rijstsoorten?

  43. Ik denk dat het niet nodig is, ik denk dat een rijstkoker met aan-uit knop echt prima is voor alle soorten rijst, zelfs sushirijst. Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik geen ervaring heb met die fancy rijstkokers.

    Misschien dat ik er toch ooit eens aanschaf, maar dan echt puur om hier mijn ervaringen erover te kunnen delen. Anders zou ik er denk ik het geld niet voor over hebben.

  44. Heel lang heb ik de rijst ouderwets – als ik tijd had hoor- met een grijs-gewolkte rijststomer gestoomd. Helaas is die nu gaan lekken en kan ik hem niet meer gebruiken. Veel stoompannen hebben stomers met alleen gaatjes in de bodem. De grijsgewolkte, had ook gaatjes aan de zijkant.
    Helaas, oh helaas, worden de hele grijs of blauw gewolkte (stoom)pannen niet meer gemaakt. Af en toe kom je ze wel eens tegen op rommelmarkten.
    Ben ik nu de enige die het zo jammer vind dat die pannen er niet meer zijn?

  45. Panci Kukusan

    Ik ken de “blauw gewolkte panci kukusan” alleen van verhalen. Kijk/klik: Pauline van het blog Pisang Susu heeft er een blogpost aan gewijd.

    Maar Paul, hebben die moderne pasta pannen niet ook gewoon gaatjes aan de zijkant? Zou je die niet kunnen gebruiken?

  46. De pastapannen hebben grotere gaatjes denk ik Robin. Ik heb vroeger ook altijd ruzie met mijn vergiet gehad, waar veel rijst door heen viel als ik het af wilde gieten. Nu gebruik in een zeef.. Of nee, geen zeef meer. De rijstkoker heeft zijn intrede gedaan :-)

  47. ik heb nu, naast de ricecooker, ook een moderne stoompan. Die heeft alleen gaatjes van ‘onderen’, zeg maar. Ik moet zeggen dat het ook een goed resultaat geeft.
    Ik heb laatst de Maleise Nasi Dagang gemaakt, waarbij de rijstsoorten eerst geweekt en dan gestoomd moeten worden en vervolgens in een badje van gekruide kokosmelk gelegd en weer gestoomd. Ja een heel werk! maar dan heb je ook wat.
    Die blauw of grijs gewolkte stoompannen is voor mij meer nostalgie, omdat die op tafel stond bij mijn indische oma en al haar zusters….

  48. Iemand enig idee of de ouderwetse blauw/grijze rijststomer geschikt is voor een keramische plaat? Sinds we een nieuwe keuken hebben heb ik de pan niet meer gebruikt, omdat ik het niet weet en mijn pan niet wil beschadigen. Kan er nergens info over vinden helaas.

  49. Volgens mij kun je dat heel simpel testen, als een magneet aan de pan blijft “plakken” is hij geschikt voor Inductie. Maar ik denk dat ik u moet teleurstellen, ik ga er vanuit dat u de pan lang niet heeft gebruikt omdat u hiervoor op gas gekookt hebt? Gas vervormt vaak de bodem van de pan waardoor deze altijd een beetje krom wordt. Hierdoor kan een pan die op gas gebruikt is niet meer op inductie, andersom kan dit wel.

    Vriendelijke Groet.

  50. Henk, verwar je inductie niet met een keramisch? Bij een keramische plaat komt het iets minder nauw. Maar nog steeds geldt dat als een bodem niet meer helemaal plat is die niet zo efficiënt meer wordt verwarmd. Kwoot van plezierindekeuken.nl:

    “Voor een optimale warmtegeleiding is het van belang dat de pannen die je gebruikt op een keramische kookplaat een zo glad en zo vlak mogelijke onderkant hebben zodat de warmte van de kookplaat zo efficiënt en effectief mogelijk wordt doorgegeven aan de pan. Pannen die eerder op gas zijn gebruikt kunnen dan ook een tegenvallend resultaat geven: ze zijn iets vervormd door een (ongelijk verdeelde warmte van de) gasvlam en daardoor niet meer vlak en glad. Het is duidelijk dat twee vlakke oppervlakken elkaars warmte beter kunnen doorgeven dan vlakken die elkaar niet perfect raken. ”

    Ik zou dus echt denken dat die rijststomers niet zo geschikt zijn voor de keramische plat.

  51. Oeps ja! leesfoutje dus.

    Maar het klopt inderdaad dat bij zowel inductie als keramisch de op gas gebruikte pannen niet meer goed werken.

    sorry.

  52. Dag Robin,
    Een vraagje, waar kan ik die grote stoompannen met 2 verdiepingen kopen? Ik kook nl. vrij vaak voor grote groepen en die pannen zijn multi inzetbaar. Graag hoor ik van je en alvast bedankt!

  53. Oooh ik mis die blauwgrijs-gewolkte stoompan, flash-back naar m’n kindertijd! Werd bij ons thuis bijna dagelijks gebruikt. In de elektrische rijstkoker kookte m’n moeder ineens genoeg rijst voor 2 dagen. De tweede dag werd de nasi opgewarmd in deze kukusan. En ontelbare home-made lempers opgewarmd. En niet te vergeten roti kukus, warm met een likje boter: yum, enak!
    Zou’m zo kopen als ik’m ergens vind, in België zelfs 20 jaar geleden al onvindbaar. Paar jaar terug inox versie gekocht met alleen gaatjes onderaan maar die is nogal klein. De pasta-pannen die ik al bekeek zijn niet goed, de inzetpan gaat te diep tot in de pan, bijna tot aan de bodem, dus weinig ruimte voor het stoomwater.
    Mocht jullie ergens toch nog adres weten lees ik’t graag!

  54. Ik ben ook al een tijdje op zoek naar zo’n pan . Ik maak er altijd rottie koeskoes mee. Dit is gestoomde Indonesische cake. Mijn zoon ging op zich zelf en wilde ook graag zo’n stoompan maar nergens meer te krijgen. Heel jammer.

  55. Ik lees op internet ook over een stoomoven, heeft iemand hier ervaring mee?

  56. Ik bezit zo’ n blauwe grijs gewolkt stoompan is te koop dus…..groet

  57. Paul .. ik heb wat gevonden voor je op marktplaats, gezocht op “emaillen pannen”

    *edit* link weggehaald, want ondertussen niet meer beschikbaar

  58. Ik heb ook zo’n grijs gewolkte stoompan te koop. Is iedereen al voorzien?

  59. Fijne website is dit. Mijn vraag is : als je gaat koken met een roestvrijstalen mandje, moet je er dan een passende deksel bovenop leggen? Of juist geen deksel gebruiken?

  60. Sorry voor de late reactie, maar ja, absoluut wèl een passende deksel. Het is de bedoeling dat er geen stoom ontsnapt uit de pan.

  61. Goedemiddag,
    Zijn de grijze stoompannen ook geschikt voor inductie?

    Met vriendelijke groet,

    Laura Oudshoorn

  62. Ik ben geen expert, ik kook op gas, maar ik zou denken dat de bodem veel te dunner voor inductie.

  63. Ik heb mijn grijze stoompan aan mijn zoon gegeven. Die heeft hem uitgeprobeerd op inductie en hij doet het. Wel een beetje raar want hij is van mijn moeder geweest. En volgens mij was er zo’n 40 jaar geleden nog geen inductie. Maar en kijken hoe lang hij het uithoudt. Tot nu toe een jaar.

  64. Oude pannen “doen” het soms wel op inductie, maar verbruiken dan meer energie dan eigenlijk nodig is. Tenminste, dat is mij ooit verteld. Ik weet alleen niet of me daar wat van aan zou trekken als ik de stoompan van mijn moeder had gekregen. :-)

  65. Een alternatief dat ik bijvoorbeeld bij Nyonya Cooking zag, is een stoomrekje. Kun je gewoon op de bodem van de pan voor de aardappels zetten. Beetje water in de pan en een schaal met het te stomen voedsel op het stoomrekje plaatsen. Nog eenvoudiger: plaats een hittebestendig kommetje op de bodem van de pan en zet daar de schaal op.

  66. Bedankt voor de stoomtips. Ook van de reacties word ik kookwijzer. Ik eet elke dag rijst en heb daarvoor nog nooit de behoefte gehad aan een rijststomer. Voor groenten is dit anders, maar ik vond die tip van een metalen vergiet in een pan goud waard. Toch eens proberen.

  67. heeft iemand een goede tip voor een elektrische stoompan?

  68. Ik heb de mijne weggedaan, Elsa. In vind een stoompan op het vuur toch vele malen makkelijker. En voor mijn groenten of aardappelen gebruik ik gewoon zo’n uitschuifbaar metalen mandje in een gewone pan. Dat doe ik bijna dagelijks, bij de meeste groenten en altijd bij aardappelen.

    Maar als je heel veel en vaak echt maaltijden wilt stomen (zijn er mensen die dat doen?) en je ruimte op je fornuis wilt overhouden dan is zo’n electrische wel een optie. Mijn tip is, bedenk wat het grootste is of wat de grootste hoeveelheid is die je erin zou willen stomen en zorg dat je in ieder geval het juiste formaat hebt. Verder lijkt mij dat de verschillende merken niet erg van elkaar zullen verschillen, het principe is natuurlijk vrij eenvoudig.

    Maar misschien komt er nog iemand die meer ervaring heeft met electrische stoompannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *