Garam masala

Zelf Garam Masala maken

Garam masala is een Indiaas specerijenmengsel en betekent letterlijk “heet mengsel”. Maar dan niet heet als in scherp/pedis, maar heet als in warm/verwarmend. Garam masala kan een variatie aan ingrediënten bevatten zoals zwarte en witte peperkorrels, kruidnagel, zwarte komijn, kaneel, groene en zwarte kardemom, nootmuskaat, steranijs en korianderzaad. Tuurlijk kun je garam masala kant-en-klaar kopen, maar die zal nooit zo lekker zijn als wanneer je ‘m zelf maakt. Elke regio in India heeft zijn eigen mengseltje, onderstaand recept komt uit Madhur Jaffrey’s onovertroffen Currybijbel en is heerlijk in haar galavat kebabs (lamsgehaktballen):


Specerijen malen in koffiemolenIngrediënten
1 tl zaadjes van de groene kardemom
½ tl zwarte peperkorrels
½ tl kruidnagels
½ t zwarte komijn
1 tl versgemalen nootmuskaat
2 cm kaneelstokje

Roosteren is niet nodig. Doe alle ingrediënten in een oude koffiemolen en maal tot een fijn mengsel/poeder. Heb je hele nootmuskaat kun je die misschien beter apart raspen op een microplane of nootmuskaatrasp en er pas later bij doen.

Garam Masala mengsel


Reacties

Garam masala — 4 reacties

  1. Heerlijk!! Zelf al eens n mengsel gemaakt met fenegriek, mosterdzaad, kruidnagel, kaneel, chili en koriander. Ook typisch Indiaas en heel verwarmend door de mosterd en fenegriek. Probeer ook eens warme melk met ghee, honing en garam masala, n soort Chai maar dan we wat meer voor de “geoefend” Indiaas eters (drinkers :P). Ook munt, amchoor (poeder van gedroogde groene mango’s), kurkuma, foelie, knoflook en gember worden gebruikt, en ik heb zelfs weleens gehoord van nigellezaad, venkelzaad en gulkand (rozenpasta). Hangt helemaal van het gebied in India af!

  2. Hm, klinkt allemaal heerlijk! Ik merk dat mijn neus onbewust begint te sniffen en snuiven als ik over al die specerijen lees, :-)
    Amchoor heb ik wel in huis, maar ik geloof nog nooit gebruikt.

  3. heb net garam masala gemaakt. Wat rook dat lekker! Ik heb namelijk de helft (rode peper, korianderzaad, komijnzaad en zwarte peperkorrels ong. 5 min op een zacht vuur geroerbakt) daarna met kaneel,kardemom, en nootmuskaat in de blender tot een poeder gedraaid. Voor je dit mengsel in een potje doet, wel eerst laten afkoelen, maar door de warmte vermengen de smaken zich op een heerlijke manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *