Kerriepoeder (curry powder)

Kerrie poederKerrie of kerriepoeder is mengsel van verschillende specerijen. Er bestaat geen vaststaand of authentiek recept, het verschilt per land, regio of zelfs familie. In warmere oorden zit er vaak meer chilipoeder in en is het mengsel dus roder van kleur. In Nederland kennen we vooral kerrie djawa, een mengsel uit de Indische keuken en tegenwoordig ook hindoestaanse kerrie, uit de Surinaamse keuken. Uit India is de Kerrie Madras beroemd.

In de basis zit vaak komijnzaad, korianderzaad, zwarte peper, gedroogde chili, bruin mosterdzaad en fenegriekzaad, maar de variaties zijn eindeloos: kurkuma, gedroogde gember, ajowan, venkel, salamblad, piment, kruidnagel, kardemom, kaneel en meer.
Hieronder een kleine verzameling kerrie recepten:


Madhur Jaffrey’s kerriepoeder (uit “Currybijbel“)
2 el korianderzaad
1 el komijnzaad
2 tl zwarte peperkorrels
2 tl bruin mosterdzaad
5-6 stuks kruidnagels
3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
1 tl fenegriekzaad
1 tl kurkuma poeder

Verwarm op middelhoog vuur in pan met dikke bodem: de koriander, komijn, peper, mosterd, kruidnagel, chilipeper. Roer tot er een lekkere, lichtgeroosterde geur af komt. Sommige specerijen zullen ook een tint donkerder zijn geworden. Voeg nu ook de fenegriek & kurkuma toe en roer nog 10 seconden. Laat de specerijen afkoelen op een bord. Maal ze fijn in vijzel of koffiemolen.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Negentiende eeuws Brits kerriepoeder (uit “Currybijbel”)
2 el kurkuma poeder
2 el gemalen koriander
1 el gemberpoeder
1 el cayennepeper (poeder)
2 tl vers gemalen zwarte peper
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl kruidnagelpoeder

Meng alle ingrediënten. Roosteren of malen niet nodig.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Madras kerriepoeder
16 el korianderzaad
8 el komijnzaad
4 el venkelzaad
4 el gedroogde chilipeper, in stukjes (of meer)
2 el zwarte peperkorrels (of meer)
2 el zwart of bruin mosterdzaad
2 tl fenegriekzaad
1 el gemalen kurkuma
2 el gedroogde of verse curry blaadjes

Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma en curryblaadjes in een pan met dikke bodem en rooster op middelhoog vuur al roerend geurig in 1 a 2 minuten. Laat het mengsel afkoelen. Voeg de curryblaadjes toe en maal alles fijn in een vijzel of koffiemolen. Voeg daarna het kurkumapoeder toe.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Sri-lankaans kerriepoeder (van Rick Stein)
1 el ongekookte basmatirijst
12 el korianderzaad
4 el komijnzaad
5 el venkelzaad
1 kaneelpijpje van 7cm
1½ tl fenegriekzaad
½ tl kruidnagel
½ tl kardemomzaadjes (uit ongeveer 10 peulen)
½ tl zwart mosterdzaad
1 tl zwarte peperkorrels
3 gedroogde chilipepers

Maal die mengsel zonder het te roosteren fijn in vijzel of koffiemolen.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Maleisisch currypoeder (uit “Kruiden & Specerijen” van Jill Norman)
½ pijpje kaneel
5 gedroogde Spaanse pepers
1 tl groene kardamomzaden
6 kruidnagels
1 tl komijnzaad
1 el korianderzaad
2 tl gemalen kurkuma
1 tl gemalen galangawortel

De hele specerijen malen tot poeder en kurkuma en galangawortel erdoor roeren.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Currijpoeder van Oma Fabricius

7,5 gram korianderzaad
3,75 gram komijnzaad
3,75 gram anijszaad
30 gram peper
3,75 kurkuma poeder

Oma Fabricus liet dit recept aan haar kleindochter na in een kookschrift dat bewaard wordt op Kasteel Heukelum. Lees meer over dit kerriemengsel en over de soep waarin Oma het gebruikte op culinair historicus Lizet Kruyff’s blog Mededelingen van land en tuinbouw, over culinaire historie en andere geschiedenissen over moestuin, maaltijd en menu.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Heb jij een eigen blend en vind je ‘t leuk om die te delen? Mail me, dan zet ik ‘m erbij.

Dit bericht is geplaatst in Gedroogde smaakmakers, Recepten en getagd, , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

22 Reacties op Kerriepoeder (curry powder)

  1. Marc zegt:

    Hier eentje uit “Kruiden & Specerijen” van Jill Norman:

    Maleisisch currypoeder

    1/2 pijpje kaneel
    5 gedroogde Spaanse pepers
    1 theel. groene kardamomzaden
    6 kruidnagels
    1 theel. komijnzaad
    1 eetl. korianderzaad
    2 theel. gemalen kurkuma
    1 theel. gemalen galangawortel

    De hele specerijen malen tot poeder en kurkuma en galangawortel erdoor roeren. Curry’s in Maleisië worden meestal bereid met kokosmelk.

  2. Robin zegt:

    Leuk, bedankt!

  3. Marc zegt:

    Lol, ik was te lui om uit te zoeken wat galanga ook weer was… klik op de link die je gemaakt hebt, natuurlijk… Laos. ^_^

  4. Robin zegt:

    Handige site he? :-)

  5. Marc zegt:

    Yeps! :)

  6. Robin zegt:

    Dank je. :-)

  7. Trechter zegt:

    Over kerrie gesproken: Ik heb vergeefs gezocht naar vadouvan op deze site. Zou helemaal leuk zijn als mensen daar zouden vertellen waar ze dat heerlijke spul kunnen vinden. :-)

  8. Robin zegt:

    Ja, vadouvan staat nog op de to-do-list. Misschien dat het na jouw comment iets hoger op de to-do-list staat. ;-)

    Heb even voor je rondgevraagd, waar vadouvan te koop is en kom tot de volgende adressen:
    Online: Kookaburra
    In Amsterdam: Caulils Delicatessen op de Haarlemmerstraat 115
    In Den Haag: Stijlslagerij Englebert op de Goudsbloemlaan 83
    In Den Haag: Gransjean Wijnen en Delicatessen op de Bankastraat 12
    In Rotterdam: Schmidt Zeevis op ‘t Vasteland 60
    In Hoevelaken: Cavad’Or op de Oosterdorpsstraat 156 (hier beter eerst even bellen voor je langs gaat)

    En natuurlijk Vanilla Ventura, maar die levert niet aan particulieren. En bij hanos en sligro, maar daar moet je een pasje voor hebben.

  9. Trechter zegt:

    Geweldig! Dank je wel!

  10. Vongole1 zegt:

    http://www.finefoods-online.com voor vadouvan. Ik heb het van hier. Echt mooie kwaliteit. Hele grove kwaliteit met hele blaadjes en dergelijke.

  11. Robin zegt:

    Bedankt! Heb ‘m er meteen bijgezet.

  12. Trechter zegt:

    Reeds bij Caulils geweest. Deze vadouvan is voor zover ik kan inschatten niet extreem grof (het gaat ook maar om een klein bakje) maar hij ruikt heerlijk. Ben er nog niet helemaal over uit hoe ik deze nu het beste kan gebruiken, de kracht van de getrokken bouillon valt me (helaas) tegen maar direct door het gerecht is ook niet ideaal: dan moet ik alles wel heel zorgvuldig malen/stampen om geen harde stukjes kruidenmix over te houden.

  13. Robin zegt:

    Thee-ei een idee? Of in een stukje kaasdoek geknoopt, als je dat hebt?

  14. René zegt:

    Kwam de vadouvan ook tegen bij de sligro (met pasje dus)

  15. Robin zegt:

    Bedankt. Ik heb die er nu ook bijgezet.

  16. Bee zegt:

    Hallo,
    Iedereen is hartelijk welkom om deel te nemen in mijn kerrie event (blog hop event in het Engels), vanaf 1 juni tot 30 juni 2013. Bedankt!

    http://everybodyeatswell.blogspot.be/2013/06/little-thumbs-up-its-curry-time.html

    mvg,
    Bee

  17. Robin zegt:

    Je hebt het er maar druk mee, met al die events. ;-)

  18. jim zegt:

    Vroeger was een favoriete kerrie die ik gebruikte er een van Crosse & Blackwell die al lang niet meer te krijgen is. Uiterst geel door waarschijnlijk geelwortel en/of safraan en erg lekker! Ik lees goeie dingen over merken als: Bolst’s, Ship (Green Label) original madras curry en Laxmi Brand, maar ook een Maharadjah blend schijnt populair (net als Crosse & Blackwell erg geel getint!).
    Nu weet ik wel dat je zelf een blend kunt maken, roosteren en malen en dat het waarschijnlijk de beste manier is maar dat is ook enorm tijdrovend.

    In Engeland wonen natuurlijk veel Indiërs en Pakistanen met hun toko’s vertegenwoordigd en daarnaast zijn er ook winkels uit de West Indies; Trinidad, Jamaica, geheel verklaarbaar vanuit de Britse koloniale geschiedenis. De Caraïbische curry blends zijn weer anders. Surinaamse masala is hier ruim voor handen (Chan’s) Ik heb het dus ook niet over de Aziatische blends maar specifiek over de Indiase. Waar in Nederland zijn bijvoorbeeld deze eerder genoemde gerespecteerde merken te koop? Als ze hier al verkrijgbaar zijn…

    Als iemand ze ergens is tegengekomen of suggesties heeft, dan hoor ik dat graag!

  19. Robin zegt:

    Ik heb je vraag even naar dit topic verplaatst, Jim. Want dan heb je meer kans dat er iemand antwoordt.

    Ik denk dat je voor die specifieke curry blends naar de specifiek Indiase winkeltjes zult moeten gaan. Ik ken er maar een paar: Indiase toko’s

  20. Sarah zegt:

    Hallo,

    Ik heb zojuist zo’n potje kerrie djawa gekocht. Vanavond gaan we currie maken waar we gek op zijn. Hoe maak ik het best gebruik van deze kerrie poeder en hoe komt zij het best tot haar recht?

  21. Robin zegt:

    Kerriepoeder is zo’n mengsel dat je het beste eerst eventjes meebakt. Dus niet op het laatst aan een saus toevoegen. Verder komt het niet zo nauw. Ik neem aan dat je wel een recept hebt, toch?

  22. E van Straaten zegt:

    Ik kocht vroeger ook altijd de cross and blackwel maar goede vervangers zij de engelse kerry van de peperbol albertcuyp amsterdam en bij jacob hooy kloveniersburgwal amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>